banner

Yeşilçam'ı yaşatan üniversite




Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay’ın bugünkü yazısı.

Maltepe Üniversitesi kampusundaki 200 dönümlük film platosu Yeşilçam gibi çalışıyor. 2.5 milyar liraya kurulan ve Avrupa'nın en büyük ikinci film platosu olan alanda, öğrencilere mezun olmadan deneyim yaşatılıyor

Eğitimde 20 yılı geride bırakan Marmara Eğitim Kurumları, son yıllarda bütün enerjisini Maltepe Üniversitesi'nde yoğunlaştırdı. Dokuz fakültenin yanı sıra, iki enstitü ve üç yüksekokulun bulunduğu kurumda 7 bin öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 33'ünün burslu olduğu üniversitenin adı son yıllarda özellikle sanat dünyasında ön plana çıkmış durumda. Bunda 200 bin metrekarelik film platosunun büyük etkisi var. Maltepe Üniversitesi'nde bulunan film platosu Avrupa'nın en büyük ikinci üniversite platosu olma özelliğine sahip. 2.5 milyar liraya mal olan platoda 44 üniversiteden öğrenci çalışıyor. Her türlü filmin çekilebileceği geniş kapalı mekânlarının yer aldığı, 200 dönümlük yemyeşil bir alan içindeki açık platoda öğrenciler maaş da alıyor. 

TAM DONANIMLI ATÖLYELER

Marmara Eğitim Köyü'nde yer alan film platosunda her türlü teknik desteği sağlayacak atölyeler, starların konaklayabileceği 5 yıldızlı otel, spor tesisleri ve 8 bin kişilik açık hava tiyatrosu da bulunuyor. Plato içindeki kapalı stüdyolardan biri 2 bin 100 metrekarelik sütunsuz, bölmesiz tasarımı ve 14 metre tavan yüksekliğiyle Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. İkinci stüdyo ise 2 bin 500 metrekarelik toplam alanda bin 250'şer metrekarelik iki bölmeye sahip. 

Depremselliği ölçen laboratuvar kurdu

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde kurulan Yapı Malzemeleri Laboratuvarı öğrencilere hem mevcut hem de yeni geliştirilen binaların deprem açısından karakterini test etme fırsatı sunuyor. Laboratuvar sayesinde öğrencilerin inşaat alanındaki teorik bilgileri deneysel uygulamalarla destekleniyor. Öğrenciler mevcut ve yeni yapılardan alınan numuneleri test edip raporlar yazabiliyor. Ayrıca mevcut binalar deprem açısından incelenip, durumlarıyla ilgili yol gösterici çalışmalar da yapılabiliyor.

Mimarlar için hangar

Maltepe Üniversitesi, Hukuk Fakültesi öğrencileri için örnek mahkeme salonu, Mimarlık Fakültesi için de tasarımlar yapılabilen Hangar binası ile Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Hangar büyüklük olarak ise Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci konumda.

En zengin eğitim köyü

Öğrenci daireleri ve stüdyolar, kapalı olimpik yüzme havuzu, 8 bin kişilik açık hava tiyatrosu, film platolarıyla donatılan Marmara Eğitim Köyü'nde uygulamaya yönelik eğitim için her şey düşünülmüş. Kampusta 5 yıldızlı otel, 100 bin kitaplı kütüphane, fitness center bulunuyor.

(Yaşar Özay)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.