banner

Teşvik, özel okulların sayısını ikiye katlıyor




Hükümetin, özel eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler için kişi başına bin 500 lira destek vermeye hazırlanması, özel okul yöneticilerini sevindirdi. Yasayla özel okul sayısının ikiye katlanması bekleniyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dershaneleri kaldırıp, özel okulları teşvik edeceklerini açıklamasından sonra harekete geçen Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı, "Özel Eğitim Kurumlarına Teşvik Yasası"nın taslağını hazırladı. Taslağa göre, özel okulda okuyan her öğrenciye bin 500 lira destek verilecek. Bu yasanın, 500 bin yeni öğretmene de istihdam yaratması bekleniyor. Yasa taslağı ile ilgili olarak Özel Okullar Birliği Genel Başkanı Cem Gülan, özel eğitim kurumlarının desteklenmesinin devletin üzerindeki eğitim yükünü azaltacağını belirterek, şöyle konuştu: "Özel okulların eğitim içindeki payı yüzde 3'ü geçmiyor. Oysa Rusya'da bu oran yüzde 10'ları buluyor. Hükümetin öğrenci başına bin 500 lira ayırması, özel okulların oranının artmasının yanında 500 bin öğretmene istihdam yaratır. Büyük kentlerde öğrenci ücretleri yüksek olduğu için pek bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Anadolu'da ise özel okulların ücretleri 5-6 bin lira kadar. Bu nedenle bu bölgelerde oran artar. Okul sayısı ikiye katlanır." Bilfen Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Öztürk de, "Devlet destek vererek özel okulda okuyan öğrenci oranını yüzde 3'ten yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor. Bu destek, kısa vadede devlet okullarının yükünü azaltır. Türkiye'de yaklaşık 2 bin 750 özel okul var. Bu okullarda, 1 milyon öğrencilik kapasiteye sahip olmalarına rağmen, 430 bin öğrenci eğitim görüyor. Öğrenci başına bin 500 lira destek özellikle Anadolu'da mevcut olan 200 bin öğrenci sayısını, 350 bine çıkarır. Benim önerim, devletin özel okullardan vergi almayarak ücretsiz öğrenci okutması yönünde" açıklamasında bulundu.

SENDİKA DESTEĞİ

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) ise özel okullara yapılacak teşvikle öğretmen açığının da kapanacağına dikkat çekti. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "4+4+4 kademeli eğitim modeliyle birlikte özel okulların önündeki engeller kaldırılmalı, teşvikler getirilmeli. Bu kurumlar, eğitimde lokomotif güç olarak kullanılmalı ve tüm okullar içindeki payı yüzde 2'lerden 10'lara yükseltilmelidir" dedi.

340 BİN AÇIK VAR

Bakanlık verilerine göre, özel okullarda bir öğretmene 8.2 öğrenci düşerken, bu oran resmi okullarda 22.4'e çıkıyor. Özel okullardaki öğretmen sayısı geçen yıl 50 bin 853'tü. Bu öğretmenler devlette çalışmış olsaydı, 1 milyar 525 milyon 590 bin lira yıllık ücret ödenecekti. Özel okulların bu kadar geniş bir istihdam yükü alması, hükümetin teşvik kararını almasında en önemli etken oldu. Yapılan hazırlığa göre özel okullar, sadece boş kontenjanlarını doldurması halinde 50 bin öğretmen istihdam edilecek. Halen yaklaşık 440 bin öğrencisi bulunan özel okulların bakanlık verilerine göre mevcut toplam öğrenci kapasitesi 780 bin 656. Hükümetin vereceği teşvikle birlikte, özel okulların öğrenci sayısının her yıl için yüzde 20 artması; kısa vadede 2 milyona, uzun vadede 7-8 milyona kadar yükseltilmesi planlanıyor.
Yaşar özay (Sabah) 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.