banner

Türkiye yeni Nobel’i biomedikalden alabilir




Avrupa Araştırma Genel Direktörü Smits, "Eğer bir iddia konusuysa, Türk araştırmacılarının biyomedikal alanında Nobel alacağını tahmin ediyorum" dedi.

robert jan smitsAvrupa Komisyonu Araştırma ve İnovasyon Genel Direktörü Robert Jan Smits, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük bilim programı Avrupa Araştırma Alanı'ndaki Horizon 2020 programının, 7. Çerçeve'nin ardından 1,5 yıl önce başladığını anımsattı.

Avrupa Araştırma Alanı'na dahil olan Türk projeleri için Nobel ödülü beklentisi olup olmadığına yönelik soru üzerine Smits, şöyle konuştu:

"Öncelikli olarak Türk üniversitelerinin mühendislik ve bunun içinde yapı-inşaat alanlarında çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Buna ek olarak biyomedikal, sağlık, su ve gıda alanlarında çok güzel araştırmalar yapılıyor. Eğer bir iddia konusuysa, Türk araştırmacılarının biyomedikal alanında Nobel alacağını tahmin ediyorum. Türkiye'den bu konuda çok iyi araştırmalar yapan bilim insanlarını yakından tanıyorum. Türk bilim adamları DNA sıralaması, kanser araştırması, kardiyovasküler çalışmalar ve salgın hastalıklar konularında ciddi çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların geleceğini gayet olumlu görüyorum. Özellikle bu alanlarda yürütülen biyomedikal çalışmalar Nobel'i düşündürebilir."

Smits, "Ülkenizin ekonomisi zaten büyüyor, genişliyor. Bu üniversitelere de yansıyor. Bu atmosfer devam ederse üniversitelerin ve araştırmacıların bilim alanında da zirveye ulaşmaması için hiçbir neden yok. Sadece Avrupa'da değil, dünyada da aynı şekilde etkin olacaklarına inanıyorum" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.