banner

YGS nasıldı? Uzmanlar YGS’yi değerlendirdi




Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nasıldı? Zor mu yoksa kolay mıydı? YGS’de hatalı soru var mı? Uzmanlardan 2015 YGS değerlendirmesi…

Uğur Hazırlık Liseleri uzmanları Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nı (YGS) değerlendirdi. Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)  Türkiye genelinde 171 sınav merkezinde, 6 bin 853 binada, 109 bin 307 salonda, geçen yıla oranla büyük bir artış göstererek toplam 2 milyon 46 bin 583 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. YGS ve sınavsız geçiş için başvuru yapan aday sayısının 908 bin 65'ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825'ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791'ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu.

Saat 10:00’da başlayarak tek oturumda 160 dakika süren YGS sınavında ter döken üniversite adaylarının güvenlik gerekçesiyle sınav esnasında saat, yüzük, kolye, küpe gibi metal aksesuar taşıması engellenerek, her salonda en az bir duvar saati bulunduruldu; adaylara kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete sınav salonlarında verildi.

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara geçen yıl da olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi.

İki basamaklı ve altı farklı oturumdan oluşan üniversite giriş sisteminin birinci aşaması olarak kabul edilen YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan sınav özelliğini taşıyor. YGS’ye giren adayların LYS’ye başvuruda bulunabilmeleri için taban baraj puanı ise 180. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak.

Adaylar 140 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler. YGS sonuçlarının 20 Mart 2015 tarihinde açıklanması beklenmektedir.

2015 YGS nasıldı? İşte uzmanlardan YGS değerlendirmesi;

Uğur Hazırlık Liseleri Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt:

“Sınav önceki ÖSYM formatına uygun bir şekilde yapılmıştır. MF puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik ve fizik dersi, TM –TS puanıyla yerleşecek öğrenciler için matematik, Türkçe ve Tarih derslerinde diğer derslere göre daha ayırt edici sorular sorulmuştur.

Önceki yıllara göre soruların ve işlemlerin uzun olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle doğru okuyan, işlemleri hızlı yapan ve zamanı iyi kullanabilen öğrenciler sınavda daha başarılı olacaktır. Ayrıca Fen ve Coğrafya sorularındaki şekillerde görselliği arttıracak renklendirme yapılmıştır. Bizce bu yaklaşım olumludur.

Haziran 2015’te yapılacak LYS oturumlarında sorular bilgi ve bilgiyi yorumlamaya dayalı olacağından öğrencilerimizin bundan sonraki zaman diliminde LYS konularının teorik ve temel bilgilerini öğrenecek, pekiştirecek çalışmalarını bilinçli bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir”.

Uğur Hazırlık Liseleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil “ÖSYS Mart ve Haziran aylarında yapılan iki aşamalı sınavdan oluşmaktadır. Öğrenciler bu iki aşamalı sınavın birinci aşaması olan YGS’de sınav kaygısını ve sınav anını deneyimlemiş oldular. Zorlu bir süreç olan sınav hazırlık sürecini puan katkısı daha az olan bir sınavla deneyimlemek öğrenciler için olumlu bir durumdur. Yerleştirme puanları sadece YGS’de yapılan netleri değil, LYS’leri de içerecek ve bu puan oluşumunda oran olarak bakıldığında LYS’lerin etkisi yüzde 60 ve üzerinde olacaktır. Öğrencilere tavsiyemiz devam eden bir sınav süreci içinde olduklarını unutmasınlar ve bugün yapılan sınavın olumsuz muhakemesini bir kenara bırakarak kendilerini haziran ayında yapılacak LYS’lere yönelik çalışmalarına devam etsinler. Aileler ise bu süreçte öğrencinin en önemli psikolojik desteği yine ailesinden alacağını unutmamalı ve sınav sonucu ne olursa olsun öğrenciyi yargılamadan güven verici, cesaretlendirici ve motive edici ifade ve eylemlerde bulunmalıdır'' şeklinde konuştu.

YGS Soruları İncelendiğinde; 

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Türkçe Üyesi Cevdet Eyüboğlu: “2015 YGS Türkçe sorularının önceki yıllarda olduğu gibi Anlam Bilgisi ağırlıklı olduğu görülmektedir. Önceki yıllara oranla Dilbilgisi sorularının sayısında azalma olduğu, buna karşılık okuma okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini yoklayan soruların sayısında artma olduğu söylenebilir. Ayrıca paragraf sorularının nicelik anlamında uzunluğunun geçen yıllara göre arttığı da gözlenmektedir. Önceki yıllarda aynı metne bağlı iki ayrı soru sorma anlayışının 2015 YGS’de artarak (3 Soru) devam ettiği görülmektedir. Türkçe sorularının uzunluğu ve yorumlama becerisi işleyişi 2015 YGS’de Türkçe dersini belirleyici ders konumuna getirmiştir ” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Kimya Üyesi Bedrettin Boyacıgil: “ÖSYM’nin yayınladığı soru örneklerine göre, Kimya sorularının beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun olduğu görülmektedir. Doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu sınavda çok başarılı olduklarına inanıyorum. Artık YGS bitti. Daha kapsamlı müfredata sahip olan LYS Kimya sınavı hazırlıklarına hiç vakit kaybetmeden, kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyorum” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Tarih Üyesi Ayşin Dağlı: “2015 YGS’de soru dağılımının geçtiğimiz yıllardaki dağılıma benzer olduğu anlaşılmaktadır. 9. , 10. Ve 11. Sınıfların müfredat konularını kapsayan bu sınavda öğrencilerin kavram bilgisini ve analiz gücünü birleştirerek öğrendiklerini yorumlamaları hedeflenmiştir. Son yıllarda müfredat değişikliklerine ve sınav kapsamının genişlemesine bağlı olarak YGS Tarih sorularında her yıl en az iki bilgi sorusuna rastlanmaktadır” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Felsefe Üyesi Gülay Ataç: “ÖSYM’nin yayınladığı soru örneklerine göre, sorular müfredata uygundur. Sorular, okuduğunu anlama, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yöneliktir. Planlı çalışan ve düzenli soru çözen öğrencinin verim alabileceği bir sınavdır. Çünkü YGS’nin soru yapısı bu yıl da öğrenciden bilgi ve yorum gücünü birlikte istemektedir” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Fizik Üyesi Ahmet Akça: “ÖSYM’nin açıkladığı örnek sorulara göre, 2015 YGS Fizik soruları geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında matematiksel işlemlerden uzak, yorum ve kavram ağırlıklı çıkmıştır. Sorular ortaokul fen bilgisi ve 9. Sınıf fizik müfredatından sorulmuş olup müfredata uygundur. Sınav soruları bütün olarak düşünüldüğünde Fen öğrencileri için fizik soruları ayırt edici olacaktır. Öğrencilerimiz unutmamalıdır ki bu uzun soluklu bir yarıştır. Disiplini elden bırakmadan planlı bir şekilde çalışarak LYS için hazırlıklarına devam eden öğrencilerimizin başarıyı yakalayacağından kuşku yoktur” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Biyoloji Üyesi Asuman Kılıç Casim: “ÖSYM tarafından açıklanan  örnek sorular doğrultusunda Biyoloji testine ait soruların MEB kazanımlarına uygun, geçmiş yıllardaki soru kalıpları ile benzer ve müfredat ile uyumlu olduğu görülmüştür. Bundan sonraki süreçte öğrencilerimizin LYS’ye yoğunlaşmaları gerektiğini hatırlatarak, çalışmalarını bu yönde sürdürmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz: “2015 YGS’de yayınlanan matematik sorularında müfredat dışı bir soru yoktur. Matematik soruları doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı gerektiren işleme dayalı sorulardan oluşmuştur. Geometri soruları ise bilgiyi yorumlatan sorulardan oluşmakla birlikte önceki yıllara göre daha zor olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bu yıl sorularda şekiller renklendirilmiştir” dedi.

Uğur Hazırlık Liseleri Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler: “ÖSYM’nin açıkladığı örnek sorulara göre, coğrafya soruları, önceki yıllarda olduğu gibi 9. ve 10. Sınıf müfredatına uygun hazırlanmıştır. Sorular, bilgi birikimi, yorum gücü gerektiren türdendir. Her sene olduğu gibi, öğrencilerimizden harita okuma becerisi de istenmiştir. Öğrencilerimizin vakit geçirmeden LYS hazırlıklarına devam etmelerini öneririm. ” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.