banner

Rektör atamalarında çarpıcı detay




Rektör atamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylardan biri hariç, YÖK’ten gelen listede ilk sırada yer alan adayları atadığı, atamaların 7’sinde adayların aldığı oylar yerine ise YÖK’ün tercihlerinin etkili olduğu ortaya çıktı. Atama kararlarına göre 6 üniversitenin rektörü yerinde kaldı, 8’i ise veto yedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği listeden ilk rektör atamasını yaptı. 14 üniversitenin rektörünü belirleyen Erdoğan, biri hariç, YÖK’ten gelen listede ilk sırada yer alan adayları atadı. Hürriyet Gazetesi’nden Gamze Kolcu ve Gönül Koca’nın haberine göre, atamaların 7’sinde adayların aldığı oylar yerine YÖK’ün tercihleri etkili oldu. Atama kararlarına göre 6 üniversitenin rektörü yerinde kaldı, 8’i ise veto yedi.

YÖK’ün sıralamasında değişiklik yaptığı 8 üniversite, adayları ve oyları şöyle:

- Adnan Menderes Üniversitesi Rektör adayı seçimlerinde 162 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, YÖK’ün listesinde 3’üncü sırada yer buldu. YÖK’ün listesinde 1’inci sırayı, seçimlerde 100 oy toplayarak 2’nci olan Prof. Dr. Cavit Bircan aldı. Cumhurbaşkanı’na gönderilen listede 2’nci sırada bulunan Prof. Dr. Mehmet Kamil Öcal ise üniversitede yapılan seçimlerde 91 oy almıştı. Erdoğan, YÖK listesinde ilk sırada bulunan Prof. Dr. Cavit Bircan’ı atadı.

- Balıkesir Üniversitesi Rektör seçimlerinde 97 oyla 3’üncü olan Prof. Dr. Kerim Özdemir, YÖK’ün listesinde 1’inci sırada aday gösterildi. 2’nci sıraya, en çok oy alan Prof. Dr. Mahir Alkan (137 oy), 3’üncü sıraya ise Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper (123 oy) yerleşti. Cumhurbaşkanı, rektör olarak YÖK’ün ilk sıradaki adayı Prof. Dr. Kerim Özdemir’i atadı. 

- Celal Bayar Üniversitesi Üniversitedeki seçimde en çok oyu alan Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli (204 oy), YÖK’ün listesinde 3’üncü sıradaydı. Listede 1’inci sırada Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi (108 oy), 2’nci sırada ise Prof. Dr. Ahmet Var (73 oy) aday gösterildi. Cumhurbaşkanı, YÖK’ün 1’inci sıradaki adayı Prof. Dr. Çelebi’yi rektör olarak atadı.  

- Kafkas Üniversitesi Üniversite seçiminde 204 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Sami Özcan, YÖK’ün listesinde 2’nci sırada yer aldı. İlk sırada 54 oyla Prof. Dr. Cevdet Bozkuş, 3’üncü sırada ise 55 oyla Prof. Dr. Mehmet Fatih Avşar vardı. Erdoğan, burada tercihini üniversitedeki seçimlerde en çok oy alan mevcut Rektör Prof. Dr. Özcan’dan yana kullandı.

- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Üniversitedeki seçimlerde 55 oy alan Prof. Dr. Durmuş Deveci YÖK’ün listesinde ilk sırada, 73 oy alan Prof. Dr. İlhami Taner Kale 2’nci sırada ve 74 oy alan Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan 3’üncü sırada rektör adayı olarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Erdoğan sıralamayı bozmadı ve Prof. Dr. Deveci’yi rektör olarak atadı.

- Mersin Üniversitesi YÖK, burada da üniversitenin tercihlerini değiştirdi. Üniversitedeki seçimlerde 80 oy alan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen listede ilk sıradaydı. 2’nci sırada 125 oyu olan Prof. Dr. Tuğba Yelken, 3’üncü sırada ise 178 oyla üniversitedeki seçimin 1’incisi Prof. Dr. Gürol Emektaş vardı. Erdoğan, YÖK’ün 1’inci sıradan adayı olan Prof. Dr. Çamsarı’yı atadı.

- Mustafa Kemal Üniversitesi 175 oy alan Prof. Dr. Hasan Kaya, listede YÖK tarafından birinci sırada aday gösterildi. 2’nci sırayı 69 oyla Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu, son sırayı ise 217 oyla üniversite seçiminden 1’inci çıkan Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder aldı. Erdoğan, Prof. Dr. Kaya’yı atadı.

- Gebze Teknik Üniversitesi YÖK, burada da üniversitede yapılan seçim sonuçlarını değiştirdi. 70 oyla 2’nci sırada yer alan Prof. Dr. Haluk Görgün, YÖK’ün listesinde ilk sıradaydı. Seçimde en çok oyu toplayan Prof. Dr. Orhan Şahin (84 oy) YÖK’ün 2’nci sıradan adayı olurken, 3’üncü sırada ise Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar (20 oy) yer aldı. Erdoğan, Prof. Dr. Görgün’ü atadı.

Doktor iddiası

Üniversite seçim sonuçları ile YÖK’ün Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği sıralama 6 üniversitede örtüştü. Bülent Ecevit Üniversitesi’ne 271 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Mahmut Özer, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne 205 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Mustafa Şahin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne 73 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Mustafa Güden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar’a 214 oyla 1’inci olan Prof. Dr. Yalçın Karayağız ve Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’ne 640 oy alarak 1’inci olan Prof. Dr. Muzaffer Elmas yeniden atandı. Seçim sonucu ile YÖK listesinin örtüştüğü Kocaeli Üniversitesi’nde rektörlüğe, 291 oy alan Prof. Dr. Sadettin Hülagü atandı. Gastroenteroloji uzmanı Hülagü, daha önce basında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktoru olarak gündeme gelmişti. Erdoğan son olarak mayıs ayında Hülagü’yü İzmit’teki evinde yaklaşık 1 saat ziyaret etmişti. Ziyaretin ardından Hülagü, “Başbakan nezaket ziyaretinde bulundu. Kendisini uzun süredir tanıyorum. Evde muayene olmaz. Eşimle görüşmek istedi” diye konuşmuştu. Hülagü’nün Erdoğan’ın ilk ameliyat ekibinde olmadığı ancak tedavi eden doktorlardan olduğu biliniyor.

Kadın yok

14 üniversitede yapılan rektörlük seçiminde toplam 5 kadın aday yarıştı. Adaylardan sadece ikisi YÖK’ün listesinde yer aldı. Balıkesir Üniversitesi rektör adayı olan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, seçimlerde 123 oy almıştı. YÖK’ün rektör adayları arasında 3’üncü sırada bulunan Tunçsiper, atanamadı. Mersin Üniversitesi Rektörlüğü için yarışan Prof. Dr. Tuğba Yelken ise seçimlerde 125 oy almıştı. YÖK’ün 2’nci sıradan aday gösterdiği Yelken de atanamayan isimlerden oldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.