banner

Türkiye Diyanet Vakfı’ndan Suriyeli çocuklara eğitim desteği




Türkiye Diyanet Vakfı, ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen ve okul hayatları kesintiye uğrayan 8 bin Suriyeli çocuğa örgün eğitimin verilmesine katkı sağlarken 50 kız çocuğuna da yaygın eğitim vermeye başladı.

TDV, ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen ve eğitimleri kesintiye uğrayan Suriyeli kız çocuklarının okul hayatlarına destek vermeyi sürdürüyor. 

TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacı aileler ve çocukları için çeşitli yardım ve eğitim projeleri yürüttüklerini söyledi.

Çocukların ve gençlerin, eğitim-öğretim mağduriyetlerini gidermek için çalıştıklarını belirten Palakoğlu, bu doğrultuda Vakıf kapsamında hizmet veren Kadın ve Aile Gençlik Merkezinin (KAGEM) de kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacı ailelerin kız çocukları için bir proje hazırladığını dile getirdi.

Palakoğlu, "Kamp Dışında Yaşayan ve Geçici Koruma Altına Alınan Suriyeli Ailelerin Eğitim Projesi"nin özellikle kız çocuklarının eğitimlerine destek vermek ve onları hayata hazırlayıcı sistematik programları planlamak üzere oluşturulduğunu anlattı.

Kamp dışındaki Suriyeli sığınmacı ailelerin kız çocukları için yaygın eğitim vereceklerini vurgulayan Palakoğlu, "Projeyle özellikle küçük yaştaki kız çocuklarının zorunlu evlilikleri önlenecek, kesintiye uğrayan eğitimlerine yaygın eğitimle destek verilmesi sağlanacak. Kız çocuklarının ve gençlerin yaygın eğitimi aracılığıyla yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlanacak. Türkiye'de bulundukları süre zarfında yaşamlarını mevcut koşullarla uyum içinde sürdürebilmeleri için manevi-sosyal destek sunulacak ve ülkelerine bu kazanımlarla dönmelerine imkan verilecek" şeklinde konuştu.

Başkent pilot il seçildi

Palakoğlu, projenin öncelikli hedef kitlesinin kamp dışındaki Suriyeli kız çocukları olmakla birlikte koşullar dikkate alınarak, kamp içinde yaşayanların da dahil edilebileceğini ifade etti.

"Aranan şartlar arasında, 10-12 yaş aralığındaki, yetim, öksüz veya hem öksüz hem de yetim ya da anne ve babası hayatı olmakla birlikte maddi yetersizlik sebebiyle eğitim imkanlarından mahrum bulunmak yer alıyor" diyen Palakoğlu, pilot uygulama olarak öncelikle 50 kız çocuğunun bu kriterlere göre belirlendiğini kaydetti.

Palakoğlu, pilot il olarak Ankara'nın belirlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ankara'da yaygın din eğitimi uygulamalarını yatılı kız Kur'an Kurslarında planlayarak, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları ve müftülükler işbirliğiyle gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı yatılı Kur'an kurslarında verilen 'Yurtdışı Misafir Öğrenci Öğretim Müfredatı' temel alınarak, hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli revizyonları belirlendi. Eğitimciler, KAGEM ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla tespit edildi. Bu kapsamda Ankara'da ikamet eden Suriyeli kız çocukların yatılı Kur'an Kurslarına ve hafta sonu evlerine dönüşleri için toplu ulaşımlarını sağlandı. Verilecek yaygın eğitimlere paralel olarak, çocukların sosyal ve manevi gelişimlerine destek olmak üzere çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek."

8 bin Suriyeli çocuğa örgün eğitim

Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası başlattıkları yardım kampanyasında 13.5 milyon lira bağış topladıklarını bildiren Palakoğlu, "129 tır ve 62 kamyon insani yardım malzemesini Türkiye ve Suriye'deki kamplarda yaşayan mültecilere ulaştırdık. 'Farkındayım Yanı Başındayım' eğitim projemizle Kilis, Gaziantep ve Ankara'da toplam 8 bin çocuğa örgün eğitim vermekteyiz. Bunlardan 300'ü Ankara'da Şili İlköğretim Okulu, bin 80'i de Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulunda bulunuyor" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.