banner

Suriyeli öğrencilere üniversite imkanı




Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan Suriyeli 60 öğrenci, Hatay'da Suriye Türkleri Derneği öncülüğünde açılan yüksekokulda eğitim görüyor.

Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar için açılan ana okulu, ilkokul ve liselere, yüksekokul da eklendi. Türkiye'deki üniversitelerde okumak isteyen Suriyeliler, Türkçe sınavını geçtikten sonra yabancı kontenjandan yararlanarak eğitim imkanına kavuşuyor.

Üniversite eğitimini kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatıyla almak isteyen Suriyeliler, Yayladağı ilçesinde Suriye Türkleri Derneği öncülüğünde hayırseverlerin katkısıyla açılan hemşirelik yüksekokulunu tercih ediyor.

Dernek genel sekreteri ve yüksekokul koordinatörü Ahmed Vezir, AA muhabirine, aralarında erkeklerin de bulunduğu 60 öğrenciye eğitim vermeye başladıklarını söyledi.

Suriyeli öğrenciler ve ailelerin eğitime önem verdiğini, yüksekokula da ilgi gösterildiğini ifade eden Vezir, ülkelerindeki iç savaşı da dikkate alarak hemşirelik bölümünü açtıklarını belirtti.

  Eğitim formatı konusunda Türkiye'deki üniversitelerden de destek aldıklarını vurgulayan Vezir, "İç savaş nedeniyle ülkedeki okullarımız kapandı. Hayırseverlerin de yardımıyla önce ilk ve ortaokul ardından lise açtık. Çok şükür, yüksekokulumuz da oldu. Derslere Suriyeli doktor ve öğretmenler giriyor. Başarılı öğrenciler 2 yıllık eğitimin ardından hemşire diploması alabilecek" dedi.

"Eğitimli insanlara ihtiyacımız var"

Vezir, yüksekokula yoğun talep olduğunu ancak 60 öğrenciye eğitim imkanı sunduklarını belirterek, "Destek gelmesi durumunda başka bölümler de açabiliriz. Yeni Suriye'yi yönetecek eğitimli insanlara ihtiyacımız var" diye konuştu.

İdlib kentinden 3 yıl önce Türkiye'ye sığınan 22 yaşındaki Abdullah Sofi de lise son sınıftayken eğitimi yarım bırakmak zorunda kaldığını söyledi. 

Türkiye'de Suriyeliler için açılan okulda liseyi tamamladığını anlatan Sofi, "Çok şükür, üniversite okuma şansım da oldu. İnşallah okulumu bitirip, sağlık görevlisi olmak istiyorum. Bu imkanı sağlayan herkese minnettarım" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.