banner

Öğretim üyelerinin ‘gen bahçesi’ eylemi




ÇÜ'de bir grup öğretim üyesi, ''Gen Bahçesi'' olarak kullanılan arazide yeni üniversite için zemin etüt çalışmasını engellemek istedi.

Daha önce Çukurova Üniversitesi'ne (ÇÜ) tahsis edilmiş ve Ziraat Fakültesi tarafından ''narenciye araştırma ve gen bahçesi'' olarak kullanılan, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasıyla da bu üniversiteye tahsis edilen arazide, gelişim ve yatırım planı için zemin etüt çalışmasını engellemek isteyen öğretim üyelerine çevik kuvvet polisi müdahale etti.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne tahsis edilen araziye bir grup öğretim üyesi ile birlikte gelen ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne kentin farklı alanlarında yer gösterildiğini ancak arazi beğenmeyerek Turunçgil Gen Merkezi olarak kullanan bu bölgeye üniversite kurulması için ısrar edildiğini söyledi.

Akınoğlu, ''Bu arazi tahsisi, bilim adına, ülkemizin gelişmesi adına çok yanlış bir olaydır. Biz bu yanlıştan dönüleceği kanaatindeyiz. Buradaki arkadaşlarımızın tepkisini anlayışla karşılamak lazım. Bu tepkiler, üniversitenin, Ziraat Fakültesi'nin ve bilimin tepkisidir. Bunu da herkesin doğru algılaması gerekir'' dedi.

Açıklamaların ardından zemin etüt çalışmaları için gelen iş makinelerinin önüne önce Ziraat Fakültesine ait traktör ve iş makineleri çekildi daha sonra da öğretim üyeleri kol kola girerek araçların önünü kesti.

Güvenlik Şube Müdürü Erhan Yıldırım'ın talimatıyla çevik kuvvet ekipleri öğretim üyelerine müdahale etti. Yaşanan arbede sonrası sondaj yapılacak alan çevik kuvvet ekiplerce çevrilirken, sondaj çalışmasına da başlandı. Bazı öğretim üyeleri kendilerine yapılan müdahalede yaralandıklarını iddia etti. Öğretim üyeleri konuyu mahkemeye taşıyacaklarını kaydetti.

Bu sırada bir grup ÇÜ öğrencisi de çalışmaların durdurulması için arazideki rüzgar pervanesine çıktı. Öğrencilerin eylemi bitene kadar durdurulan sondaj çalışması daha sonra tekrar başlatıldı.

Protokol yapmaya hazırız

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Hazine tarafından kendilerine tahsis edilen alanda yasal zorunluluk olan zemin ve jeoloji etüdü için sondaj çalışması yapıldığını belirten Ersoy, kamuoyuna yansıtıldığı gibi Turunçgil Gen Bahçesi olarak kullanılan alanda herhangi bir tahribat yapılmasının söz konusu olmadığını, bu konuda ÇÜ ile protokol yapmaya her an hazır olduklarını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.