banner

Okul sütü'nün fiyatı 48 kuruşa kadar indi




Okul Sütü Projesi için dün yapılan ihalede, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgeleri için teklif geldi. Yavuz Blok Bims İç Anadolu Bölgesi için 52 kuruştan, Dimes Ege Bölgesi için 50 kuruştan, Ak Gıda-Danone Tikveşli-Yörükler-Tat Konserve ise Marmara Bölgesi için 48 kuruştan teklif verdi. Pınar Süt ve Yörükoğlu ihale dışında kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hazırladığı “Okul Sütü Projesi”nin ihalesi dün yapıldı. Türkiye genelindeki 32 bin 526 okulda toplam 7.2 milyon öğrenciye 200 mililitrelik kutular halinde dağıtılacak süt programına 7 bölge için ayrı ayrı teklif verme imkanı sağlandı. İhaleleye ilk etapta 5 firma katılırken Pınar Süt teklif zarfı üzerinde bilgi eksikliği olduğu için, Yörükoğlu Ortak Girişimi de Mey Süt’ün dosyada hiçbir belgesi bulunmadığı için ihale dışında kaldı. 3 firmanın kaldığı ikinci etapta da teklifler değişmedi. Buna göre İç Anadolu Bölgesi için birim fiyat 52 kuruştan 13.5 milyon lira, Ege Bölgesi için birim fiyat 50 kuruştan, 9.6 milyon lira, Marmara Bölgesi için birim fiyat 48 kuruştan olmak üzere 45 milyon lira teklif verildi.

Kim, ne teklif verdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Okul Sütü Programı” için pazarlık usulüyle düzenlediği süt alımı ihalesinin ilk oturumunda 5 firma 4 bölge için teklif verdi. Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan’ın başkanlık ettiği ihalede teklifler şöyle sıralandı:

Yavuz Blok Bims İnşaat Malzemeleri Nakliyat Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi, İç Anadolu Bölgesi için birim fiyatı 52 kuruştan, 26 milyon 350 bin 275 adet süt için 13 milyon 587 bin 743 lira.

Dimes Gıda Sanayi Ticaret A.Ş., Ege Bölgesi için birim fiyatı 50 kuruştan, 19 milyon 256 bin süt için 9 milyon 628 bin lira.

Yörükoğlu Süt ve Süt Ürünleri Ticaret A.Ş. Akdeniz Bölgesi için birim fiyat 52 kuruştan 21 milyon 650 bin 400 adet süt için 11 milyon 258 bin 208 lira.

Ak Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.-Sütaş A.Ş.-Danone Tikveşli Süt Ürünleri A.Ş.-Yörükler-Tat Konserve Sanayi A.Ş. Ortak  Girişim Grubu, Marmara Bölgesi için birim fiyat 48 kuruştan 45 milyon 508 bin 400 adet süt için 21 milyon 844 bin 32 lira teklif verdi.

Pınar’ın teklifi geçersiz

Teklif veren firmalardan Pınar Süt Mamulleri A.Ş.’nin teklifi ise zarfı üzerindeki bilgi eksikliği nedeniyle geçersiz sayıldı. Pınar Süt yetkilileri, teklif geçersiz sayılmasıyla ilgili komisyona itirazda bulundu. Ancak itiraz, Pınar Süt’ün teklif zarfı üzerinde firmayla ilgili gerekli bilgilere yer vermemesinin mevzuata aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Katılımcı diğer 4 firmanın teklifleri kapalı oturumda değerlendiren komisyon, Pınar Süt’ün ardından Yörükoğlu Ortak Girişimi’nin de teklifini değerlendirme dışında bıraktı. Ortak girişimde yer alan Yörükoğlu, Güney Süt, Oğuz Gıda, Akbel Süt ve Mey Süt firmalarından Mey Süt’ün dosyada hiçbir belgesinin bulunmaması nedeniyle teklifi değerlendirme dışında kaldı.

Aynı fiyatlar kaldı

Ak Gıda-Sütaş-Danone Tikveşli-Yörükler-Tat Konserve, Yavuz Blok Bims ile Dimes Gıda, ikinci oturumda tekliflerinde indirime gitmedi. Komisyon, üç katılımcının son tekliflerini değerlendirdikten sonra karar için Hayvancılık Genel Müdürü’nün onayına sunacak.

5 günlük süt hafta başında teslim edilecek

 Okul Sütü Programı kapsamında her bir okul kendine sevk edilen sütlerin her bir partisinden en az 3’er adet ürünü şahit numune olarak raf ömrünün sonuna kadar analiz edilmek üzere saklayacak.

Yükleniciler UHT okul sütünün temininden teslimine kadar her aşamada Bakanlık veya Okul Sütü Komisyonunca haberli veya habersiz denetlenebilecek.

Bakanlık gerekli gördüğü üretim, taşıma, depolama, dağıtım aşamalarında; ürün bütününü temsil edecek miktarlarda numune alacak.

Okul Sütü Komisyonu dağıtımı yapılacak her parti ürün için numune  alacak. Alınan bu numunelerin analiz ücreti yüklenici/yükleniciler tarafından  karşılanacak.

Yükleniciler şartnameye uygun ürünü, dağıtım miktarları belirlenmiş okullara, il milli eğitim müdürlüğünün kontrolünde teslim edecek.

En fazla 5 günlük okul sütü  tüketim miktarı, tek seferde, haftanın ilk günü saat 10.00’a kadar okul idaresine tutanakla veya sevk irsaliyesi ile teslim edilecek.

Teklif gelmeyen bölgeler için yeni ihale yapılacak

İhalede 7 bölge için ayrı ayrı teklif verme imkanı olurken, ülke geneli için de teklif sunma seçeneği bulunuyordu. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz ve Akdeniz bölgesi için teklif verilmedi. Bu bölgelerle ilgili yeni bir alım ihalesi yapılacak.

Okul sütü, akıl küpü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle hazırladığı “Okul Sütü Projesi” kapsamında öğrencilere dağıtılacak süt kutularının üstünde rakamlarla süslenmiş “Okul sütü, akıl küpü” yazacak.

Pipetli süt kutularının bir yüzünde de “Biz geleceğiz, gelecek bizim. Sağlıklı büyüme ve gelişme için süt içelim” yazılı olacak.

Süt kutularının üzerinde ayrıca “Süte alerjisi olanlar öğretmenine haber vermelidir”, “Kutuyu açtıktan 30 dakika içinde süt tüketilmelidir” v.b. ibareler de yer alacak.

Süt kutularında, ayrıca “para ile satılamaz” ibareleri de bulunacak.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.