banner

‘Çocuklarınızı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan koruyunuz’




CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın çocuğun yaşamını, karakterini, eleştirel yapısını ortadan ikiye böler nitelikte olduğunu söyledi.

İnce, ODTÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nun düzenlediği ''4+4+4 Yasası'' konulu konferansta, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasanın ''28 Şubat'ın değil 29 Ekim 1923'ün rövanşı olduğunu'' ileri sürdü.

Son dönemlerde eğitime ideolojik açıdan yaklaşıldığını ve bunun büyük bir yanlış olduğunu belirten İnce, sorunların pedagojik yaklaşımlarla çözülebileceğini ifade etti. İnce, ''28 Şubat'ta dadünya kadar yanlış yapıldı. İmam hatiplerle uğraşacağız diye meslek liselerinin canına okundu. Bu yanlıştı ama bugün yapılan da daha büyük bir yanlış'' dedi.

Çocukların ne ailenin ne devletin ne de toplumun malı olduğunu, toplumun, devletin ve aileninçocuğa karşı görev ve sorumlulukları bulunduğunu vurgulayan İnce, ''4 4 4 yasası çocuğunyaşamını, karakterini, eleştirel yapısını ortadan bölen bir yasadır'' diye konuştu. Yasanın uygulanmaya başlanmasıyla 60 ayı dolduran çocukların ilköğretime başlayacağını, 9 yaşına geldiğinde ise meslek seçimine hazırlanacağını kaydeden İnce, bunun akla, mantığa, bilime ve çağın gereklerine uygun olmadığını belirtti.

Meclis'te verilen önergeyle Kur'an-ı Kerim'in de seçmeli ders olarak yasa içine alındığını hatırlatanİnce, ders belirleme yetkisinin TBMM'de olmadığını, bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu savundu.İnce, ''Bu yapılan hukuka da dine de uygun değil. Çünkü İslam anlayışında Kur'an'a davete uymamak yoktur'' diyerek, seçmeli ders uygulamasını eleştirdi.

İlköğretimin amacının toplumun birlikteliklerini ortaya çıkarmak olduğuna işaret eden İnce, şöyle konuştu:

''Daha 9 yaşında seçmeli dersler okula girerse buradan bir devlet çıkar mı? Ne mutlu Türküm diyene çıkar mı? Bu bir ayrışmadır. İleride seçmeli Kürtçe dersi de Arnavutça dersi de olsun, Kur'an dersi de olsun, itirazımız yok. Ama bu 9 yaşındaki çocuğun işi değildir. Bu yasayla insanları sömürmek, emeği çalmak, çocuk işçi yaratmak dinle perdelenmek isteniyor. Bu bir din tartışması değildir. Emek hırsızlığı tartışmasıdır.''

‘Çocukları Milli Eğitim Bakanlığı'ndan koruyunuz’

Konuşmasında Fatih Projesi'ne de değinen İnce, bilimsel araştırmaların çocuğun gelişiminde teknolojinin payının yüzde 1, öğretmenin payının ise yüzde 30 olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. İnce, teknolojiye yatırımdan yana olduklarını ancak öğretmene yapılan yatırımı daha önemli gördüklerini söyledi. Yeni düzenlemeyle Fatih Projesi kapsamındaki ihalelerin Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarıldığını belirten İnce, amacın ''ihaleleri yandaşlara peşkeş çekmek olduğunu'' ileri sürerek, ''Bu yasanın içinde Kur'an da var, haram da var. İkisini yan yana getirdiler'' dedi.

Yasanın eşitsizliği artıracağını, öğrenciler arası yarışın alt sınıflara ineceğini ve dershaneye gitme yaşının da düşeceğini savunan İnce, ''Bakmayın siz Başbakan'ın 'Dershaneleri kaldıracağız' dediğine. Masal bu, masal. Bu yasa uygulansın, üç yılda dershanelerin sayısı iki katına çıkar'' ifadesinikullandı.

İnce konuşmasını, ''Bana 'Bu yasayı özetleyin' derseniz, şöyle özetlerim; çocukları Milli Eğitim Bakanlığı'ndan koruyunuz'' sözleriyle tamamladı.

Muharrem İnce, konuşmasının ardından salondaki öğrencilerin sorularını da yanıtladı. İnce, bir soru üzerine, ilköğretim okullarında okunan anda ilişkin tartışmalara da değindi. Sembollere dokunulmaması gerektiğini dile getiren İnce, medeniyetin, sembolleri ortadan kaldırmak olmadığını söyledi.

Bir başka soruyu da yanıtlayan İnce, 12 Eylül darbesi davasına değinerek, ''AK Parti'nin derdinin darbelerle hesaplaşmak olmadığını'' ileri sürdü. İnce, sadece iki generalin değil, darbeyle ilgisi olan herkesin soruşturulmasından yana olduklarını söyledi.

(kamudan haber)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.