banner

Türkçe öğretmeninden tepki çeken şiir




Şanlıurfa’da bir Türkçe öğretmeninin görev yaptığı okulda çıkan dergide yayınlanan, kadınlara yönelik yazdığı şiir tepkiye neden oldu. Eğitim -Sen, şiirle kadınların aşağılandığı gerekçesiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesi verdi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki Şehit Öğretmen Metin Gençdal Ortaokulu’nda görevli Türkçe Öğretmeni Ramazan Kutlu ‘Kadın Hakkı’ isimli bir şiir yazdı. Öğretmenin yazdığı şiirin 2014 Aralık ayının sonunda okulun çıkardığı ‘Kar Tanesi’ adlı dergide yayınlaması tepkilere neden oldu. Eğitim-Sen Siverek Temsilciliği İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 12 Aralık’ta şikâyet dilekçesi verdi. Sendika, şiirin içeriğinde çalışan kadınları alenen aşağılayan ifadelerin olduğunu belirtti. 

Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise konuyla ilgili kendilerine şikâyet dilekçesi ulaştığını belirterek daha fazla bilgi vermedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü de konunun Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşıldığını açıklamakla yetindi.

Dergi toplatılıyor

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre söz konusu derginin toplatılması için Siverek İlçe Milli Eğitim’e talimat verildi. Ayrıca öğretmen için de gerekli incelemenin yapılması amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirme yapıldı.

Türkçe öğretmeninin paylaştığı şiir şöyle:

Kadın Hakkı

"Tak be yüzüğünü kadın!

Evde sevdiceğin bekliyor.

Evlisin.

Kariyer yapacağım dedin,

Erkeklerle yarıştın.

Çocuk doğurdun, bakıcıya bıraktın.

Sen kariyer yapıyorsun

Evde bakıcı yüzüne tükürüyor çocuğunun

Tak be yüzüğünü kadın

Evlisin.

Sevdiceğin var.

Bakma başkalarına,

Peşinden koşuşturma,

Umut verme,

Üzme,

Erkekleşme,

Yarışma,

Yerini bil,

Değerini bil.

Sen kadınsın.

Hele sen evlisin.

Eş değil, kocanı bil, erini bil.

Kadın sesi, kadın nefesi, kadın hakkı dediler;

İnanma, kandırırlar seni,

Çatıştırdılar, koşuşturdular, yordular seni.

*   *   *   *   *

Erkekleştirdiler, kabalaştırdılar, yordular seni,

İnanmıyorsun değil mi?

Bak o zaman ellerine, gözlerine, yüreğine.

Parmakların nasıl, gözlerine kim baktı.

Tak yüzüğünü evinde otur.

Koşma,

Koşuşturma,

Yarışma,

Yorulma,

Fıtratını zorlama

Çünkü sen değerlisin,

Kadınsın.

Sana şiirler yazamıyorum,

Ortasın,

Saçlarına mısralar yazamıyorum,

Ortalıkta.

Yüzüne güzelliğine yazamıyorum.

Evde çirkin, dışarıda güzelsin.

Fıtratını zorlama.

Kadınsın değerlisin.

Hakkı bil ama gerçek hakikati.

Kandırmasınlar seni, yoruluyorsun."

Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen de tepki gösterdi

Siverek’te Şehit Öğretmen Metin Gençdal Ortaokulu’nda hazırlanan ‘Kar tanesi’ adlı okul dergisinin Aralık sayısında yayınlanan ‘Kadın Hakkı’ şiirini yazan Türkçe öğretmeni Ramazan Kutlu’ya Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen Siverek temsilcilikleri de tepki gösterdi.

Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen Siverek temsilcilikleri, Türkçe öğretmeni Ramazan Kutlu’ya yazdığı şiir nedeniyle basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Sendikalar adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Siverek Temsilcisi Funda Yıldız, şiirin hemcinslerini 2’nci sınıf insan statüsüne koyduğunu savundu. Yıldız, öğretmen hakkında şikayette bulunacaklarını ve konunun takipçisi olacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Kadını aşağılayan ikinci sınıf insan yerine koyan, kadının hakkının kocasına hizmet etmek ve çocuk bakmak olduğunu savunan, ilkel çağdan kalmış bir zihniyetle yazılmış bir metnin dergi yayın ekibi ve okul yönetimi tarafından onaylanarak yayınlanmış olması Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen sendikaları olarak bizleri derinden üzmüştür. Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine getirmek için kadın erkek ayrımcılığına son verilmiş ve o günden beri kadınlar ekonomi, siyasi ve çalışma hayatında faaliyet göstermiş ve ülke kalkınmasına destek vermektedir. Böylesi bir değişimden sonra çalıştıkları bayan mesai arkadaşlarını görmezden gelerek geri kalmış ve dogmatik bir düşünceyle bir öğretmenin bu şiiri kaleme almış olmasını ve yayın ekibinin ve okul yönetiminin de bu şiiri yayınlamasını kınıyoruz. Bu olayın burada kapanmayacağını ve gerekli mercilere gerekli şikayetlerin yapılacağını belirtmek istiyoruz."

Haber Hürriyet DHA

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.