banner

CHP’den seçim için eğitim vaatleri




CHP Seçim Bildirgesi kamuoyuna açıklandı. "Önce Türkiye" başlığını taşıyan bildirgede, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 lira olması, aile sigortası gibi vaatlerin yanı sıra eğitime yönelik vaatlere de yer verildi. Seçmeli derslerin öğrencilerin tercihi olacağı ifade edilen bildirgede, felsefe ve "demokrasi kültürü" derslerinin tüm okullarda okutulmasının sağlanacağı vurgulandı.

kemal kilicdarogluCumhuriyet Halk Partisi, 1 Kasım’da yapılacak erken seçim için hazırladığı bildirgeyi kamuoyuna açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı, “Önce Türkiye" başlığı altında 227 sayfadan oluşan bildirgede, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 lira olması, aile sigortası gibi vaatler yer alıyor. Bildirgede ayrıca, eğitime yönelik vaatler de yer alıyor.

Toplumsal hayatın her alanında bir buhran yaşandığı öne sürülen bildirgede, CHP'nin bu buhranların temelinde yatan 5 ana sorunu çözeceği iddia ediliyor. CHP bildirgesinde, "Darbe anayasası"nın değiştirilerek, özgürlükçü, çoğulcu, güçler ayrılığı ilkesi ve hukukun üstünlüğünü öngören yeni bir anayasa hazırlanacağı bildirildi.

YÖK'ü kaldırmayı vadeden CHP, ayrıca 4 yılı ortaöğretimden oluşan 1+8+4 eğitim sisteminin hayata geçirileceğini bildirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi seçmeli

Seçmeli derslerin öğrencilerin tercihi olacağı ifade edilen bildirgede, felsefe ve "demokrasi kültürü" derslerinin tüm okullarda okutulmasının sağlanacağı vurgulandı. Bildirgede ayrıca "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersinin seçmeli ders olarak düzenleneceği, farklı inanç gruplarının din eğitimi taleplerinin karşılanması için gerekli düzenlemelerin yapılacağı bilgisi de verildi.

Yoksul öğrencilere aylık 240 lira eğitim desteği

Atama bekleyen öğretmen sorununu çözeceğini belirten CHP, Aile Sigortası Programı ile yoksul öğrencilere zorunlu eğitimi kapsayan tüm dönemler için aylık 240 lira eğitim desteği vereceğini açıkladı.

Lise son sınıf öğrencilerine 100 liralık limit

Ayrıca, gençlerin kültür sanat etkinliklerine, kitap, dergi ve gazete gibi yayınlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla lise son sınıf öğrencilerine aylık 100 TL limitli lise kart dağıtılacak. Ayrıca yine lise son sınıflara ayda 1 GB mobil internet erişimi ücretsiz olacak.

Her üniversitelinin yurtta yeri olacak

Kılıçdaroğlu, ATO Congresium'da "Önce Türkiye" başlıklı partisinin seçim bildirgesinin açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, 6 milyon 62 bin üniversite öğrencisi olduğunu, sadece yüzde 10'unun yurtlarda kalabildiğini belirtti.

Çocuklarını üniversiteye gönderen anne babalara seslenen Kılıçdaroğlu, "13 yıldır çözemediler bu sorunu, bundan öncekiler de çözemediler. Sözüm söz bir yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi 'benim yurdum yoktur' demeyecektir. Herkesin yurtta yeri olacaktır. Yurtlar öyle koğuş sistemine göre değil, birer, ikişer kişilik odalar, devamlı sıcak suyu, geniş bant internet erişimi olacak. Dolayısıyla her anne baba benim oğlum, kızım güvenli bir ortamda okuyor diyecek. Üniversitede dersini çalışıyor, ülkenin sorunlarına ilgi gösteriyor diyecek" diye konuştu.

YÖK belasını kaldıracağız

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Okuldan mezun olduktan sonra, kaymakam, vali, yönetici, polis, doktor olabildiklerini, yönetimin her kademesinde görev alıyorsunuz ama üniversitedeyken sizi yönetimin dışında tutuyorlar. Biz YÖK belasını kaldıracağız. Öğrencilere üniversite yönetiminde söz ve karar imkanı sağlayacağız."

Yeni bir uygulama getireceklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Aile sigortası kapsamında lise öğrencileri, son sınıf öğrencilerine okul harcamalarını karşılamaları için 'lisekart' uygulaması getireceğiz. Hiçbir harcama yapmayacak, tamamını sosyal devlet karşılayacak" dedi.

Eğitimi parasız yapacağız

Atama bekleyen öğretmenlere yönelik uygulamaları olacağını da ifade eden Kılıçdaroğlu, öğretmenleri öğrencileri yan yana getireceğinin sözünü verdi. Kılıçdaroğlu, ikinci öğrenimdeki harçları kaldıracaklarını, eğitimi parasız yapacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse şunu unutmasın, imam hatip okullarını açan parti CHP'dir. Orada okuyan çocuklar bizim çocuklarımız. O çocuklarımızın da kaliteli eğitim almasını isteriz. Bizim 'imam hatipleri kapatma' gibi asla ve asla bir düşüncemiz yoktur" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.