banner

Velilere karne uyarısı: Sakın bunu yapmayın!




Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, velilerin, çocuklarının karnelerini, arkadaşları ya da kardeşlerinin karneleriyle kıyaslamamaya özen göstermesi gerektiğini belirtti.

Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarıyıl tatilinin yarın başlayacağını hatırlatarak, Ankara'da okul öncesinde 62 bin 635, ilkokulda 315 bin 60, ortaokulda 289 bin 608, lisede 280 bin 679, Türkiye genelinde ise yaklaşık 18 milyon öğrencinin karne alacağını söyledi.

Öğrenci, veli, öğretmen ve diğer tüm eğitimcilerin yorucu bir dönemi geride bıraktığını ifade eden Bozkurt, öğrencilerin büyük heyecanla beklediği ve bir dönem boyunca çalışarak almayı hak ettiği karnelerinin, derslerdeki başarının seviyesini gösterdiğini belirtti. 

"Dolayısıyla karneniz, şahsiyetinizin, insani erdemlerinizin veya zekanızın göstergesi değil, sadece dönem boyunca yaptığınız çalışma ve sergilediğiniz çabanın belgesidir" diyen Bozkurt, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra sosyal, sanatsal ve sportif açıdan kendilerini doğru ifade edebilecekleri ve geliştirebilecekleri çalışmalarını da desteklediklerini belirtti.

Bu amaçla her fırsatta çocukların okullarına mutlu gelmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Bozkurt, mutlu okulun, mutlu öğrenciler ve öğretmenlerden oluştuğuna işaret etti.

Okulla ilk kez tanışan çocukların kendi ayakları üzerinde durmayı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin, hayatın bir oyun olmadığını öğrendiklerini belirten Bozkurt, liseli gençlerin ise geleceği omuzlarında taşımak gibi önemli sorumlulukları bulunduğunun farkına vardığını vurguladı. 

Öğrenciler kadar aileler için de yorucu bir dönem olduğunu belirten Bozkurt, tatil döneminin bütün öğrenciler için sağlıklı geçmesinin önemli arz ettiğini söyledi.

Velilerin öğrencilere ne kadar değerli olduklarını hissettirmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, ailelerden, öğrencilerin tatillerini nitelikli geçirmelerini sağlamalarını istedi.

Tatilin aile içi ilişkileri geliştirmek ve birlikte geçirilen zamanın kalitesini artırmak açısından fırsata dönüştürülmesi gerektiğini dile getiren Bozkurt, "Başarılı öğrenciler, mutluluklarını aileleriyle paylaşmak için büyük heyecan içinde, beklenen başarıyı gösteremeyenler ise büyük endişe ve üzüntü içinde olacaklar. Sizlerden çocuğunuzun durumu ne olursa olsun onları mutlaka sevgiyle kucaklamanızı istiyoruz" diye konuştu.

"Başarıları, sevginize bağlı"

Anne ve babaların, çocuklarının karnelerini değerlendirirken, kişiliklerini incitmeden duygularını aktarması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

"Karnelerindeki durumlarının, onlara olan duygularınızı etkilemesine izin vermeyin. Çocuğunuz ile arkadaşları ya da kardeşlerinin karnesini kıyaslamamaya özen gösterin. Çocuklarınızın başarılı olması, onlara göstereceğiniz sevgi, hoşgörü ve anlayışa bağlıdır. Bu nedenle onlara şefkat ve merhamet duygularınızla muamele ederek iletişim kurmaya çalışın. Çocuklarınıza beklentilerinizi açık dille ifade edin. Çözüm yollarını birlikte üretin, okul ve öğretmenleriyle işbirliği içinde olun. Gayretlerini mutlaka övüp ödüllendirin, başarılarının farkında olduğunuzu söz ve davranışlarınızla gösterin. Çocuklarınızı tatil dönüşü okullarına dinlenmiş, sevgi ve moral depolamış olarak gönderin. Çocuklarınızın başarısının sadece karnelerindeki notlardan değil aynı zamanda davranış ve tutumlarının değerlendirildiği bölümden de oluştuğunu unutmayın. Evladınızın başarılı öğrenci olabilmesi kadar iyi insan olmasının da önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın."

Kitap okumak ufuk açacak

Öğrencilerin okula dinlenmiş ve huzurlu dönmelerini istediklerini belirten Bozkurt,  "Sevgili gençler, lütfen kitap okuyun. Çünkü okumak size yeni ufuklar açacaktır. Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın, okuduğunuz kadar varsınız. Okumazsanız dinleyen olursunuz, o zaman da başkaları gibi düşünmek zorunda kalırsınız" şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.