banner

THY'nin başarısı Harvard'da ders oldu




Son yıllarda yaptığı başarılı hamlelerle hızla büyüyen ve dünya havayolu şirketleri arasında ilk sıralara giren Türk Hava Yollarının (THY) başarısı, ABD'deki dünyaca ünlü Harvard Üniversitesinde ders konusu oldu.

temel_kotil_thyBoston'daki Harvard Business School'da (HBS) "Turkish Airlines: Widen Your World" adı altında düzenlenen durum çalışmasında (case study) sunum yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin başarıya uzanan hikayesini, vizyonunu ve geleceğe dair planlarını, Harvardlı öğrencilerle paylaştı. HBS'nin işletme yüksek lisans programında (MBA) eğitim alabilmek için daha önce 2 ila 4 yıl bir şirkette üst düzey yöneticilik yapmış öğrencilerin ilgiyle dinlediği ders sonrasında, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kotil, sunumunun büyük ilgi topladığını söyledi.

Türk şirketi adına ilk

Kotil, bir kamu şirketi olan THY'nin 2006'da borsada özelleşmesinden sonra her şeyin değiştiğini vurgulayarak, 2004'te Orta Doğu’ya açılan 24 hattın, THY'nin kaderini etkilediğinin altını çizdi. Bu hatlar sayesinde Avrupa-Orta Doğu bağlantısının sağlandığını ve THY'nin transfer yolcuları çektiğini vurgulayan Kotil, 2004'ten bugüne kadar THY'nin transit yolcu sayısının 1 milyondan 14 milyona çıktığını ve şirket cirosunun yarısını transfer yolcuların oluşturduğunu belirtti. Kotil, HBS'nin THY ile ilgili 2003-2013 yıllarındaki kapsamlı durum çalışmasının bir Türk şirketi adına ilk olduğunu belirtti.

THY'nin akademik açıdan incelenmesini onur verici olarak değerlendiren Kotil, öğrencilerle paylaştığı şu bilgileri aktardı: "Harvardlı öğrencilerin yüzde 30'u daha önce THY'yi kullanmış. İstanbul'un coğrafi olarak Avrupa, Asya ve Afrika'yı birbirine bağlamada çok avantajlı bir konumda bulunduğunu söylediler. Atatürk Havalima’nın geçen yıl Frankfurt'takini geride bıraktığına ve yeni havalimanıyla İstanbul'un coğrafi avantajının çok daha artacağına işaret ettiler.

Öğrenciler 6 kat büyümemizi sorduklarında, çok çalıştığımızı ve Türkiye ekonomisinin 3 kat büyümesinin ve Dışişleri Bakanlığının Afrika'ya açılım politikasının bize büyük destek verdiğini söyledik. Öğrencilerin hoşuna giden, küçücük bir kamu şirketinin 6 kat büyüyebilmesi, Avrupa'da marka olarak son 5 yılın en iyi havayolu seçilmesi ve Star Alliance bünyesinde küçük bir havayolu şirketiyken bu yıl United Airlines'dan sonra (ittifak içinde) ikinci büyük şirket olmaya doğru ilerlememiz oldu. Servis kalitesinde en iyi yemeği verdiğimizi söylediler."

Hedef, Amerika ve Asya kıtalarında büyüme

Kotil, THY'nin dünya havayolu sektöründe 2014'te 13'üncü ve geçen yıl 11'inci olduğunu, bu yıl da 8'inciliğe çıkmayı öngördüklerini, THY'nin Amerika ve Asya kıtalarında sefer sayılarının arttığını dile getirdi. Yakında Atlanta, Bogata ve Panama seferlerinin başlayacağını anlatan Kotil, yeni uçuş noktaları arasında Havana, Caracas ve Mexico City şehirlerini saydı. Kotil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ziyaretlerini hatırlatarak, bu bölgenin Türk siyasetçiler ve iş adamları için önemini vurguladı.

Eskiden New York'a haftada 4 sefer yaparken, bunun günde 3 sefere çıktığını anımsatan Kotil, Los Angeles, San Francisco, Washington, Houston, Boston ve Chicago sefer sayılarını artırmak istediklerini söyledi. Kotil, Kuala Lumpur'a günde iki sefer uçulduğunu ve Taipei'e de sefer sayısının artırıldığını belirterek, "Kısa mesafe uçuşlarımız kadar, uzun mesafe uçuşlarımızı da artık kolaylıkla yapabiliyoruz" dedi.

Amerika kıtasında hedeflerinin yüksek olduğunun altını çizen Kotil, "Latin Amerika, bizim yeni Afrika kıtamız olacak. Afrika'da 4'ten 48 noktaya kadar geldik. Amerika'da ve Uzak Doğu'da bayağı enerji harcıyoruz. Çünkü bu iki uçta kendimizi daha iyi yerlere getirmemiz gerekiyor. Almanya, Rusya, Fransa, Afrika ve Orta Doğu'da çok iyi biliniyoruz. Şimdi sıra iki uçta; ABD başta olmak üzere Amerika kıtası ve Çin başta olmak üzere Asya kıtasında birçok atılımlar göreceksiniz" diye konuştu.

THY, ABD'de de marka olarak tanınırlığını artırıyor

Kotil, Amerika ve Asya'da marka oluşturmanın önemine işaret ederek, THY'nin havayolu şirketleri arasında marka değerinin Birleşik Arap Emirlikleri havayolu şirketi Emirates'ten sonra dünyada ikinci olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en iyi okullarının mezunlarının THY'de çalışmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu ifade eden Kotil, başarının başarıyı getirdiğine dikkati çekti.

Kotil, "THY'de her gün yeni bir hayal kurmak gerekiyor" değerlendirmesinde de bulundu. THY'nin HBS'deki durum çalışması bir ilk olurken, yaptığı sunumun sonunda durum çalışmasının bir örneği Temel Kotil'e takdim edildi. Bu arada, geçen pazar günü 50'ncisi düzenlenen ve ABD'nin en çok izlenen televizyon programı Amerikan futbol ligi final mücadelesi Super Bowl öncesinde yayıncı kuruluş CBS'in yorum programına ve gelecek aylarda vizyona girecek Batman-Superman filmine sponsor olan THY, ABD'de de marka tanınırlığını artırıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.