banner

Edebiyat öğretmenlerinden Cumhurbaşkanı'a Osmanlıca mektubu




Türk Dili ve Edebiyatı öğretmen adayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta, Osmanlı Türkçesinin tüm lise türlerinde zorunlu olmasını talep etti ve bu dersin öncelikle edebiyat öğretmenlerine verilmesi, ihtiyacı karşılamaması durumunda ise en az 1 yıllık kursla tarih ve din kültürü öğretmenlerinin görevlendirilmesi önerildi.

Sosyal Paylaşım Sitesi Facebook'ta grubu bulunan öğretmen adayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup gönderdi. Mektupta,  "Osmanlı Türkçesi eğitimi gerekli mi?", "Osmanlı Türkçesi tüm lise türlerinde zorunlu olarak öğretilmeli mi?" ve "Osmanlı Türkçesi öğretebilecek öğretmenimiz var mı?" başlıkları altında görüşlerini iletti.

Son günlerde Osmanlı Türkçesi eğitimi ile ilgili basında ve kamuoyunda yoğun tartışmalar yaşandığı, pek çok sorunun dile getirildiği hatırlatılan mektupta, 24 bin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin ortak bakış açısıyla bu soruların bir kısmını ele almak istendiği vurgulandı.

"Osmanlı Türkçesi eğitimi gerekli midir?" sorusunun tartışılmasının bile üzücü olduğu belirtilen mektupta, "Osmanlı Türkçesi adı üstünde Türkçe dil eğitimidir. Bu dil bizim atalarımızın kullandığı bin yıllık geçmişi olan ve halen de entelektüellerimiz, aydınlarımız, yazar ve şairlerimiz, dedelerimiz tarafından kullanılan bir dildir. Hal böyle iken bir neslin dilini bilmemesi, dilinden kopuk yaşaması son derece hüzün ve kaygı vericidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Osmanlı Türkçesinin tüm lise türlerinde 'zorunlu ders' olmasını istiyoruz"

Mektupta, şu ifadeler kullanıldı:

"Değerli büyüğüm, liselerde öğrencilerimiz İstiklal Marşı'nı, Gençliğe Hitabe'yi, Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabında geçen edebi metin örneklerini, yazar ve şairlerimizi anlamamakta. Bunun tek nedeni Osmanlı Türkçesi eğitimini almamalarıdır. Ne acıdır ki liseye gelmiş öğrencimize "Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var" mısralarını okuduğumuzda öğrenci ne acıdır ki hiçbir kelimeyi anlayamadığını, sözlüğe ihtiyacı olduğunu ifade etmektedir. Yine Gençliğe Hitabe'de geçen "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" dediğimizde öğrenci "kudret" kelimesinin dahi anlamını bilmediğini söylemektedir.

Biz, Osmanlı Türkçesi dediğimiz Türkçe olan dilimizle bin yıllık bir kültür, medeniyet, bilim ve edebiyat oluşturduk. Bir toplum bu dili bilmeden nasıl yeni edebi eserler oluşturacak, nasıl bilim üretecek ? Tüm bu gerekçelerimizle Osmanlı Türkçesinin tartışmasız tüm lise türlerinde 'zorunlu ders' olmasını istiyoruz."

"Osmanlı Türkçesi bir medeniyet diliydi"

Bu dersin tüm lise türlerinde gereksiz olduğunu, sadece belli lise türlerinde öğretilmesi, bunun da seçmeli ders olması gerektiğini savunanların bulunduğu belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi:

"Fen lisesinde bu derse ihtiyaç yokmuş, Sosyal Bilimler Liselerinde ve İmam Hatip Liselerinde zorunlu ders olabilirmiş... Değerli büyüğüm, sormak lazım o zat-ı muhteremlere... Fen lisesinde öğrenci İbn-i Sina'nın kullandığı dili öğrenemezse nasıl biyoloji, tıp alanında ilerleyecek? Osmanlı Devleti'nde yetişmiş bilim adamlarımızın bilgi birikimlerini okuyup anlayacak düzeyde Osmanlı Türkçesi bilmezse nasıl bilimde fende ilerleyecek? Ali Kuşçu'yu, Piri Reis'i okuyup anlayamayan bir fen öğrencisi düşünülebilir mi? Osmanlı Türkçesi, bir medeniyet diliydi. O dille bilim adamlarımız da eserlerini oluşturdular. Bunların eserlerini okuyup anlamayan bir fen öğrencisi nasıl medeniyet dünyasına katkıda bulunacak merak konusu doğrusu. Güzel Sanatlar Liselerinde Dede Efendi'yi, Itri'yi anlamayan bir öğrenci nasıl sanat üretecek."

Mektupta, Osmanlı Türkçesinin tüm lise türlerinde zorunlu olması talep edildi ve bu dersin öncelikle edebiyat öğretmenlerine verilmesi, ihtiyacı karşılamaması durumunda ise en az 1 yıllık kursla tarih ve din kültürü öğretmenlerinin görevlendirilmesi de önerildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.