banner

YÖK’ten sahte diplomaya önlem




YÖK, ''diploma sahteciliği''ni önlemek için yükseköğretimde alınan diplomaların sorgulanabileceği yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan yazılı açıklamada, ''Diploma Sorgulama Sistemi''nin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki yeni yönetimin oluşturmak istediği büyük veri tabanının parçası olarak planlandığı belirtildi.

Çalışma sonlandığında, Türk yükseköğretim sisteminde alınan tüm diplomaların YÖK'ün oluşturacağı bu sistemde toplanmış olacağı vurgulanan açıklamada, sistemin diploma sorgulaması yapmak isteyen devlet kurumlarına açık olacağı kaydedildi.

Diploma Sorgulama Sistemi'ne yurtdışında alınan tüm denkliklerin de dahil edileceği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''Yükseköğretim kurumlarımızın geçmişe yönelik verdiği diplomaların da sisteme girilmesi ile bu konuda geriye yönelik sorgulamaların da yapılabilmesi mümkün olacaktır. Bu sistemin oluşturulmasının, yükseköğretimin planlanmasına katkısının yanı sıra diploma sahteciliğini önlemede de yararı olacaktır.

TÜBİTAK’ta sahte diplomalı kişi 7 bin TL maaşla işe başladı

Geçtiğimiz günlerde Hasan Başaran’ın ODTÜ’den alınmış gibi düzenlenen sahte diplomayla TÜBİTAK’ta işe girdiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; ‘paralel yapılanma’yla ilişkisi olduğu öne sürülen Başaran’ın TÜBİTAK Gebze’de tüm kamu kurumlarında kullanılan e-imzaların hazırlandığı Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin başında görev yaptığı öğrenildi. Başaran, Temmuz 2012’de Kamu Sertifikasyon Merkezi bünyesinde işe başlayıp 4 ay sonra aynı birimin başına geçti. Başaran’ın o dönem BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ın önerisi ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altınbaşak’ın onayıyla Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin başına getirildiği öğrenildi. Kurumdan 7 bin TL maaş aldığı belirtilen Başaran’ın sorgusunda, “Diplomamın sahte olduğunu anlayan olmadığı için askerliğimi de kısa dönem yaptım. İşe giriş esnasında sunduğum diplomayı da 2005’te bilgisayarımda photoshop’la kendim yaptım. Ailem de gerçek sandı. İşe girişte, bana genellikle kriptografi üzerine sorular sordular. Sürekli makaleler okuduğum için rahatlıkla cevapladım” dediği iddia edilmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.