banner

Okullarda çocuklarımız ne kadar güvende?




Dünya üzerinde yılda yüz binlerce çocuğun yaralanmasına veya ölmesine neden olan kazalar, okul çağı çocuklarda önemli bir yer tutuyor. The National SAFE KIDS Campaign verilerine göre, her yıl 14 yaş ve altında 14 milyondan fazla çocuğun geçirdikleri kazalara bağlı yaralanmaların %10-25’i okul ve okul civarında meydana geliyor. 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü”nde A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu önemli bir konuya değiniyor: “İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu okul içindeki personeli koruyor ama peki çocuklarımızı koruyor mu?”

Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 50.000’den fazla eğitim kurumunda okul öncesi, temel eğitim ve orta öğretim çağında bulunan 05-18 yaş arası 17 milyon civarında  öğrenci, öğrenim görüyor; 800 bin civarında öğretmen, idareci ve personel görev yapıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla, en az bir çalışanı olan tüm işyerlerine, okullara, hastanelere ve apartmanlara 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırma zorunluluğu getirildi.

Risk analizi yaptırmamanın cezası

Ocak 2013’te zorunlu hale gelen ve okullar dahil tüm işyerlerini içine alan kanuna istinaden; risk analizi yaptırmayan kurumlar için 2013 yılı için 3.234TL, aykırılığın devamı halinde her ay için de  4.851TL ceza uygulanmaktadır.  Cezalar, çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre de değişkenlik gösteriyor.

2013 için 3.234 TL + 4.851 TL/her ay, (Toplam 56.595 TL),

2014 için 3.361 TL + 5.041 TL/her ay, (Toplam 58.812 TL),

2015 için 3.700 TL + 5.550 TL/her ay,  59.200 TL (Kasım ayı dahil)

Okulların risk analizinde tariflenmemiş taraf: Öğrenciler

Risk analizinin, işyerinde, okulda ve hastanede çalışanlar temelinde yapıldığına vurgu yapan isgcevre.com Mevzuat Portalı Kurucu Ortağı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu, “Kurumlarda  çalışanları etkileyen riskler dikkate alınarak analiz yapılıyor. Bu sebeple de özellikle okul ve hastanelerde yapının içerisinde olan ama konumu tariflenmeyen hasta ve öğrencilerin durumları yeterince dikkate alınıyor mu? Ülkemiz mevzuatında bu şekilde topluma hizmet verilen alanlarda risk analizi çerçevesi açık olarak ifade edilmemiştir. Dolayısıyla mevzuat dikkate alınarak yapılan risk analizlerinde sadece çocuk oldukları için etkilenmelerine sebep olacak riskler değerlendirme dışı kalabilmektedir” dedi.

Risk analizi öğrenci ve çalışan birlikte düşünülerek yapılmalı

Okullarda, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 39 ve 78. maddeleri gereğince, öğrencilere okul ve çevresinde sağlıklı, güvenli bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanması görevi okul müdürlerine verilmiştir. Bunu sağlamanın yöntemi de risk değerlendirme çalışması olduğuna göre, okullardaki çalışmaların öğrenci ve çalışan birlikte düşünülerek yapılması gerekmektedir.

Sorumluluk okul yönetiminde

Nuhoğlu “Okul yönetimi, okul alanı içerisinde ve öğrencilerin okula ulaşımları esnasında olabilecek her türlü tehlikeden öğrencilerini korumak ve güvenliklerini sağlamakla sorumludurlar. Öğrencilerin faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin çoğu, az riskli olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle doğru ve yeterli bir risk değerlendirmesiyle  ve alınacak önlemlerle kaza riskleri tümüyle önlenebilir. Her bir okul bulunduğu yer, bina yapısı, kat sayısı, laboratuvarlar, ulaşım, ısınma, servis, sınıf, yemekhane, kantin, okul bahçesi, okul çevresi trafiği, spor salonu gibi alanlar ayrı olarak öğrenci temelinde değerlendirilmelidir. Bu konuda okul yönetimine önemli görev düşmektedir” dedi.

Okulların yapması gerekenler:

  1. Risk değerlendirmesi (zorunluluk 1 Ocak 2013’de başladı)
  2. Risk değerlendirmesinde tespit edilen eksikliklerin tamamlanması
  3. Çalışanlara İş Sağlığı Güvenliği eğitimi verilmesi
  4. Acil durum planlarının hazırlanması (yangın, deprem vb.)
  5. Az tehlikeli grupta ve 50’den az çalışanı olanlar 01/07/2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınması

Eğitimler müfredata dahil edilmeli

Bu kapsamda Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce; okullarda eğitim programları düzenlemiş, pilot olarak seçilen okullarda risk değerlendirmesi çalışmaları yapılmış ve “Eğitim Okulları İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi”  hazırlanmıştır. Böylece öğrenciler sağlık ve güvenlik konularına ilişkin riskler hakkında bilgilendirilmeleri, doğru davranış modellerini kazanmalarına yönelik beceri eğitimleri almaları amaçlanmıştır.  Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinden de hareketle, tüm okullarımızda bu eğitimlerin müfredata dahil edilmeleri ve çocukların acil durumlarda neler yapmaları gerektiği tatbikatlarla öğretilmelidir.

Her okul bu soruları cevaplamalı

  • Mevzuat gereği yapılan risk analizi çocuklarımızın güvenliğini kapsıyor mu?
  • Okullarımız standartlara ne kadar uyuyor? Gerekli denetimler yapılıyor mu?
  • Çocukların güvenli eğitimi için görsel materyaller hazırlanmış mı?
  • Okul revirleri acil durumlarda gerekli müdahaleyi sağlayacak donanım var mı?
  • Acil durumlar için yeterli sayıda ve yetkinlikte personel eğitilmiş mi?
  • Acil durum personeli için öğrenci sayısı dikkate alınmış mı?
  • Okullarımızda yangın merdiveniniz var mı? Acil çıkış için binanız uygun mu?
  • Yangın merdiveninde kaçmayı engelleyecek herhangi bir engel var mı?
  • Asansör varsa yeşil etiket var mı?
  • Asansörlerin periyodik kontrolleri yapılıyor mu?
  • Doğal gaz varsa tesisatının periyodik kontrolü yapılıyor mu?
  • Yangın söndürme cihazları kontrolden geçiriliyor mu?
  • Elektrik tesisatında kaçak akım rölesi mevcut mu?
  • Elektrik tesisatı periyodik kontrolden geçiriliyor mu?

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.