banner

"11. Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu




"11. Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. "Üstün Başarı Ödülü"ne Prof. Dr. Şerif Mardin, "Gelecek Vaadeden Bilim İnsanı Ödülü"ne Doç. Dr. Şener Aktürk layık görüldü

Bu yıl toplum, siyaset ve ekonomi alanlarında verilen "11. Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. 

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has'ın en büyük ve önemli eseri olarak gördüğü Kadir Has Üniversitesi'nin, emin ve kararlı adımlarla devam ettiğini söyledi. 

Aydın, üniversitenin 18. yılında, 5 binden fazla öğrencisiyle her geçen gün başarılarını artırarak, hedeflerini yükselttiğini ifade ederek, içselleştirdikleri sürekli dönüşüm, gelişme ve ilerleme süreciyle kazandıkları büyük dinamizmin, kendilerini sürekli ileriye götürdüğünü bildirdi.

Uluslararası düzeyde bir akademik grup olmayı, Türkiye'nin belli uzmanlık alanlarında dünyanın saygın üniversiteleri arasında yer almayı temel hedef olarak belirlediklerini dile getiren Aydın, evrensel düzeyde özgürlük, eşitlik fırsatı, adil rekabet, farkılık ve çeşitliliklerin korunması, toplumsal sorumluluk ve doğaya duyarlılığı temel değerler olarak kabul ettiklerini anlattı.

Üniversitenin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin de giderek öne çıktığına dikkati çeken Aydın, üniversitenin uluslararasılaşmada geldiği noktaya değindi. 

Aydın, üniversitenin toplumsal hayata da katkı sağladığına vurgu yaparak, şunları kaydetti: 

"Gerek ülkemizde, gerek dünyada çok önemli gelişmeler, baş döndürücü bir hızla yaşanmaktadır. Küreselleşen dünyada bir ülkede yaşananlar, çeşitli şekillerde diğer ülkelerdeki gelişmeleri tetiklemekte ve etkilemektedir. Bu da hayatımızın neredeyse her alanına dokunmaları sebebiyle toplum, siyaset ve ekonomi üzerinde daha çok düşünmeye, daha çok konuşmaya ve üretmeye zorlamaktadır. Dünyadaki gelişmelere benzer şekilde ülkemizde de önemli sosyal, siyasal, ekonomik değişimlerden geçiyoruz. Köklü, toplumsal, siyasal, ekonomik birliktelikler bozuluyor, farklı beraberlikler oluşuyor ve genel olarak ülke köklü bir evrim geçiriyor. Bu ortamda bilgi üretip, derleyip sorunlara çözüm bulma söz konusu olduğunda, toplum yüzünü bilime, akademiye dönüyor. Her şeyin toz dumana karıştığı bu tür değişim dönemlerinde akademisyenlerin araladıkları pencereler, topluma en doğru cevapları elde edebilecekleri açılımları sunar. Biz de bu düşüncelerden hareketle '11. Kadir Has Ödülleri'nin konusu olarak toplum, siyaset ve ekonomiyi seçtik."

Has: "Başarıda kadınların katkısı önemli"

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has da bilimin sıçrama yaptığı her dönemde felsefenin de güçlü hamleler yaptığını ifade etti. 

Üniversite bünyesinde araştırma yapan, bilimsel çalışmalarla yeni teknolojilerin, bilimin gelişmesine gayret eden bilim insanlarını desteklediklerini aktaran Has, üniversite olarak dünyaya geniş bir perspektiften bakabilen, sorunları uzlaşı ve bilgiyle çözebilen, eşitlikçi, özgür, din, dil, ırk, cinsel tercihi fark etmeksizin her bireyin eşit eğitim hakkını birinci ilke sayan bakış açısıyla yürüdüklerini bildirdi. 

Başarının oluşmasında kadınların katkısının önemine değinen Has, "Hiç uğruna ölen, yitip giden, küçümsenen sadece kadınlarımız değil, bir milletin sağduyusu ve bir milletin vicdanıdır. Uygulanan şiddet, sadece fiziksel de değil. Kadınlarımız yapılan büyük gaflarla, verilen talihsiz demeçlerle itibarsızlaştırılıyor. Siyasetten ve hatta günlük hayattan uzaklaştırılıyor. Buna tüm gücümüzle karşı koymamız gerekiyor. Böyle bir anlayışın ne dinde, ne bilimde yeri olabilir. Bunu savunanların ne gerçek inançtan ne uygar dünyadan, bilimden, sanattan haberleri olabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has ise Kadir Has ve onun gibi hayırseverlerin, aslında modern Türkiye'nin ilk iş adamları olduğunu kaydetti.

Onların ortak hedeflerinin memleketleri ve halklarıyla büyümek olduğunu vurgulayan Has, "Kadir Has Vakfı'nın sıfırdan kurup Türkiye'ye armağan ettiği okulların, hastanelerin, müzelerin, spor tesislerinin sayısı 60'a yaklaştı. Bunlar için harcanan rakam, yarım milyar doları aştı. Vakfımız bugün Türkiye'nin maddi kaynaklar yönünden en güçlü vakıfları arasındadır. Ülkemiz için en doğru projeleri, profesyonel bir yönetimle, büyük bağlılıkla gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 

"Kadir Has Ödülleri"

Konuşmaların ardından, "Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. Ödüller, toplum, siyaset ve ekonomi alanlarında önemli çalışmalara imza atan isimler arasından belirlendi. 

Bu yıl "Üstün Başarı Ödülü" Prof. Dr. Şerif Mardin'e verildi. Mardin'e ödülünü, Rektör Aydın ve Can Has takdim etti. 

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk de "Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü"nün sahibi oldu. Aktürk, ödülünü Rektör Aydın ve Nuri Has'ın elinden aldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.