banner

Bakan Dinçer sınav sistemine açıklık getirdi.




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, sınavlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle eğitim sisteminde sınavlara ihtiyaç duyulmayacak bir zemini, altyapıyı kurma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü Eğitim Bakanları düzeyindeki 1. Mütevelli Heyeti Toplantısı'na katılan Bakan Dinçer, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun Meclis'ten geçtiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Dinçer, kanunun Türk eğitim sistemine daha demokratik ve esnek bir yapı getireceğini söyledi.

Kanunun devletle milleti daha yakın hale getirdiğini vurgulayan Dinçer, düzenlemenin, ülkede bu zamana kadar yapılan ideolojik mahiyetli tartışmaların pek çoğuna artık gerek kalmadığını ve toplumun her kesiminin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir eğitim sistemini kurgulamanın mümkün olduğunu gösterdiğini anlattı.

     Dinçer, bundan sonraki eğitim uygulamalarında çok daha başarılı sonuçlar alacaklarını belirterek, en azından sosyo-psikolojik bir rahatlığa erildiğini düşündüğünü dile getirdi.

     Kanunun detaylarına ilişkin soru üzerine Dinçer, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki düzenlemeler için ekip kurduklarını ve geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini, çok yakında konuyla ilgili kamuoyunun da bilgilendirileceğini dile getirdi.

     'Özel okullara teşvik paketi hazırlanıyor' şeklindeki haberlerin hatırlatılarak, ''Böyle bir hazırlık var mı'' diye sorulması üzerine Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

     ''Ulusal düzeyde yatırımların teşvik edilmesiyle ilgili bir hazırlık yapılıyordu. Bu Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun yürüttüğü bir hazırlıktı. Dolayısıyla o hazırlıkta, özel sektörün eğitimden daha çok pay almasını sağlayacak türden teşvikle ilgili çalışmalar yer almıştı. Özellikle mesleki eğitimin teşvik edilmesiyle ilgili özel bir uygulamayı bu kanuna ekleyecektik. Fakat yapılan tartışmaların ve gergin geçen sürecin etkisiyle bu kanuna onu ekleme imkanımız olmamıştı. Büyük ihtimalle mesleki eğitim teşvikini de oraya ekleyerek teşvik kanununda bu uygulama için bir düzenleme yapılacak. Beklentimiz o doğrultuda.''

Sınav, öğrenci seçmek için olmayacak

''YGS'nin kaldırılacağını Başbakan söylemişti. Hafta sonu da YGS yapıldı. Samsun'da da üzücü bir olay yaşandı. Bazı öğrenciler de sağlık sorunları nedeniyle sınava giremedi. Bu konuyla ilgili değerlendirmeniz olur mu'' şeklindeki soru üzerine Dinçer, Başbakan Erdoğan'ın sınavlarla ilgili sözlerini kendileri için bir vizyon olarak ele aldıklarını söyledi. Eğitim sisteminde sınavlara ihtiyaç duyulmayacak bir zemini altyapıyı kurmanın zorunluluğuna işaret eden Dinçer, ''Onun için de yoğun bir şekilde çaba sarf ediyoruz. Şunu belirtmeliyim aslında 'belki sınavlar kaldırılacak' demek ifade olarak yanlış sonuç doğurabilir'' dedi.

Dinçer, sınavların öğrenci seçmeye yönelik yapılması ve hem sınav öncesinde hem de sınav sonrasındaki tüm eğitim sistemini belirleyici rol oynamasının iki önemli sorun olduğuna işaret eden Dinçer, şöyle konuştu:

''Bireylerin yetersizliklerini tamamlayacak bir sınav ve dershane anlayışından çok toplum davranışı haline dönüşmüş bir sınav anlayışı ortaya çıktı. Öyleyse eğer sorun bu ise bunu çözecek tedbirler almalıyız. Mesela biz lise eğitiminden sonra SBS sınavını yapmak gerektiği kanaatindeyiz. Ama bu sınav, öğrenci seçmek için değil. Eğitim sisteminin başarısını ölçmek, öğrencilerimizin sahip olması gereken bilgi ve yetenekleri kazanıp kazanmadıklarını görmek için yapılmalı. Çünkü bu eğitim sistemine feed-back sağlayacak. Dolayısıyla öğrenci seçme esaslı sınavlardan bahsederek, 'yapmayacağız' demek daha doğru olabilir. ''

Ne kadarlık bir zaman öngörüyorsunuz'' sorusuna üzerine Dinçer, zaman vermenin doğru olmayacağını söyledi.

Dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun yeni eğitim döneminde uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya da ''uygulamak için çaba sarf edecekleri'' karşılığını verdi.

YGS'nin yılda birkaç kez yapılmasının, Fatih Projesi ile bağlantılı olup olmadığına ilişkin soruyu ise Dinçer, ''Fatih Projesi ile bağlantılı değil. Bu imtihanları ÖSYM yapıyor. Dolayısıyla ÖSYM ayrıca bir ekip kurdu, çalışıyor'' diye yanıtladı.

Dinçer, bu düzenlemenin kimleri kapsadığına ilişkin soruya da sadece üniversiteye giriş sınavında, YGS'de geçerli olacağını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.