banner

Seçmeli Arapça demokratik adım olarak karşılandı




Sendika temsilcileri ve akademisyenler, Arapça'nın ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli okutulması kararını, "olumlu ve demokratik" adım olarak değerlendirdi.

arapca dersiEğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, bakanlığın 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında Arapça dersi için de öğretim programı hazırladığını, isteyen öğrencilerin 2'nci, 3'üncü, 4'üncü, 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıflarda bu dili öğrenebileceğini söyledi.

İngilizce, Almanca ve Fransızca öğretim programlarının daha önce Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek yayımlandığını anımsatan Selvi, yabancı diller dersi kapsamında Arapça öğretim programının da onaylandığını anlattı.

Dersin, ilkokul ve ortaokullarda seçmeli, imam-hatip ortaokullarında ise zorunlu okutulacağını ifade eden Selvi, programda dilin kurallarının öğretilmesinden çok, iletişim aracı olarak kullanılmasına yönelik yaklaşımın benimsendiği bilgisini paylaştı.

Programda öğrencinin anlama hızı, dolaylı öğrenme kapasitesi, oyun ve eğlence ile öğrenme becerisi ve hayal gücü gibi özelliklerinin dikkate alındığını belirten Selvi, şunları kaydetti:

"Küreselleşen dünyada gündelik hayatta konuşulan ikinci, üçüncü yabancı dillere ihtiyaç duyulmaktadır. Kültürel etkileşim için dil önemli bir araçtır. Küçük yaştan itibaren çocuklara yabancı bir dil öğretilmesi, ülkenin geleceği için önemlidir. Arapça, BM'nin kabul ettiği 6 resmi dilden biridir. Arapça'nın 22 ülkede yaklaşık 350 milyon nüfusun ana dil olarak konuştuğu ve son dönemde yaygın kullanılan diller arasına girdiği göz önüne alındığında, kararı gerekli, olumlu ve demokratik bir adım olarak nitelendiriyoruz."

Kararlar 3 yıl önce alınmıştır

SETA araştırmacısı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik de, “Kararlar 5 ve 3 yıl önce alınmıştır, bugünün kararları değildir. Arapça'nın seçmeli yabancı dillere eklenmesi, son derece demokratik bir süreçtir. Ders seçiminde baskı olacağı iddiası ise yine boş ve anlamsız" dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eğitim uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür, "MEB'in Arapça dersini ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak sunacak olması, çocuklarının bu dersi almasını isteyen velilerin taleplerini karşılama potansiyeli taşıması açısından olumlu ve demokratik bir karar" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.