banner

Suriyeli Leyla Öğretmen'in yaşam mücadelesi




Suriye'deki iç savaştan kaçarak Konya'ya sığınan Suriyeli ilkokul öğretmeni Leyla Homeyde en çok öğrencilerinden ayrı kalmak üzüyor.

leyla_ogSuriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ilkokul öğretmeni Leyla Homeyde, Konya'da ayakkabı imalathanesinde çalışarak, aile bütçesine katkı sağlıyor.

İç savaşın 5. yılına girdiği Suriye'de ölen ve yaralanan binlerce insanın yanında, yüz binlercesi de yerlerinden yurtlarından oldu. Evini, işini kaybeden binlerce Suriyeli, savaşın şiddetinden kaçarak Türkiye'ye sığınıyor.

Suriye'nin Haseki kentinden Konya'ya gelen ilkokul öğretmeni 28 yaşındaki Leyla Homeyde de hayatından savaşın izlerini silmeye çalışıyor.

Ülkesinden binlerce kilometre uzakta yaşama sarılan Leyla Öğretmen, kimseye muhtaç olmamak için ayakkabı imalatı yapan atölyede çalışarak evine ekmek götürüyor. Yaşadığı acılara rağmen ayakta durma mücadelesi veren Leyla Öğretmenin en büyük üzüntüsü ise öğrencilerinden ayrı kalmak.

Leyla Homeyde, Türkiye'ye gelmeden önce Suriye'de ilkokulda öğretmenlik yaptığını söyledi.

Savaşın başlamasıyla yaşadığı kentte insanların büyük korku ve telaşa kapıldığını anlatan Homeyde, "Her yer yıkıldı. İnsanlar hayatlarını kurtarmak için doğdukları, yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. 6 yıldır mesleğin içindeydim. Geçen yıl dayanamadık, ailemle Türkiye'ye gelmeye karar verdik" diye konuştu.

"Kimseye muhtaç olmamak için buraya gelip çalışıyorum"

Homeyde, doğduğu topraklardan uzaklaşmanın acısının yanı sıra öğrencilerinden ayrı kalmanın kendisini çok üzdüğünü anlattı.

Homeyde, şöyle konuştu: "Burada bir okulun yanından geçtiğimde öğrencilerim aklıma geliyor. Okulu, öğrencileri ve ders anlatmayı, okula dair her şeyi çok ama çok özledim. Öğrencilerimden ayrı kalmaya dayanamıyorum, çok özlüyorum. Okul bahçesinde koşuşturan çocukları görünce gözyaşlarımı tutamıyorum. Annem, babam ve kardeşlerimle bir evde yaşıyoruz. İçlerinde çalışabilecek tek kişi benim. O yüzden çalışmak zorundayım.

Kimseye muhtaç olmamak için buraya gelip, çalışıyorum. Elimin emeğiyle aileme bakmanın gayretindeyim. Ayakkabıcılık daha hiç yapmadığım bir işti. Yeni yeni öğrenmeye çalıyorum. İşimden memnunum, elhamdülillah. Öğretmenlik gibi değil ama burada da keyifliyim."

"Öğrencilerime kavuşmayı umuyorum"

Ülkesine ve öğrencilerine özlemini anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Homeyde, günlerinin genellikle evle iş yeri arasında geçtiğini dile getirdi.

Homeyde, şunları kaydetti: "Burada komşularımız ve yeni bir çevremiz var. Bize karşı muhabbet ve merhamet gösteriyorlar. Türkçe öğreniyorum. Çok keyifli geçiyor günler. Suriye ile ilgili gelişmeleri üzülerek takip ediyoruz. Burada yeni bir hayatımız var ama bir gün mutlaka ülkeme dönmeyi hayal ediyorum. Oradaki öğrencilerime kavuşmayı umuyorum. İnşallah savaş bittiğinde ülkeme döneceğim. O zaman öğrencilerime Türkiye'de ayakkabı ustası olduğumu anlatacağım."

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.