banner

ÖSYM'den açık uçlu sınav açıklaması




Üniversite sınavlarında açık uçlu sorular çıkacak mı? ÖSYM'den açıklama

ÖSYM, önümüzdeki yıldan itibaren üniversite sınavlarında açık uçlu sorular sorulacağı yönündeki iddialara cevap verdi. Buna göre, önümüzdeki yıl düzenlenecek YGS ve LYS için, YÖK tarafından alınmış bir karar yok. Bu yönde bir karar verilirse kamuoyuna duyurulacak. Ancak 2015 İlkbahar TUS’ta, Klinik Tıp Bilimleri Testi’nde sınırlı sayıda açık uçlu sorular yer alacak. TUS’tan önce örnek sorular ÖSYM’nin internet sitesinden yayınlanacak.

 

ÖSYM’nin ilk olarak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) olmak üzere, bazı sınavlar için açık uçlu sorular sorma hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Özellikle önümüzdeki yıldan itibaren üniversiteye giriş sınavları olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’nda da (LYS) test yerine bazı soruların açık uçlu olarak hazırlanacağı iddiaları öğrencileri endişelendirirken, Hürriyet’e açıklama yapan ÖSYM, önümüzdeki yıl üniversiteye giriş sınavları için YÖK tarafından bu yönde bir karar alınmadığını belirtti. Açıklamaya göre, 2015 İlkbahar Dönemi TUS’ta, Klinik Tıp Bilimleri Testi’nde (KTBT) sınırlı sayıda yazılı cevap gerektiren sorular yer alacak. Temel Tıp Bilimleri Testi’nde (TTBT) ise yazılı sınav uygulamasına gidilmeyecek. Sınavdan önce ÖSYM’nin internet sitesinde örnek sorular yer alacak.

Altyapı tamamlandı

ÖSYM’nin sınav güvenliği, adaleti ve ölçme kalitesini yükseltmek için her türlü teknolojik ve bilimsel yöntemi değerlendirdiği vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi:

“ÖSYM başta kamu kurumlarının sınavları olmak üzere uygun olan her sınavını yazılı olarak gerçekleştirebilecek yeteneğe kavuştu. Bu karar, sınav talep eden kurumlar ile karşılıklı görüşmeler sonrasında alınıyor. Yazılı sınavların gerçekleştirilmesi için bilimsel yöntemler ve ilgili sistemler geliştirildi. Dünyanın birçok ülkesinde bu uygulama gerçekleştiriliyor. ÖSYM’de de aynı yöntemler uygulanıyor, 2012 yılının sonundan bu yana bu kapsamda çalışmalar yapılıyor. Bugün itibari ile gerekli altyapının oluşturulması aşaması tamamlandı. ÖSYM herhangi bir sınavı ilk defa uygulayacağı zaman resmi internet sitesi üzerinden örnek soruları sınav adayları ile paylaşıyor.  ÖSYM bu konularda YÖK’ün aldığı kararları uygulayıcı kurum. YÖK tarafından henüz üniversiteye giriş sınavlarında açık uçlu soru sorulmasına yönelik bir karar verilmedi. Böyle bir karar alınması halinde karar geciktirilmeden öğrencilere ve kamuoyuna duyurulacak.”

HHürriyet.com.tr

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.