banner

4+4+4’le neler değişti




Zorunlu eğitimi üç kademe olarak (4+4+4) düzenleyen yasayla, ortaokullar yeniden açılacak. Ortaokul ve liselerde seçmeli Kur'an dersi verilecek. 4+4+4’teki tüm değişiklikler.

Hem yasanın görüşüldüğü Meclis’te hem de meydan ve sokaklarda kavgaların yaşanmasına neden olan ‘4+4+4’ yasa teklifi eğitim sistemini silbaştan yenileyecek. Sınırlı sayıda yasa maddesinde değişiklik öngörülmesine karşın sistemin omurgası tamamen değişecek. Yasa; 88’i CHP’li, 3’ü BDP’li olmak üzere 91 redde karşılık 295 AKP’linin oyuyla kabul edildi. MHP’liler yasanın tümü üzerinde yapılan oylamaya katılmazken, sadece Adana Milletvekili Ali Halaman çekimser kaldı.

Yasanın uygulaması şöyle olacak:

Zorunlu eğitim kaç yıl?

28 Şubat sürecinde uygulamaya konulan 8 yıllık zorunlu eğitim sona erecek. ‘4+4+4’ kademeli şekilde 12 yıllık eğitim uygulanacak. Liseler 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu olacak.

Okula başlama yaşı kaç?

7 değil, 5 yaşını bitirmiş 6 yaşından gün almış çocuklar okula başlama yaşına gelmiş sayılacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, uygulamada okula başlama yaşını, 72 aylık çocukların zorunlu okula başlatılması, 60 ile 72 ay arasındaki çocukların ise ailenin de kararıyla başlatılması şeklinde yapacaklarını açıklamıştı. Detaylar yönetmelikle düzenlenecek. Eğitim sınıf öğretmenleri tarafından verilecek ve öğrencilere okuma-yazma, basit matematik ve çeşitli hayat bilgisi konuları ders olarak verilecek.

Yeni ilköğretim nasıl?

Düzenlemenin getirdiği en tartışmalı uygulama ilköğretim kademesinin kesintisiz olmaktan çıkarılması. Yasaya muhalefet eden kesimlerin, “Asıl amaç imam hatip liselerinin orta kesimlerini açmak” yönündeki eleştirilerine neden olan değişiklikle, ilköğretim iki kademeden oluşacak: 4 yıllık ‘ilkokul’ ve 4 yıllık ‘ortaokul.’ Ortaokullar, ilkokullarla aynı binada eğitim yapabileceği gibi bağımsız bir lisenin bünyesinde de olabilecek. Ortaokullar da kendi içinde ‘imam hatip ortaokulları’ ve diğer ‘ortaokullar’ diye iki şekilde olacak.

Ortaokul eğitim nasıl?

Ortaokullarda öğrencilere ortak derslerin dışında ‘seçmeli ders paketleri’ sunulacak. Öğrenciler ilgi duydukları alana göre seçmeli dersler alacak ve liseye yönlendirilecek. Talim Terbiye Kurulu özel seçmeli dersler hazırlığını haziran ayına kadar tamamlayacak.

Ortaokul kademesinin adeta ‘eti kemiği’ denilebilecek seçmeli dersleri üzerinde Talim Terbiye Kurulu’nca çalışmalar yürütülürken, bakanlık bürokratları, seçmeli derslerde, ortaokulların bünyesinde yer alacağı liseler türünün belirleyici olacağını ifade ediyor. İmam hatip lisesi bünyesinde olan bir ortaokulda bu lisenin seçmeli dersleri, meslek lisesi bünyesinde açılacak bir ortaokulda ise meslek dersleri ağırlıklı seçmeli olacak. Bakan Dinçer daha önce seçmeli ders kapsamında farklı dinlerin de ders olarak okutulabileceğini, Aleviliğin ayrı bir ders olarak verilmesine karşı olmadığını dile getirmişti. Buna karşın yasa düzenlemesinde Genel Kurul aşamasında yapılan değişiklikle, seçmeli iki ders Milli Eğitim Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakılmadan kesinleştirildi. Yasaya göre, tüm ortaokullar ve liselerde Kur’an ve Hz. Muhammed’in hayatı seçmeli ders olacak. Kur’an derslerine öğrencilerin başları kapalı şekilde girme zorunluğu nedeniyle ilköğretimin ikinci kademesinin (ortaokul) ilk yılı olan 5’inci sınıftan itibaren öğrencilerin derste türban takmasının yolunun açıldığı eleştirileri yapılıyor.

Üniversiteye girişe etkisi

YÖK geçen yıl farklı katsayı uygulamasını kaldırmıştı. Okulların başarı puanı temelinde hesaplanan AOBP yerine, öğrencinin bireysel başarısını ön plana çıkartan ortaöğretim başarı puanı (OBP) üzerinden puan hesaplanacak. Yasayla meslek lisesi kökenli adaylara, kendi alanlarına ilişkin tercihleri halinde verilen ek puan da sonlandırıldı.

Fatih Projesi denetimsiz

Yasanın öngördüğü düzenlemeler içinde en çok tepki çekenleri arasında kamuoyunda ‘tabletli eğitim’ olarak bilinen Eğitimde Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesiyle ilgili. Eğitimde teknolojinin kullanımının arttırılmasını öngören proje kapsamında 2015 yılına kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu (KİK) hükümlerine tabi olmayacak. Projenin toplam maliyetinin, tamamen yaygınlaşması halinde 20 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.

 

Vazgeçilen iki düzenleme

Yasanın teklif halindeki ilk şeklinde yer alan iki düzenleme tepkiler üzerine komisyon aşamasındayken düzeltilmişti. Teklifte, bakanlar kurulu’nun ikinci dört yıl kapsamında belirleyeceği kimi programlardaki öğrencilerin örgün eğitim dışına çıkabilmesi, yani okula gitmeyip evinden açık öğretim yoluyla eğitimini tamamlayarak diploma alması öngörülüyordu. Bu düzenlemenin, ailelerin çocuklarını okula göndermemesine, dolayısıyla da ‘çocuk gelin’lerin atmasına neden olacağı ifade edilerek tepki gösterilmişti. Teklifte, çıraklık yaşını 14’ten 11’e çeken düzenlemeden de vazgeçildi.

Metiner’le 4+4+4 hatırası

AKP’liler Meclis’te kavga gürültü arasında kabul edilen ‘4+4+4’ yasasını, oylamanın ardından hatıra fotoğrafları çekerek kutladı. İktidar partisi vekilleri yasa dolayısıyla birbirlerini tebrik ederken, fotoğraflarda kavganın odağındaki isimlerden Mehmet Metiner (soldan üçüncü) de yer aldı.

Kuliste BDP’lilerle Erdoğan sohbeti

Meclis’te önceki gece ‘4+4+4’ görüşmeleri sürerken, bir ara BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık, Adil Kurt, kuliste AKP’li Salih Kapusuz ve Abdulkadir Aksu ile çay içti. Bu sırada, İran seyahatinden dönen Başbakan Erdoğan sürpriz bir şekilde Meclis’e geldi. Kapusuz “Hoşgeldiniz, biz de arkadaşlarla müzakere ediyorduk” diyerek BDP’lileri gösterdi. Sohbet sırasında masaya simit gelince Erdoğan espirili şekilde, “Simiti Sırrı Bey’in (Sakık) gittiği yerden alın” dedi. Bu sırada AKP’li Nimet Çubukçu’yu gören Erdoğan, “Yeni mi geldin” diye sordu. Çubukçu “Hayır” derken, BDP’liler “Biz şahidiz, burada” dedi. Önder “Ancak İdris Naim Şahin tüyüyor. Benden söylemesi. Siz yokken hiçbiri yoktu” diye espri yapınca Erdoğan güldü.

‘28 Şubat silindi’

Başbakan Erdoğan, yasanın geçmesinin ardından ise AKP Genel Merkezi’nde milletvekillerine teşekkür yemeği verdi. Konuşmasında muhalefeti sert bir dille eleştiren Erdoğan, “28 Şubat’ın son izini, 28 Şubat’tan 15 yıl sonra geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına gönderdik. Sizler bugün 28 Şubat’ın son izini sildiniz” dedi.

Milletvekilleri gece yumrukla konuştu

‘4+4+4’ düzenlemesinin Genel Kurul’da 27 Mart salı günü başlayan görüşmelerine son nokta dün yine kavgayla konuldu. Sabaha karşı saat 03.00’te, AKP’li Mehmet Metiner, kürsüde konuşan CHP’li Veli Ağbaba’ya saldırdı. Birleşime verilen arada da CHP’li Engin Özkoç ile AKP’li Enver Yılmaz da birbirinin üzerine yürüdü.

‘Silahla gireriz’

Ara sonrasında CHP’li Muharrem İnce, Meclis’te çıkan her üç olaydan birinin Metiner ile ilgili olduğunu belirterek, kınama cezası istedi. İnce, “İriyarılar kümeleniyor hemen. Buna devam ederseniz Genel Kurul’a silahla gireriz” dedi. MHP’li Mehmet Şandır da “Metiner’de bir arıza var. Kusura bakmasın” diye konuştu. AKP’li Nurettin Canikli de, olayın herkesi üzdüğünü belirterek, “Elbette kınıyoruz” dedi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da kınama cezası teklif etti. Ancak teklif AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. CHP’li Ağbaba konuşmasına devam etmek için kürsüye gelirken, CHP ve AKP’liler arasında yeniden tartışma çıkınca, oturuma yeniden ara verildi. Ancak aradan sonra da tartışmalar devam etti. Birleşim saat 04.01’de kapatıldı.

Tartışmalar dün de sürdü. Yasanın okullarda dağıtılacak tabletlerin alımına ilişkin maddesi görüşülürken CHP’liler ‘Yiyin efendiler yiyin’, ‘Laiklik demokrasinin teminatıdır’, ‘Burada yetim hakkı yiyorlar’ yazılı dövizler ile AKP’li Mehmet Metiner’in Emine Erdoğan’ın önünde eğilmiş fotoğrafını havaya kaldırdı ve salonu terk etti.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.