banner

‘Diplomalarda anne adı da yer alsın’




CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, diplomalarda babayla birlikte anne adının da yer alması için TBMM’ye yasa teklifi verdi. Nazlıaka, Meclis Başkanlığı’na verdiği teklifinde, “lise ve dengi okullardan mezun olan öğrencilerin diplomalarında anne ve baba adı birlikte kullanılır” dedi.

Hürriyet Gazetesi’nden Turan Yılmaz’ın haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, diplomalarda babayla birlikte anne adının da yer alması için TBMM’ye yasa teklifi verdi. Nazlıaka, bu teklifinin gerekçesini de şöyle açıkladı:

“Diplomalar resmi evrak niteliğinde olup mezun olunan okulu ve meslekleri gösteren belgelerdir. Bazı mesleklerde diplomaların mesleğin icra edildiği mekanlara asılması zorunludur. Diploma, kişilerin eğitim durumunu ve unvanını gösterir. Uzun süre alınan eğitimi ve emeği tescil belgesidir. Resmi evrak olmasının yanında büyük bir manevi değere sahiptir. Her ebeveyn için çocuklarının mezun oldukları okullar ve meslekleri büyük önem taşır. Çocuğun yetişmesi ve eğitimi anne ve babanın yani ailenin ortak sevgisi ve emeğini ifade eder. Lise ve dengi okullar tarafından verilen diplomalarda vatandaşlık numarası, anne ve baba adı yer almakla birlikte, diplomanın takdim kısmında sadece baba adının kullanıldığı görülmektedir.

Ayrımcılıkla mücadele sosyal devletin gereği

Toplumda kadınlarımıza yönelik süregelen her türlü ayrımcılığa karşı mücadele sadece siyasetin değil aynı zamanda sosyal devletin de bir gereğidir. Türkiye, kadınlarına seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biridir. Bununla birlikte Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kadınların sosyal, kültürel ve siyasal yaşama katılımının önündeki engellerin kaldırılması için sayısız düzenleme yapılmıştır. 2000’li yıllarda diplomalarda hala anne adına yer verilmemesi uzun yıllardır süre gelen ve mücadele edilmesi gereken ayrımcı bir anlayışın yansımasıdır. Üniversitelerin verdikleri diplomalarda da bir standart olmadığı gözlenmektedir. Vermiş olduğumuz kanun teklifi lise ve dengi okulları kapsıyor olsa da bütün kurumlarda değişikliğe neden olacaktır. Diplomalarda annelerin isminin de kullanılması önemli bir örnek oluşturacaktır. Yapılan düzenlemeyle bir taraftan bir resmi evraka standart getirilirken diğer taraftan kadınlara yönelik ayrımcı bir uygulama sona erdirilmektedir. Teklifle, toplumda var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair bir örnek  daha ortadan kaldırılmış olacaktır.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.