banner

40 Türkçe sorusunun 36'sı paragraf




YGS sınavına giren adaylar 40 Türkçe sorusunun 36'sının paragraf sorusu olmasından dolayı uzun zaman harcadı. Uzmanlar 114 sözcükten oluşan paragraf sorularının öğrencileri zorladığını belirtti

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS), ÖSYM'nin açıklamasına göre dün 1 milyon 837 bin 741 aday salonda ter dökerken, aileler ise okul önlerinde dua etti. Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 160 sınav merkezinde toplam 98 bin 693 sınav salonunda 251 bin 789 görevlinin katılımıyla gerçekleşen sınava, adaylar sıkı güvenlik kontrolleri ardından alındı. Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra, üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kâğıtları ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçetenin yer aldığı kutuları dağıttı. Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtımı yapıldı. Salon görevlilerinin, adayın yazdığı ve kodladığı bilgileri kontrol etmesinin ardından sınav başladı. Sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilgiler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi. Tek oturumlu sınavda adaylara 160 dakika süre tanındı.

SINAV ZORDU

Sınavda hayatlarının dönüm noktasıyla yüzleşen öğrenciler sınav çıkışında yaptıkları değerlendirmede YGS 2012 sınavının zor olduğunu söylediler. Uzun bir hazırlık maratonun ardından büyük umutlarla sınava giren öğrenciler soruları umdukları gibi bulmadıklarını, özellikle Türkçe sorularında çok zorlandıklarını ifade ettiler. Bilhassa Türkçe sorularının uzun olması yüzünden doğru cevabı bulmak için uzun bir zaman harcadıklarını belirttiler. Adaylar Türkçe'de 40 sorunun 36'sının paragraf sorusu olmasının yanlış olduğunu öne sürdüler. Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Genç YGS'nin, müfredata uygun, çalışan öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan oluştuğunu, yanlış soru bulunmadığını söyledi.

UZMAN LAR DEĞERLEND İRDİ

Uğur Dershanesi uzmanları soruları şu şekilde değerlendirdi: Türkçe sorularında paragraf soruları nedeniyle uzun tutulmuş. 114 sözcükten oluşan paragraf soruları öğrencileri zorladı. Tüm soruların paragraflar üzerinde yoğunlaşması, soruların çözüm süresini uzattı, zaman kaybına neden oldu. Tarih sorularında ise bilginin yorumlanması ağır basıyor. Matematik sorularının ise 12. sınıfların ancak yorum yaparak çözebilecekleri sorulardan seçilmesi sınava iyi hazırlanamayan öğrencileri zorladı. Diğer derslerden çıkan sorular ise müfredata tamamen uygun sorulardan oluşmuş.

32 SORUYU CEVAPLAYAN BARAJI AŞIYOR

Uğur Dershanesi rehberlik uzmanları adayların 140'ı aşmak için tüm testlerden eşit olursa ortalama 16 net yapmalarının yeterli olduğunu belirtiler. Buna göre 140'ı elde etmek için 4 matematik, 4 fen, 4 Türkçe, 4 sosyal soru çözmek gerekiyor. 180'i aşmak için ise tüm testlerden eşit olmak koşuluyla her testten 8'er net çıkarmak şart.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.