banner

Özel okullara önemli bir yönelme başladı




Nurullah Dal / Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

nurullah_dalMilli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim politikalarıyla ilgili olarak alınan her kararın doğal olarak özel okulları da etkilediği malumdur. 2016 – 2017 öğretim yılı özel okullar açısından önceki yıllara göre kapsamlı bir değişiklik gözlenmedi. Fakat 2017 – 2018 eğitim-öğretim yılına, öğretim programları, haftalık ders saat sayılarında yeni düzenlemeler gerçekleştirildi. Derslerin başlangıç ve bitiş saatleri valiliklerin kararına bırakıldı. Ayrıca birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflardaki yeni müfredat programlarında düzenlemeler yapıldı. Buna dayalı olarak bu sınıflarda sadece Bakanlığımızın hazırladığı ders kitaplarının okutulması kararı yayınlandı. Orta öğretime geçiş sistemindeki yeni düzenleme kararı verildi. Belirtilen bu yeni uygulamaları içinde bulunduğumuz öğretim yılındaki başlıca değişiklikler olarak değerlendirebiliriz.
Son yıllarda okul sayısı ve öğrenci kayıtları bakımından özel okullarda gözlenen ilerleme ve özel okulların akademik alanda gösterdikleri performans veliler tarafından da dikkatle izlenmektedir. Tabi ki, daha önce yaptığım açıklamalarda da belirtildiği gibi bu olumlu tablonun oluşmasında Milli Eğitim Bakanlığının özel okul velilerine verdiği eğitim öğretim desteğinin, öğrenci velilerine mali yönden yarar sağladığı da kuşkusuzdur. 2014 yılında eğitim desteğinin başlamasıyla, son 4 yıl içinde özel okullara önemli bir yönelme başlamıştır.
Genel örgün eğitim sistemimiz içinde özel okulların (anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu liseleri, fen liseleri, meslek liseler) ortalama öğrenci oranı: 2016 yılında % 7.41, 2017 yılında % 8.08 olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığının Mart 2018 tarihinde yayınlayacağı istatistik verilerinde bu oranın % 10 olmasını da beklemekteyiz. Özel okul sayısı olarak da 2016 yılında % 14.14, 2017 yılında ise %14.60 olarak tespit edilmiştir. Okul oranının da % 18 olmasını ümit etmekteyiz. 2017 e yılında 1700 yeni özel okulun sisteme girdiğini ve bunun da özel okulculuk adına, okullaşma oranına büyük bir ivme kazandırdığını da gözlemlemekteyiz.
Memnuniyetle belirtmek istediğim bir diğer konu da eğitim hizmetlerin yürütülmesinde Bakanlığımızla olan karşılıklı bilgi alışverişinde iletişim kanallarının sürekli açık oluşudur. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerinin, paylaşımcı bir yönetim anlayışı göstermesi çalışmalarına, Derneğimizin de içinde bulunduğu özel okul sivil toplum kuruluşlarının davet edilmesi, uygulayıcıların öneri ve görüşlerinin alınması, özel okullarda verilen eğitim hizmetlerinin daha sağlıklı ve etkin şekilde aksamalar olmadan yol alınmasını sağlamaktadır. Bakanlığımızın bu yaklaşımın devamlılık göstermesi sektörümüz için önem arz etmektedir.
Nitekim Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan son düzenlemede, Bakanlıkça özel okullara kendi sınavlarını yapabilmeleri izni verilmiş, ancak Derneğimizde yaptığımız toplantı sonucu sınavla öğrenci alan özel okullarımız bu öğretim yılı için ortak kararla ayrı bir sınav yapmama kararı almışlardır. Bu karar Bakanlığımıza da iletilmiş ve sözlü protokol yapılmıştır. Sınavla öğrenci alan özel okullarımız, resmi okullar için uygulanacak merkezi sınavın sonuçlarına göre öğrenci yerleştirme kararı almışlardır.
Özel okulların teknolojinin getirdiği imkanları öğrencilerinin hizmetine sunarak, milli ve manevi değerleri yüksek, sorumluluk duygusu gelişmiş, girişimci, yapıcı ve yaratıcı kabiliyetlere ulaşmış ana dili dışında iki – üç dil bilen bir gençlik yetiştirilmesi için azami bir çaba içinde olduğu ve bu değerlerin eğitim anlayışımızın en önemli hedefleri arasında olduğu bilinmelidir.
Yeni bir yıla girerken, özel okullarımızın başarılarını daha üst limitlere taşıyacakları ümidiyle yeni yılın ülkemize ve sevgili öğrencilerimize sağlık, başarı ve mutluluklar getirmesi yürekten diliyorum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.