banner

Eğitimli kadınlar da şiddete maruz kalıyor




İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen “Kadına Şiddete Hayır” konferansında her 7 saniyede 1 kadının şiddet gördüğü vurgulanırken, eğitimli kadınların da şiddete maruz kaldığı belirtildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen “Kadına Şiddete Hayır” konferansına İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, Nişantaşı Üniversitesi Marka Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayça Can Kırgız, Yazar, Şair ve Akademisyen Yelda Karataş, Morçatı Kadın Sığınma Vakfı Yöneticisi Esen Özdemir ve Avukat Niyazi Atasoy gibi önemli isimler katıldı.

Kadına yapılan şiddeti psikolojik açıdan ele alan İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen yaptığı konuşmada, dünyada kadınların şiddete uğramasının önlenemediğini ve şiddetin artarak devam ettiğini belirtirken, kadınların yüzde ellisinin yani her iki kadından bir tanesinin fiziksel hatta beraberinde cinsel şiddete uğradığını ve ABD’nin yaptığı çalışmaya göre her yedi saniyede bir kadının şiddete uğradığını ifade etti.

Prof. Dr. Sözen şiddet mağduru kadınlara, “şiddete uğruyorsun ama neden bu şiddet” sorusunu yönelttiğimizde kadınların %42’sinden aldığımız cevap “'valla bilmiyorum kocam beni döverken pek fazla neden dövdüğünü söylemez' şeklinde oluyor. Prof. Dr. Sözen sözlerine, “Kadınlar kapıyı geç açtığı, yemek geç kaldığı ya da yemek soğuk geldiği için şiddet görebiliyorlar” diyerek şiddetin statüsü olmadığını ve eğitimli kadınların da şiddete maruz kaldığını gözlemlediklerini ve eğitimli kişilerin şiddet gördüğünü gizleyerek ruhsal bölünmeler yaşadıklarını belirtti.

Panelde kadına yönelik şiddetin medyaya yansımasını ele alan Nişantaşı Üniversitesi Marka Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayça Can Kırgız, son yıllarda özellikle kadın programlarında bu şiddetin körüklendiğinin altını çizerken, Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı Yöneticisi Esen Özdemir ise son günlerde iki şiddet biçimi olan flört ve dijital şiddete çok fazla rastladıklarından söz ederek, “Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte dijital şiddet mağduriyeti artmış durumda. Çünkü artık herkesin elinde kamerası var, herkesin mahremiyet alanı belirsizleşmiş durumda ve sürekli bir tehdit söz konusu. Hayatımızı kolaylaştıran şey yine biz kadınlara şiddet olarak dönüyor” ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.