banner

MEB mobil sınıflar açıyor




Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, eğitimden geri kalmamaları için yatılı bölge okullarına yerleştirilecek. Bu imkana sahip bulunmayan öğrenciler, 'öğrenci taşıma' uygulamasından yararlanacak. Bu uygulama kapsamına alınamayan çocuklar için ise mobil sınıflar açılacak.

 

meb_mobil_sinifMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 64. Hükümet Programı'ndaki "mevsimlik tarım işçileri ile göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınması" maddesi kapsamında bir dizi yenilik hayata geçirilecek. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının büyük bir bölümünün, tarımsal faaliyetler nedeniyle mart başından sezonun bittiği kasım ayına kadar eğitimlerine ara vermek zorunda kaldığını ifade etti.
Bu uzaklaşmanın öğrenciler ve öğretmenler açısından önemli sorunlara yol açtığına işaret eden Gençoğlu, bunun okula uyumda sıkıntı yaşama ve başarı düzeylerinde düşmeye neden olduğunu söyledi. Öğrencilerin eğitim hayatlarında ciddi sorunlara yol açan mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili 64. Hükümet Programı 2016 yılı Eylem Planı'nda "Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınacak" ifadesine yer verildiğini hatırlatan Gençoğlu, böylece konunun öneminin bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi. Gençoğlu, Bakanlığın verilerine göre, geçen eğitim-öğretim yılında ilköğretimde 26 bin 43, lisede 5 bin 220 olmak üzere 31 bin 263 öğrencinin mevsimlik işçilik nedeniyle başka bir bölgeye gittiğini bildirdi.
Mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarından bir tanesinin bile eğitimin dışında kalmaması için çalıştıklarını bildiren Gençoğlu, bu kapsamda "Mevsimlik Tarım İşçileri İle Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitimi Erişimi" konulu genelgenin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın imzasıyla illere gönderildiğini ifade etti. 

Gençoğlu, genelge kapsamında mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında şunları söyledi: "Bu çocuklarımız, öncelikle kendi bölgelerindeki yatılı bölge ortaokullarına yerleştirilecek. Yatılı öğrenci olarak yerleştirilme imkanı bulunmayan ortaokul çağındakilerle ilkokul çağındaki öğrenciler ise göç ettikleri yerlerde öğrenci taşıma uygulamasından yararlanabilecek. Aynı zamanda, bu öğrenciler taşındıkları okullara misafir öğrenci olarak kayıt ettirilecek ve öğretmenlerin bu öğrencilere verdikleri puanlar ile devam durumları, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerince e-okul sistemine girilecek. Öğrenci taşıma uygulaması kapsamına alınamayan öğrencilerimiz için ise açılacak mobil sınıflarda öğretmenler görevlendirilerek eğitim-öğretim hizmetleri sürdürülebilecek. Tüm bu çalışmalar sonucunda kayıtlı oldukları okullarına geri dönen öğrenciler için de ihtiyaç duyulması halinde telafi eğitimleri yapılabilecek."


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.