banner

Temel liselere dershane rolü mü veriliyor?




Cem Kaçmaz / artı eğitim dergisi

bakan_sektorAnayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından başlayan sisli hava yavaş yavaş dağılmaya başladı.

Sürecin başından bu yana sektör temsilcileriyle bir araya gelerek istişarelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve kurmayları AYM kararının ardından dün bir kez daha sektör temsilcileriyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

Görüşmelerden sonra gerek Bakan Avcı’nın gerekse de sektör temsilcilerinin yaptığı açıklamalara bakılırsa orta yol bulunmaya çalışıldığı anlaşılıyor.

Sektör temsilcilerinin açıklamalarından AYM’nin iptal kararının dikkate alınarak, isteyenlerin dershaneciliğe devam etmesi, bakanlığın dönüşüm süreciyle gelinen noktadan geri adım atılmayarak isteyenlerin de temel lise olarak devam etmesini talep ettiğini anlıyoruz.

Fakat burada bir şey daha ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Biliyorsunuz Temel Lise olarak yoluna devam etme kararı alan dershaneler tanıtımlarında “hem dershane hem okul” vurgusu yapmışlardı.

Bunun üzerine MEB, bu kurumlara ihtar çekmiş, bu tür tanıtımlara izin vermeyeceklerini, bu konuda ısrar edenler hakkında da soruşturma başlatacaklarını açıklamışlardı.

Dün sektör temsilcileri ile yapılan toplantıdan sonra yapılan açıklamalara bakılırsa, temel liselere dershane fonksiyonu verilmesinin gündemde olduğu, soruna bu tür bir çözüm bulunduğu anlaşılıyor.

Nitekim Bakan Avcı’nın toplantıdan sonra yaptığı açıklamada yumuşamanın izleri görülürken, dönüşüm sürecindeki tavizsiz tutumun yarattığı karizmaya da halel gelmemesi için böyle bir yöntem üzerinde durulduğu ortaya çıkıyor.

Dün toplantının ardından konuyla ilgili Özel Eğitim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça’nın yaptığı açıklama yeni durumu destekliyor: “Öğrencilerimizin gerek bir üst kuruma hazırlık süreçleri olsun gerekse, takviyeye ihtiyaç duydukları derslere ilişkin kurslar olsun bunların tamamı temel liseler de ve okullarda açılacak olan takviye kurslarında yerine getirilerek okulda oluşan ihtiyaçlar okul dışı eğitim kurumlarına ihtiyaç duyulmadan yine okul içerisinde çözülecektir. Buradan anladığımıza göre MEB “temel liselere dershanecilik yaptırmayız” anlayışında değişikliğe gitmiş, sektörün zaten talebi olan temel liselerin dershane ihtiyacını karşılayabilecek şekilde çalışmasına olanak verilmesi yönünde bir iradeye onay vermek durumunda kalmış.

İsterseniz yapılan açıklamalara bir bakalım:

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Validebağ Öğretmenevi´nde düzenlenen Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı´nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Avcı, Anayasa Mahkemesi´nin dershanelerin dönüşüm programı çerçevesinde yapılan işlemlerle ilgili gerekçeli kararının açıklandığını hatırlatarak, bakanlığın mahkemenin gerekçeli kararı doğrultusunda ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerle ortaya çıkan veya çıkması muhtemel yasal boşluğun nasıl giderilebileceği konusunu sektör temsilcileriyle istişare ederek belli bir noktaya getirdiğini anlattı.

İkincil mevzuat çalışmalarının olgunlaştığını dile getiren Bakan Avcı, şöyle konuştu: "Yönetmelikte ve yönergelerde yapılacak değişikliklerle bundan böyle dönüşüm sürecine girmiş olan kurumlar, henüz girmemiş olanlar nasıl bir yol haritası izleyecekler bunu belirlemiş olduk. Vardığımız son noktayı bugün bir kez daha sektör temsilcisi arkadaşlarımızla enine boyuna gözden geçirdik. Onların bu durumla ilgili son görüşlerini, önerilerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini aldık. Sonuçlarını hafta sonunda da bakanlık olarak değerlendireceğiz ve inşallah önümüzdeki hafta içerisinde yayımlayacağımız yönetmelikle ikincil mevzuatta bununla ilgili yapılması gerekenler yapılmış olacak. Böylece velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, girişimcilerimizin, eğitimcilerimizin beklentilerini, taleplerini en uygun biçimde karşılamış olacağımızı ümit ediyorum. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçelerinden yapılanlar ve yapılması gerekenler net bir şekilde ortada. Biz de o doğrultuda yönetmeliğimizi hazırladık. Önümüzdeki hafta içerisinde ayrıntılarıyla zaten konuşacağız."

Özel Eğitim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanı Ahmet Akça da gerekçeli kararın bakanlıkça ayrıntılarıyla incelendiğini gördüklerini belirterek, şunları söyledi: "Konuyla ilgili olarak sektörün en büyük endişesi, belirsizliğin sürmesiydi. Bu belirsizlik bugün en azından dernek başkanları olarak bizim zihnimizde gitti, belirsiz bir durum yok. Önümüzdeki hafta yönetmelik açıklandığında bütün kamuoyunda ve velilerimizde bu belirsizlik ortadan kalkacaktır. Bu süreçte dönüşüm kapsamına giren özellikle temel liseler ve dönüşüm okulları güçlenerek çıkmıştır. Dershanelerin dönüşüm sürecinde bir yola girdik. Bunu geriye döndürmek ne velilerimize ne öğrencilerimize ne de eğitim camiamıza yarar sağlar. Yeni getirilen düzenlemelerle temel liselerin ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ek ders kurslarının, vesairelerin okul sistemi içerisinde legal bir zeminde çözülmesi sağlanacaktır."

Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü de Anayasa Mahkemesi´nin gerekçeli kararından sonra bakanlığın hazırladığı yönetmelik taslağını sektör temsilcileriyle paylaştığına değinerek, "Öğrencilerin eğitim alma arzu ve isteklerinin engellenmemesi yönündeki duygu ve düşüncelerimizi dün dile getirmiştik, bugün de dile getirdik. Bakanlık yaptığı düzenlemelerle bunlara cevap verebilecek çalışmalarını ifade etti. Bizler de bu aşamada bazı istek ve arzularımızı ilettik. Sanıyorum birkaç gün içerisinde bu isteklere göre bu düzenlemeler netleşecek ve önümüzdeki hafta yol haritası, öğrencilerimizi, kurumlarımızı belirsizlik içerisinden kurtulmasıyla ilgili çalışmaları Sayın Bakanımız açıklayacak" dedi.

Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKUR-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç ise toplantıdan mutlu bir şekilde ayrıldıklarını ifade ederek, güvenlerinin artığını, çalışmaların yerinde olduğunu, öğrencilerin ve velilerin endişe etmemesi gerektiğini ifade etti.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, dönüşüm sürecinin devam edeceğini, özellikle Anayasa Mahkemesi´nin gerekçeli kararı çerçevesinde istenen özellikler dikkate alınarak düzenlemeler ve gelecek haftalarda yönetmelik ve tüzük çalışmalarının yapılacağını kaydetti.

Görüldüğü gibi AYM’nin kararı çerçevesinde oluşan yeni duruma bir orta yol bulunmaya çalışılacak.

 

    

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.