banner

‘Üniversiteler sosyal yaşamı değiştiriyor’




Bakan Günay üniversitelerin geçmişte, duvarlar içinde kendisini topluma kapatırdı. Şimdi toplumla, toplumun kılcal damarlarıyla bağlantılar kurmamız, bilgimizi, dünyadan aldıklarımızı toplumla paylaşmamız gerekiyor''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Geçmiş yıllarda üniversite, duvarlar içinde kendisini topluma kapatırdı. Şimdi mümkün olduğu kadar çok toplumla, toplumun kılcal damarlarıyla bağlantılar kurmamız, bilgimizi, dünyadan aldıklarımızı toplumla paylaşmamız gerekiyor'' dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen şiir sergisinin açılışında konuşan Günay, bir üniversitede şiir sergisini ilk defa gördüğünü belirterek, üniversitelerin kültür hayatıyla iç içe olmasının, gerçekten kültür-sanat hayatının iyiye ve ileriye doğru gittiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Üniversitelerin sosyal yaşamın içine girerek, onu değiştirmeye başladığına işaret eden Günay, ''Çevredeki binalara bakın. Çevredeki binalar buraya, üniversiteye uymaya başlamış. Kafe oluyorlar, sergi salonu oluyorlar... Üniversite, suya atılan bir taş gibi halka halka çevresini güzelleştirmeye, iyileştirmeye, dönüştürmeye çalışıyor. Burada tabii geçmiş yıllarda üniversitelerimizin yaptığı yanlışı yapmamamız gerekiyor. Geçmiş yıllarda üniversite, duvarlar içinde kendisini topluma kapatırdı. Şimdi mümkün olduğu kadar çok toplumla, toplumun kılcal damarlarıyla bağlantılar kurmamız, bilgimizi, dünyadan aldıklarımızı toplumla paylaşmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Günay, bugün iki üniversitede katıldığı toplantılar sırasında, üniversitelerin binalarına, yeşil alanlarına dikkat ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Ben İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Biz öğrencilerin bir araya gelmesinin yasaklandığı bir ortamda, bodrum katlarında, tuvalet kapılarının önlerinde bir araya gelip çay içmeyi sosyal ortam sayan bir dönemden geldik. Bugün de her şey elbette mükemmel değil. Hala yapmamız gereken çok şey var. Düşünce özgürlüğü, öğrenme özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü konusunda, birbirimizin yaşamına, inancına, kökenine saygı gösterme konusunda hala öğreneceğimiz şeyler var. Ben hala insanlığı, insanlığın atası çağında sayıyorum. Gerçek insanlık inşallah ileride daha güzel günler görecek. Bizim yaşamımızda maalesef 60'larda, 70'lerde, 80'lerde birtakım darbe ve kesintiler oldu, ama buna rağmen son 5-10 yıl içinde iyiye ve ileriye doğru gidiyoruz.''

Çin'e gerçekleştirdiği yorucu bir geziden dün gece yarısı döndüğünü, ancak gençlerle buluşma fırsatını kaçırmak istemediği için üniversitenin davetiyle şiir sergisi açılışına katıldığını belirten Günay, ''Gençlerle buluşma imkanı siyasetçilere az veriliyor ve gençler de genellikle beni demin kapıda karşıladığınız gibi alkışlarla değil, daha yenilebilir, içilebilir maddelerle karşılıyorlar. Umarım alkışlarla girdiğimiz gibi alkışlarla da çıkarız'' dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.