banner

Okullarda üzüm ne zaman dağıtılmaya başlanacak?




Okullarda kuru üzüm ne zaman verilmeye başlanacak? İşte kuru üzümün dağıtılacağı tarih;

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Okul Sütü Projesi''ne benzer şekilde öğrencilere kuru üzüm dağıtımına ilişkin projenin, ülke genelinde nisan ayından itibaren uygulanmaya başlanabileceğini bildirdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan "Okullarda Kuru Üzüm Dağıtımı Programı"nda hazırlıklar son aşamaya geldi. Kuru üzüm dağıtımıyla ilgili ilköğretim okulu öğrencilerinin velilerine izin formu dağıtılmaya başlandı. Formda öğrencilere sağlıklı ara öğün tüketme alışkanlığını kazandırmak amacıyla başlatılan program kapsamında öğrencilere haftada 2 gün 50 gramlık paketlerde kuru üzüm dağıtılacağı ifade edildi.  

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Yurttaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda kuru üzüm dağıtımı konusunda 3 yıl önce hazırladıkları projenin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da desteğiyle bu yıl hayata geçirildiğini ifade etti. 

Projenin daha sağlıklı bir neslin yetişmesine önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Yurttaş, şunları kaydetti: 

"Kuru üzümlerin dağıtılacağı ambalajlarla ilgili çalışma devam ediyor. Yılda 60 bin tonluk bir kuru üzümün dağıtılması planlanıyor. Bozulma ihtimali olmaması ve kolay dağıtılabilir olması nedeniyle bu tip dağıtımlara çok uygun bir ürün. Dağıtım tüm Türkiye'de aynı anda başlayacak. Dağıtımı nisan ayında başlayabilir. Öncelikli hedefimiz çocuklarımızın zararlı şeker içerikli ürünler yerine doğal kuru üzümleri tüketmelerini sağlamak. Kuru üzümde kişi başı tüketimimiz 250-300 gram. İhracat yaptığımız ülkelerde ise bu rakam 1,5 kilogram seviyesinde. Hedefimiz bu seviyeleri yakalamak."

"İngiliz çocuklar yıllardır Türk üzümü yiyordu"

Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz ise Türkiye'nin kuru meyve üretiminde dünya çapında iddiasının bulunduğunu ancak iç tüketim rakamlarına bakıldığında istenen seviyelerde olmadığını belirtti. 

Kuru meyvede tüketim alışkanlığının geliştirilmesi için özellikle çocukluk çağlarında bu ürünlerin tüketimine alışkanlık kazandırılmasının önemli olduğuna işaret eden Öz, şöyle konuştu:

"İhracat yaptığımız İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde tüketim bizim kat ve kat üzerimizde. Bu ürünleri Türkiye üretiyor ancak bu ülkeler bizden daha fazla tüketiyor. Kuru üzümün sağlığa olan faydaları nedeniyle İngiltere ve ABD'de yıllardır okullarda ücretsiz dağıtımı yapılıyor. Hiç kuru üzüm üretimi olmayan İngiltere'de dahi her yıl 100 bin ton kuru üzüm tüketiliyor. Bunun önemli bölümü okullarda dağıtılıyor. İngiltere'deki okullarda yıllardır Türk kuru üzümü dağıtılıyordu. Biz de 'neden bizim çocuklarımız yemiyor' diye üzülüyorduk. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son açıklamasıyla yıllardır istediğimiz bir uygulama hayata geçiyor. Bu uygulama sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından çok güzel sonuçlar verecek." 

Öz, proje uygulamasına ilişkin olarak da kuru üzüm dağıtımının Okul Sütü Projesi'ne benzer şekilde yapılacağını, 50 gramlık paketlerde dağıtılacak kuru üzümlere maliyeti uygun olması halinde gelecek yıllarda kayısı ve incir gibi ürünlerin de dahil edilebileceğini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.