banner

MEB'den öğrencilere yapay zekalı dijital eğitim




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilere bilgi düzeylerine göre bir öğrenme haritası çıkarıp buna uygun dijital eğitim içeriklerini seçip ders çalıştırabilen yapay zekalı bilgisayar yazılımı geliştirdi.

"Bireyselleştirilmiş öğrenim yönetim sistemi" adı verilen yazılım, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren öğrencilerin hizmetine sunulacak. 

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FATİH projesinde dijital eğitim içerikleri konusunda önemli mesafeler alındığını ifade etti.

MEB'in Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA), dünyanın en büyük eğitim portalı haline geldiğini belirten Ateş, portala 150 binin üzerinde dijital eğitim içeriğinin yüklendiğini kaydetti. 

Eğitim sektöründe içerik ihtiyacının, tamamlanıp sonuca ulaşılan bir ihtiyaç olmadığını vurgulayan Ateş, "Vücuda taze kan pompalar gibi, sürdürülebilir bir şekilde, kazanımları öğrencinin öğrenme düzeyine uygun olarak daha kısa zamanda edindirecek yeni içerikleri dijital eğitim sistemimize katmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

 FATİH Projesi bütçesinden 50 milyon TL'nin Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla dijital içeriklere ayrıldığını, ayrıca Avrupa Birliği IPA projesi kapsamında dijital içeriklere 10 milyon avroluk bütçenin ayrıldığını kaydeden Ateş, bakanlığın dijital eğitim yayıncılığı sektöründen 60 milyon lira alım yapacağını açıkladı. 

Bu bütçeyle dijital eğitim sektörünün ciddi anlamda güçleneceğini vurgulayan Ateş, "Bu kaynak, belki de sektöre tetikleme mekanizması oluşturacak. Özellikle bölgemizde dijital eğitim yayıncılığı üssünü Türkiye'de oluşturmamız mümkün olacak" dedi. 

Yeni yazılım yapay zekayla çalışıyor

Ateş, MEB uzmanlarının, işbirliği yaptıkları kurumlarla birlikte öğrenciler için EBA portaldaki içeriklere akıllı bir sistemle ulaşabilecekleri "bireyselleştirilmiş öğrenim yönetim sistemi" adında yeni bir yazılım geliştirdiklerini bildirdi.  

Yeni yazılımın bir çeşit yapay zekayla çalıştığını ve öğrencilere kişisel öğrenme rahatlığı sağlayacağını belirten Ateş, yazılımın, kişiyi algılayıp öğrenmesini test edebildiğini, buna göre kişinin hangi dersleri, hangi içeriklerle çalışacağına dair hızlı karar verebildiğini söyledi. Ateş, yazılımla ilgili şu bilgileri verdi:

"Geliştirdiğimiz yazılım, yapay zeka sayesinde EBA'ya giren her sınıftaki öğrenciyi tanıyacak ve öğrencilerin bilmesi gereken konuları tanımlayacak. Yazılım, öğrenciyi 'şimdi atman gereken adım bu' diyerek yönlendirecek. Örneğin, 10. sınıftaki bir öğrencinin matematik dersine çalışırken bir konudaki eksikliğini tespit edecek ve öğrenciyi 9. sınıfta edinemediği bu kazanıma geri döndürecek. Öğrenci burada bu kazanımı edinirse de onu bir sonraki konuya yönlendirecek. Bir öğrencinin çalıştığı bir dersi iyi anlamadığını da tespit edebilen teknoloji, bu durumda öğrenciyi geri dönüşlerle başka içeriklere yönlendirilecek. Bu döngü konu iyice anlaşılana kadar devam edecek. Böylece öğrencinin çalışması gereken konular ve hangi materyallerle çalışması gerektiğine karar vermiş olacak."

Ateş, geliştirdikleri yazılımın zamandan, mekandan ve araçlardan bağımsız olacağını; tüm bilgisayarlar, etkileşimli tahtalar, tabletler ve akıllı telefonlardan buna ulaşılabileceğini belirtti. 

Yazılımın yeni eğitim öğretim döneminde öğrencilerin hizmetinde olacağını bildiren Ateş, öğrencilerin bu yazılıma EBA portalda kişiselleştirilmiş şifre alarak erişebileceklerini sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.