banner

TEOG’da geçen yıl yaşanan o krize çözüm bulundu




TEOG’da tercih yapmayan ve 25 tercihinden herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler zorunlu olarak açıköğretim lisesine kaydedilecek.

Hürriyeteğitim'de yer alan habere göre, geçen yıl istemediği ve evinden uzak okullara yerleşen öğrenciler nedeniyle eleştirilen TEOG sisteminde değişikliğe gidiliyor. Bakanlık, A ve B tercih listelerini kaldırıyor. 2015-TEOG kapsamında öğrenciler tek tercih listesinde 25 lise seçilecek. Özel okul kayıtları daha önce yapılacak. Tercih yapmayan ve 25 okuldan birine yerleşemeyenler zorunlu olarak açıköğretim lisesine kaydedilecek.

Yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenciyi ilgilendiren Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin ikinci yılında, yerleştirmelerde değişikliğe gidiliyor. Habertürk'te yer alan habere göre TEOG yerleştirmeleri ile ilgili gündemde olan değişiklikler şöyle:

Öğrencilerin TEOG puanları açıklandıktan hemen sonra özel okul kayıtları yapılması planlanıyor. Tercih döneminde ise öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak.  Bu seçenekler ‘Özel okula kayıt yaptırdım’, ‘Güzel sanatlar, spor veya askeri liselere kayıt hakkı kazandım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ olacak.  Tercih yapmak isteyenler üçüncü seçeneği işaretleyecek.

Tek listede 25 tercih

TEOG kapsamında öğrenciler geçen yıl A ve B olmak üzere iki tercih listesi yapıyordu. A listesinde 15 okul, B listesinde ise 6 okul türünden 4’ünü işaretliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle B grubu listesi kaldırılıyor ve öğrenciler sadece A grubu tercih listesi oluşturacak. Listede 25 okul tercih edebilecek. Tercihler 10-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Açık liseye zorunlu yerleştirme

Bu tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen veya tercih yapmayan öğrencilerin kaydı otomatik olarak açık liseye yerleştirilecek. Zorunlu olarak açık liseye yerleştirilen öğrenciler daha sonra nakillerde başka okula kaydını aldırabilecek.

Nakillerde birden fazla tercih

Geçen yıl nakil süreci dönem sonuna kadar devam etti ve öğrenciler her hafta tek tercih yaptı. Yapılan değişiklikle nakil döneminde öğrenciler birden fazla tercih yapabilecek. Nakil süresi da daha kısa bir zamanda gerçekleştirilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.