banner

MEB Kazanım Kavrama Testlerini yayımladı




Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği kazanımlar çerçevesinde 5 ,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. sınıflar ve lise mezunlarına ait destekleme ve yetiştirme çalışmaları için MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) tarafından Kazanım Kavrama Testleri hazırlandı.

Testler, Türkiye’nin çeşitli illerindeki okullardan görevlendirilen ve fiilen ders okutan 150 öğretmen tarafından üretildi. Soruları hazırlayan öğretmenler dışında ayrı bir grup olarak 34 öğretmen tarafından redaksiyon işleminden geçirildi. Ayrıca testler, 37 akademisyen tarafından akademik incelemeye tabi tutuldu. Testler ve cevapları, gruplar halinde ve model yıllık planlara uygun biçimde periyodik yayımlanacak. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden isteyenler tarafından PDF formatında ücretsiz olarak indirilebilecekler.

Kazanım Kavrama Testleri okul başarısını yükseltmeyi hedefliyor

Kazanım Kavrama Testlerinin amacı; yıl boyunca işlenen ünitelerdeki kazanımların öğrenci tarafından edinme düzeyini yoklamaktır. Bunun yanında testler, 8. sınıf öğrencileri için 1. dönem ve 2. dönem Merkezi Ortak Sınavlarına hazırlık; 12. sınıf ve mezun öğrencileri için ise üniversite sınavlarına hazırlık amacına da hizmet edecek. Çünkü test ve soru kapsam içeriği, bütünüyle temel eğitim ve ortaöğretim düzeyinde esas alınan eğitim programları çerçevesinde kazanımlar baz alınarak hazırlandı. Mezun öğrencilerin ve 12 + olarak ifade edilen üniversite sınavına hazırlık yapan öğrencilerin testleri A ve B başlığı altında sunuluyor. 12-A test grubu Yüksek Öğretime Giriş (YGS), 12-B test grubu ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) dikkate alınarak oluşturuldu.

Kamu ve özel sektör yayımcılığında bir ilk gerçekleştirildi

Testlere ait model çözümlemeler cevap anahtarıyla birlikte veriliyor. ÖDSGM tarafından basılı ve sanal yayımcılık açısından eğitim tarihinde öncü ve model bir uygulama başlatılmış oldu. Matematik öğretmenlerinin özverili çalışmalarıyla gerçekleşen uygulamanın adı video çözüm uygulamasıdır. Uygulamanın eğitim ve yayın dünyasına kattığı yenilik, PDF formatında verilen “Kazanım Kavrama Testleri”ndeki soruların içine çözüm videolarının yerleştirilmiş olmasıdır.

8. sınıf matematik testlerindeki soruların çözüm videolarına, video ikonuna tıklanarak rahatça ulaşılabiliniyor. PDF formatındaki testlerde yer alan her soru için kendine özgü model çözüm videoları veriliyor. Uygulama, öğrenci ve öğretmenlerimizin ilgisine göre diğer derslere de yaygınlaştırılacak.

Kazanım Testlerinden yararlanmak için ÖDSGM’nin izni gerekiyor

Yayımlanan Kazanım Kavrama Testlerinin telif hakları tümüyle ÖDSGM’ye ait olduğundan soru, test ve ilgili bütün materyaller kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, kısmen ya da tamamen basılamaz. Dolaylı dahi olsa ticari amaçla kullanılamaz. Kullanım koşulları ÖDSGM’nin iznine tabidir. Ayrıca söz konusu testler “ön nüsha” niteliğinde olduğu için ÖDSGM; testlerin soru kapsam ve içeriğini değiştirme, soru iptal etme, yeni soru ekleme ve cevap anahtarlarında düzeltme gibi işlemler yapabilir.

Kazanım Kavrama Testleri İçin Tıklayınız

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.