banner

Türkiye’nin de resmi arması olacak




AK Parti'li milletvekillerince hazırlanan teklife göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesi için TBMM'de komisyon oluşturulacak.
bayrak_armaAK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM'de 12 üyeden oluşan komisyon kurulacak.
Siyasi parti grupları tarafından kanunun yayımını takip eden 15 gün içinde TBMM Başkanlığı'na komisyon üyeliği için üçer aday bildirilecek. Komisyon üyelerinin seçimi, siyasi parti grupları tarafından önerilen adayların Genel Kurul'da işaret oyu ile onaylanması ile gerçekleşecek.
Komisyonun görev süresi 3 ay olacak. Bu sürenin ilk 2 ayı resmi armanın belirlenmesi amacıyla yapılacak ön hazırlık çalışmalarına ayrılacak. Son bir aylık sürede komisyonca belirlenecek yeterli sayıda uzmandan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarımı tamamlanacak.
Gerektiğinde armanın tasarımına ayrılan çalışma süresi, bir ayı geçmemek üzere uzatılabilecek. Komisyon gerektiğinde uzmanlık alanları itibarıyla alt komisyonlar kurarak çalışabilecek.
Komisyon, göreviyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteyebilecek, belge alabilecek.
Arma tasarımının Komisyonca kabul edilmesi halinde resmi arma önerisi bir rapora bağlanacak. Daha sonra resmi arma önerisi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve kabul edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi arması belirlenmiş olacak.
Komisyonca özel ihtisas gerektiren konularda hizmet satın alma işleri Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın Başkanlık Divanı'nca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek.
203 devletten 201'inin resmi arması var
Teklifin gerekçesinde, devlet armalarının her ülke için, o ülkenin bayrağından sonra sahip olduğu en temel sembollerinden ve ülkelerin saygınlığına katkı sağlayan unsurlar arasında yer aldığı belirtildi. Uluslararası sistemde yer alan 203 devletten, Türkiye Cumhuriyeti ve Dominik Cumhuriyeti dışındaki geri kalan 201 devletle ilgili yasal düzenlemelerle belirlenmiş ulusal bayraklarının yanı sıra ulusal armalar mevcut olduğuna işaret edildi.
Osmanlı İmparatorluğu'nca kullanılan Osmanlı armasının saltanatın ilgası ve cumhuriyetin ilanı ile kaldırıldığı, 1927 yılında "Türkiye Arması" tesisi yönünde çalışmalar yapıldığı, ancak sebebi açıklanmaksızın resmileştirilmediği kaydedildi.
Gerekçede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin armasının belirlenmesinin, devletin kurumsal kişiliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.