banner

Sahte diplomaya son




Sahte diplomaların önüne geçmek ve mezunları gereksiz işlem ve masraflardan korumak amacıyla oluşturulan “Yükseköğretim Mezun Sorgulama/Doğrulama Sistemi” hizmete açıldı.

Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı veri tabanı olan "Yükseköğretim Mezun Sorgulama / Doğrulama Sistemi" e-devlet kapısı üzerinden hizmete açıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında gerçekleşen tanıtım toplantısında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, TÜRKSAT Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve YÖK Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Lale sistemin faydaları ve kullanımı hakkında bilgi verdiler.

YÖK Başkanı Saraç, sahte diplomaların önüne geçmek ve mezunları gereksiz işlem ve masraflardan korumak amacıyla böyle bir sistemin oluşturulduğunu dile getirdi indigenerics.com.

Başkan Saraç, yaptığı açılış konuşmasında şunlara değindi:

"Bu sistem yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait mezuniyet verilerin toplandığı bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında an itibariyle son 5 yıla ait yaklaşık 3 milyon 840 bin kayıt yer almakta ve son 5 yılın mezunlarının %99'dan fazlası sisteme kaydedilmiş durumdadır. 2010 yılı öncesi girilenleri de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girilmiş bulunmaktadır."

Geriye doğru tüm mezunların sisteme kaydedilmesi işlemlerinin hızla devam ettiğinin altını çizen Başkan Saraç, Üniversitelerin bu hususta yoğun bir şekilde çalışmakta olduğunu ve kısa süre içinde tüm mezunların sisteme entegre edilmesinin planlandığını vurguladı.

Sistemin tanıtılması esnasında toplantıyı takip eden bir basın mensubunun diploması e-devlet üzerinden sorgulaması/doğrulaması yapılarak hizmetin açılışı fiilen başlamış oldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.