banner

10 SORUDA DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?




MEB Özel Öğretim Dönüşüm ve Teşvik Dairesi Başkanı Fethullah Güner, dershane ve özel okul temsilcilerinin dönüşüm sürecine ilişkin sorularına açıklık getirdi.

fethullah1- Dönüşüm için başvuran dershaneler, özel okula dönüşme sürecinde mali müfettişler tarafından istenen belgeler nedeniyle birtakım sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların çözüme kavuşması için neler yapılabilir?
81 ilin mali başkanları ile İstanbul’da toplantı yapacağız. Toplantının tek gündem maddesi okulların açılışındaki yaşanan sorunlar olacak. Dönüşüm sürecinde okul açmayla ilgili yaşanan bu sorunları o toplantıda çözeceğiz.
2- Burslu öğrenciler özel okula nakil yaptırdıkları zaman bursu kesiliyor. Temel liselerde de bu geçerli olacak mı?
Yönetmelikte bununla ilgili hüküm var. Bu hüküm temel liseler için de geçerli. Eğitim öğretim desteği ile ilgili belli şartlar var. Her sınıf düzeyinde boş kalan kontenjan gibi… Bu yönetmeliğe geçen yıl 12 olarak girdi. Sınıflar 24 kişilik olduğu için de bu %50’ye tekabül ediyor. Şu an eğitim öğretim desteğiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Bakanımıza bu konuya ilişkin detaylar sunuldu. Belli konularda Bakan Bey’in onayı alındı. Önümüzdeki süre içerisinde bu %50 dahil, belli düzenlemeler kamuoyuyla paylaşılacak. Bu oranların artması mümkün olabilir. Eğitim öğretim desteğiyle ilgili takvim hazır. Vakti geldiği zaman kamuoyuyla paylaşılacak. Sadece beklenti açısından söyleyeyim. Geçen yıl temel liselerde 3 bin, okul öncesinde ise 3 bin 500 olan bu rakamın belli düzeyde artmasını biz de bekliyoruz. Neticeyi hep birlikte Temmuz ayında görmüş olacağız.
3- Öğrenci desteği kurumlara teşvik olarak yansıtılacak mı https://edmedicom.com? 4 yılın sonunda kurumun dönüşüme uğramaması durumunda kurumdan teşvik olarak geri alınacak mı?
5 yıl vergi muafiyeti ve diğer haklardan yararlanmışlarsa bunları %100 geri ödeyecekler. Şu an kurumlara doğrudan eğitim öğretim desteği altında bir ödeme yapılmıyor.
4- Öğrenim türü değiştiği zaman öğrencinin tekrar teşvik için müracaat etmesi gerekiyor mu?
Şu an ilkokul 1’e giden bir çocuk sınıf tekrarı yapmadığı ve teşvik kapsamında olmayan bir okula gitmediği müddet ilkokulu bitirene kadar bu destekten yararlanabilecek. Ama sınıf tekrarı yaparsa bu mümkün olmayacak. Ayrıca bakanlık destek almaya hak kazanan okullar listesini yayınlıyor. Bu liste dışındaki okula giderse teşviki yine kesilir. Ama teşvik lisesi olan bir okula kayıt olması durumunda hakkını almaya devam eder. Sadece kademe değiştiği zaman bunu yenilemesi gerekir. Yani ilkokulu bitiren çocuk beşinci sınıfa başladığı zaman tekrar desteğe müracaat edecek.

TEMEL LİSELERE NAKİL MÜMKÜN OLABİLECEK Mİ?
5- TEOG’da tercihlerinde öğrenci temel lise tercihi de yapabilecek mi?
Bu sene ilgili genel müdürlük özel okula gidecek öğrencilerin yerleştirme sistemi dışında bırakılmasıyla ilgili bir buton hazırlığı yapıyor. Dolayısıyla belki sisteme dahil edilmeyebilir. Sadece eğitim öğretim desteğinde geçen yıl ki gibi biz tercihe dayalı yerleştirme yapacağız. Dolayısıyla doğrudan temel liselere nakil olabilecek.
6- İkili eğitim yapacak şekilde kayıt almaya başlayan dönüşüm okulları, yeterli öğrenciyi dolduramazlarsa tekli eğitim yapabilirler mi?
İkili eğitim yaptınız, baktınız ki öğrenci dolmadı. Tekrar yazışmayla tekli öğretime geçebilirsiniz.
7- Temel liseye dönüşümde depreme dayanıklı teknik rapor şartı var mı?
Var, teknik rapor istiyoruz. Birebir dönüşenlerden itfaiye raporu istemiyoruz sadece.
8-Dönüşüm okullarına nakil yaptırmak isteyen ancak mevcut okulunda birtakım derslerden kalmış bir öğrencinin nakli mümkün olabilecek mi? Nakil gerçekleşmesi halinde bu kaldığı derslerle ilgili sınavlar dönüşüm okulu tarafından mı yapılacak?
Nakiller olduktan sonra ortaya telafi edemeyeceğiniz düzeyde farklı dersler çıkıyorsa bu nakil mümkün olmayacak. Meslek lisesinden bir öğrenci alıyorsanız ama o yıl mezun edemeyeceğiniz kadar fark ders çıkıyorsa bu öğrenciyi nakil almayacaksınız demektir.

DÖNÜŞÜM SÜRECİ ÖZEL OKULLARI NASIL ETKİLEYECEK?
9- Dönüşüm süreci kapsamında özel okulların konumu, durumu nasıl olacak?
Eğitim öğretim desteği temel liseler sayesinde özel okullara geldi. Geçen yıl ile bu yıl ki rakamlar arasında 111 öğrenci devletten özele geçiş yapmış. Bu destek devam ederse bu oranlarda %50 sınırının dışına taşınırsa birkaç yıl içerisinde sektörün %70’i eğitim öğretim desteği alabilecek hale gelecek. Dolayısıyla dönüşüm okullarıyla özel okullar birbirlerine sağlanan avantajlardan yararlanmış olacak. Bu teşvik sayesinde hiç özel okula gitmeyecek olan on binlerce insan da sektöre kaymış olacak.
10- Bir binanın üst katında lise, alt katında ortaokul açılabilir mi? Bununla ilgili bir izin var mı?
Dershanelerin farklı bir ortamda açılması durumunda genelgenin 5. ve 6. maddesi yerine getirildiği için standartlar ne istiyorsa onu yerine getirmeniz gerekiyor. Yönetmeliğin 11. maddesinde binaların şartları detaylı olarak yazılmış. Hangi şartlarda açılabilir diye. Yine 11. ve 13. maddede ortak kullanılabilecek alanlar var. Bunlarla ilgili tereddüt edilen durumlarda yatırım yapmadan önce okullar dairesine danışmak gerekiyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.