banner

TEOG’da puan hesaplama yöntemi yine değişti!




24 Haziran’da açıklanacağı duyurulan TEOG Yerlestirmeye Esas Puanları (YEP), bir sınav sorusunun  mahkemelik olduğu gerekçesiyle açıklanmadı. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sonuçların açıklanmasını beklerken, bugün Resmi Gazete’den duyurulan hesaplama yöntemi değişikliğinin öğrenci ve velileri tedirgin edeceğini söyledi.

teog sonuç24 Haziran’da açıklanacağı duyurulan TEOG Yerlestirmeye Esas Puanları (YEP), bir sınav sorusunun  mahkemelik olduğu gerekçesiyle açıklanmadı. YEP’in açıklanmasını beklerken, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğini fark ettiklerini belirten Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “Yılsonu başarı puanı hesaplama yöntemiyle ilgili 22 Mayıs’ta zaten yeni bir değişiklik olmuştu. Aradan bir ay geçmişken ve tam da YEP’in açıklanmasını beklerken, bugün Resmi Gazete’den duyurulan hesaplama yöntemi değişikliği öğrenci ve velileri terdirgin edecektir” diyerek bugün duyurulan yılsonu başarı puanı hesaplama yönteminin yönetmelik değişikliği ile yılsonu başarı puanının nasıl hesaplanacağını ve eski hesaplama yöntemi ile arasındaki farkı degerlendirdi.

22 Mayıs’ta yayınlanan yeni MEB Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi ile 2014 Ocak  tarih ve 2676 Ek 2 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan yönerge yürürlükten kaldırılmış, TEOG sınavlarına giren öğrencilerin YEP (Yerleştirmeye Esas Puanlarının) hesaplanmasında etkili olan YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) hesaplama yöntemi de degiştirilmişti.

Geçen ay yapılan yönetmelik değişikliğini eskisiyle karşılaştırıp örneklerle açıklamıştık. Değişiklik öncesi YBP'si 78.2292 olan bir öğrencinin değişiklikten sonra, yeni yöntemle hesaplanan YBP'si 81.4204 olmuştu. Genel olarak ögrencilerin lehine olan bu değişiklik eğitimciler tarafından da yararlı bulunmuştu.

25 Haziran 2015 Tarihli ve 29397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik ile YBP hesaplama yöntemi yeniden değiştirildi. Yönetmelik değişikliginin 9. maddesinde "Yıl sonu başarı puanı derslerin ağırlıklı toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümüdür" denilerek YBP hesaplamada, 22 Mayıs 2015 tarihli MEB ortaöğretim kurumlarına geçiş yönergesi öncesi duruma dönülmüş oldu.

Buna göre yukarıdaki örnekte söz konusu edilen öğrencinin YBP'si 81.4204 yerine 78.2292 olarak hesaplanacaktır. YBP'nin, YEP hesaplanmasındaki katkısı nedeniyle öğrencilerin yerleştirmeye esas puanlarında değisiklik olabilecektir.

MEB'in bu değişiklik nedeniyle öğrencilerin mağdur olmasını önleyecek tedbirleri alması ve kamuoyuyla paylaşması öğrenci ve velilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermesi gerekmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.