banner

MEB, yeteneğin özelini ve öne çıkanını arıyor




MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “Gelişmişlik düzeyimiz artık birbirine benzer eşit yeteneklerden çok, birbirinden çok farklı, yaratıcı, innovaktif bireylerin öne çıkartılmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk bize yeteneğin özelini ve öne çıkanını izleyip hayata kazandırma görevini veriyor” diyor.

celil_gungorÜlkemizde özel yetenekli öğrencilerin seçimi, eğitimi ve çalışma hayatına kazandırılması için yapılan çalışmaları daha izlenebilir ve sistematik hale getirebilecek yöntem arayışlarını sürdürdüklerini belirten MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “Gelişmişlik düzeyimiz artık birbirine benzer eşit yeteneklerden çok, birbirinden çok farklı, yaratıcı, innovaktif bireylerin öne çıkartılmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk bize yeteneğin özelini ve öne çıkanını izleyip hayata kazandırma görevini veriyor” diyor.
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak özel yeteneklilerin eğitimi ile ilgili hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz? Yakın zamanda özel yeteneklilerin eğitimine yönelik atacağınız adımlar neler olacak?
Özel yeteneklilerin eğitimi konusunda öğretmen eğitimleri, program ve model çalışmaları yapmaktayız. Türkiye´de özel yetenekli öğrencilerin eğitimi ile ilgili olarak en kapsamlı destek eğitim modelinin uygulandığı kurumlar Bilim ve Sanat Merkezleridir (BİLSEM). Aynı zamanda okullarda destek eğitim odalarında da özel yetenekli öğrencilerin eğitim alabilmesini sağlayan ilk adımları attık. BİLSEM´lerdeki eğitimin kalitesini yükseltmek için öğretmenler, akademisyenler ve paydaşlarla çalıştaylar düzenlemekteyiz, ilk defa her bir program için ayrı ayrı olmak üzere 19 etkinlik kılavuzu oluşturduk. BİLSEM´ler klasik okullar gibi kazanımların ölçüldüğü merkezler değil. Etkinlik kılavuzları ile BİLSEM´lerde uygulanacak programlardaki yöntemleri belirlemiş olduk. Ama konunun nasıl, hangi malzemeyle, nerede işleneceğini BİLSEM´lerin öğretmenlerine ve yürütme kurullarına bıraktık. Bu sene, BİLSEM´lerde görsel etkinlik, resim, grafik, edebiyat ve dil uygulamalarımız ağırlıklı olacak. Bunların bir kısmı BİLSEM´lerde, bir kısmı bulundukları illerdeki konuyla ilgili sanat kurumları, atölyeler, müzeler, özel kuruluşlar, Ar-Ge kuruluşlarında yapılacak. Programların büyük kısmı bu mekânlarda işlenecek. Yani öğrencilerimiz hem kendisi yapacak hem kendisinin yaptığı işi bir ustanın nasıl yaptığını gözleyebilecek, izleyebilecek. Çeşitli kurum ziyaretleri, meslek büyüklerinin, bilim adamlarının BİLSEM´lere davet edilmesi gibi etkinliklerle yapılan çalışmaları çeşitlendireceğiz. Müzeler, sanat kurumları, resim galerileri öğrencilerimizin doğal çalışma ortamı olacak. Fen bilimleri öğrencilerimiz de üniversitelerin, kamu ve Ar-Ge kuruluşlarının laboratuvarlarında daha çok çalışma imkanı bulabilecekler.
Bakanlık olarak özel yetenekli öğrenciler için okullarda destek odası oluşturuyorsunuz. Destek odalarında özel yetenekli öğrencilere yönelik hangi etkinlikler yer alacak? Eğitimin hangi kademelerinde uygulanacak? Ayrıca destek odaları ne zaman faaliyete geçecek?
Destek eğitim odaları konusu son derece önem verdiğimiz bir konudur. Özel araç-gereçler ve eğitim materyallerinin sağlandığı destek eğitim odalarında, öğrencilerimizin ihtiyaç duydukları alanlarda zenginleştirilmiş eğitim imkânı sağlanmaktadır. Zenginleştirme, öğrencilerin yetenek alanlarına yönelik etkinlikleri kapsar. Destek odalarının yaygınlaşması ve özel yetenekli çocuklarımızın zenginleştirilmiş eğitime erişebilmesi bizim için önem taşımaktadır. 18 Mayıs 2015 tarihinde yayınladığımız genelge ile ülkemiz genelindeki tüm okullarda destek eğitim odasının açılmasının gerekliliği ve yönetmeliğimizin gereği olarak, ülkemizin hangi noktasında olursa olsun Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden özel yetenek tanısı almış öğrencisi bulunan bütün okullarda, bu öğrenciler için destek eğitim odasının açılması zorunlu hale getirilmiştir. Destek eğitim odalarında eğitim verecek öğretmenlerin eğitimini sağlayabilmek için, 81 ili kapsayan özel yetenekliler eğitici eğitimleri yaparak öğretmenlerimizin de bu konudaki yeterliliğini artırma çalışmalarına devam etmekteyiz.
70 İLDE 83 BİLSEM BULUNUYOR
Ülkemizde özel yetenekli çocuklara destek eğitimi veren BİLSEM sayısı ne kadar? Mevcut sayı yeterli mi? Artırılması için ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye genelinde şu anda 70 ilde 83 BİLSEM bulunmaktadır. BİLSEM´i olmayan çok az sayıda ilimiz kalmıştır. BİLSEM’i olmayan illerimizde de mekân problemini çözerek en kısa zamanda BİLSEM açmak için çalışmaktayız. Daha önce de bahsettiğim gibi destek eğitim odaları ile özel yeteneklilere sunulan eğitim ağını güçlendirerek ve erişimi sağlayarak yeteneklerin değerlendirilmesini hedefliyoruz.
BİLSEM’lerdeki özel yetenekli çocuk sayısı ne kadardır? Bu çocuklar nasıl tespit ediliyor, hangi testler uygulanıyor?
Bireysel incelemesi yapılarak Bilim ve Sanat Merkezlerine devam eden özel yetenekli öğrenci sayımız 19.558’dir. BİLSEM’lere öğrenci seçim süreci, sınıf öğretmenlerinin öğrencilerimizin gözlem formlarını doldurması ve BİLSEM Sınavına yönlendirmesi başlar. Öğrenci seçimini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da merkezi bir sınavla yapacağız. Ayrıca bu yıl ilk defa öğrenci seçiminde birinci ve ikinci sınıf öğrencileri 4 bin 500 tablet üzerinden gruplar halinde, randevulu sistemle interaktif sınava alınacaklar. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri geçen yıl yaptığımız gibi merkezi sınavla seçilecek. Birinci aşamayı geçen öğrencilerimize uluslararası standardizasyonu sağlanmış olan zekâ testleri uygulanarak, bireysel incelemeleri yapılmaktadır. Belirlenen puanın üstüne çıkan bütün çocuklarımızı BİLSEM’e alıyoruz.
ÖZEL YETENEKLERİ DAHA SİSTEMATİK BİR SEÇME VE EĞİTİM SÜRECİ İLE HAYATA KATMALIYIZ
Ülkemizde özel yetenekli çocukların, gerektiği kadar değerlendirilip, eğitilip, istihdam edilemediği söyleniyor. Buna bağlı olarak diğer ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye, özel yeteneklerin eğitiminde ne derece başarılı?
Ülkemizde özel yetenekli öğrencilerin seçimi, eğitimi ve çalışma hayatına kazandırılması için yapılan çalışmaları daha izlenebilir ve sistematik hale getirebileceğimiz yöntem arayışlarımız sürüyor. Nitelikli insan gücüne ve innovaktif ekonomik süreçlere ihtiyacımız artıkça özel yeteneklilere yatırım yapmanın gerekliliği daha çok hissedilecektir.
Gelişmişlik düzeyimiz artık birbirine benzer eşit yeteneklerden çok, birbirinden çok farklı, yaratıcı, innovaktif bireylerin öne çıkartılmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk bize yeteneğin özelini ve öne çıkanını izleyip hayata kazandırma görevini veriyor.
Bu konuda geç kalındığını söylemek de pek gerçekçi değil. Zira özel yetenekleri kovalayıp değerlendirecek bir ülkenin, gelişmişlik düzeyinin de yüksek olmasını gerektirir. Biz bu gelişmişliği son on yıldır yakaladık. Artık sıradan ve birbirine benzer yeteneklerle bu düzeyimizi yükseltmek imkânı da yok. Şimdi bu özel yetenekleri daha sistematik bir seçme ve eğitim süreci ile hayata katmalıyız. Hedefimiz bu, yaptığımız da bu hedefe ulaşmaktır.
BİLSEM’LERDE 1458 ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR
Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğretmenlik yapmak için başvuruda bulunan 6 bin 33 öğretmeni puan üstünlüğüne göre mülakata aldık. Bilişim teknolojileri, biyoloji, coğrafya, felsefe, fen bilimleri, fizik, görsel sanatlar, ilköğretim matematik, İngilizce, kimya, matematik, müzik, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, teknoloji tasarım ve Türkçe olmak üzere 19 branşta 998 öğretmenin atamasını yapmış bulunmaktayız. Toplam öğretmen sayımız 1458’e ulaşmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.