banner

Meslekî eğitim, eğitimin amiral gemisi olacak




Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak, meslekî eğitimi, eğitimin amiral gemisi yapmanın gayreti içerisindeyiz.“ dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, meslekî ve teknik eğitim alanında yapılan güncel çalışmaları taraflarla paylaşmak, ihtiyaç ve beklentileri yerinde tespit ederek alınacak önlemleri belirlemek amacıyla meslekî ve teknik eğitim kurum müdürleri ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
Demirci, Konya’da Selçuklu Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi´nde yapılan toplantıda, meslekî eğitimde istihdam ve kaliteyi arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Millî Eğitim Bakanlığının Türkiye´nin en büyük kamu kurumu olduğunu ifade eden Demirci, "Meslekî eğitim, bu coğrafyanın kodlarında ve genlerinde ahilik kavramıyla ifade ettiğimiz bir gerçekliktir. Cumhuriyet´in kuruluşuyla beraber İzmir İktisat Kongresi´nde konuşulan en önemli hususlardan bir tanesi istihdam, istihdamın özelinde de çıraklık okullarının yaygınlaştırılması hususudur." diye konuştu.
Demirci, yabancı devletlerin Türkiye´de üretimi arzu etmediklerini belirterek, şöyle devam etti: "O günden bu yana meslekî eğitimi düştüğü bu durumdan kurtarabilmek için nitelikli öğrencilerin tekrar meslekî eğitime dönmeleri hususunda birçok teşebbüs oldu. Millî Eğitim Bakanlığı olarak, meslekî eğitimi, eğitimin amiral gemisi yapmanın gayreti içerisindeyiz. Meslekî eğitim, sadece Millî Eğitim Bakanlığımızın amiral gemisi değil, Türkiye´nin parlak geleceği açısından son derece önemlidir. Millî Eğitim Bakanlığımız şu anda 100 milyar lira bütçe ile kamu kurumları arasındaki en büyük bütçeye sahiptir."
Türkiye´de yapılan darbelere de değinen Demirci, darbelerin sadece siyasi hayata değil, ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarına müdahale için de yapıldığını belirtti. 28 Şubat sürecinin darbe vurduğu en önemli alanlardan birisinin de ekonomi olduğunu ifade eden Demirci, "Özellikle Turgut Özal ile başlayan ve belirli bir kıvama gelen meslekî eğitim, 1990´ların ortalarına geldiğimizde Anadolu´da yeni bir hamleye dair ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağını yetiştirebilecek bir potansiyele ulaşmıştı. Fakat 28 Şubat’la beraber Türkiye´nin siyasi hayatına bir ‘balans ayarı’ yapıldı." şeklinde konuştu.
Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da Konyalı sanayicilere seslenerek, meslekî eğitimin Konya sanayisinin ve ilgili kurumlarının iş gücünü sağlayacağını belirtti. Gülay, meslekî ve teknik eğitim okullarının kalitesini artırmak için öğrencilerin işletmelerde staj yapmalarını sağlayacak imkânların sunulması gerektiğini vurguladı. Okul ve öğrencilerin gelişimi için her türlü anlaşma ve protokole hazır olduklarını dile getiren Gülay, şunları kaydetti: "Özellikle sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmak için hükümetimiz çok büyük bir yetki verdi. Herhangi bir kuruluş bir meslek okulu yapıp müdürünü ve öğretmenini sözleşmeli olarak seçtikten sonra öğrenciler 4 yıl boyunca sizin işletmenizde çalışır ve okur. Bitirdiğinde de ister işletmenizde çalışır isterse üniversitede yoluna devam eder. Biz bu masrafların yüzde 50’den fazlasını karşılayacağız. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkmış ve yönetmelik yayımlanmıştır. Dolayısıyla sizler kendi altyapınızı kendiniz oluşturabileceksiniz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.