banner

Anayasa'dan önce Çocuk yasa




Çocuk Vakfı, Anayasa ve Çocuk Raporu’nu ( www.cocukvakfi.org.tr ) 5 Nisan 2012 tarihinde TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’e sunduktan sonra, TBMM Başkanlığı himayelerinde Anayasa İçin Çocuk Görüşü başlığı altında ülke ölçekli sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor. Anayasa İçin Çocuk Görüşü çalışmaları, Anayasa’dan Önce Çocuk Yasa!.. başlığı altında gerçekleştiriyor.

Çocuk Vakfı, hazırlanacak Anayasa İçin Çocuk Görüşü Raporu’ndaki çocuk görüşlerinden hareketle, yeni anayasada yer alacak çocukla ilgili maddeleri hükümler halinde ve gerekçeleriyle yazarak TBMM Başkanlığı’na sunacak. Çocuk Vakfı, ayrıca, 250’yi aşkın sosyal bilimciye çağrı mektubu göndererek, Anayasa ve Çocuk odaklı madde önerilerinin gerekçeleriyle yazılması çağrısı da yaptı.

Çocuk Vakfı, çocuğun ve çocukluğun bütün haklarıyla görünür olacağı yeni bir anayasa hazırlanmasını öneriyor. Bu amaçla, yeni anayasa çalışmalarında çocuk görüşü alınması için ülke ölçekli bir dizi program gerçekleştirilecek. 81 il, 957 ilçe ve köylerde Anayasa İçin Çocuk Görüşü Kürsüleri kurulacak. Çocuk görüşleri sözlü, yazılı ve görüntülü alınabilecek. TBMM Üyelerinin illerde, ilçelerde ve köylerde çocuklarla buluşmalarına yönelik çağrı yapılacak. Türkiye genelinde Çocuk Meclisleri ve Öğrenci Meclisleri’nin katılımı ile de ortak çalışmalar yapılabilecek. Örgün eğitime devam eden öğrenciler ve güç koşullardaki çocukların görüşleri 31 Mayıs 2012 tarihine kadar alınarak Anayasa İçin Çocuk Görüşü Raporu hazırlanacak. Hazırlanacak rapor TBMM Başkanlığı’na ve Meclis Üyeleri’ne sunulacak.

Çocuk Vakfı, yeni anayasaya girecek çocukla ilgili maddeleri çocuk diline uyarlayacak ve çocuk görüşü alınmasına da öncülük edecek. Yeni anayasanın tamamının oylama öncesi çocuk diline uyarlaması da yapılacak.

Çocuk Vakfı, Anayasa İçin Çocuk Görüşü çalışmalarını 22 Nisan 2012, Pazar günü saat 11.00’de İstanbul Taksim Meydanı’nda kuracağı Anayasa İçin Çocuk Görüşü Kürsüsü ile başlatacak.

Anayasa İçin Çocuk Görüşü Yetişkin Sözcüsü ve Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in açıklaması şöyle:

Türkiye, yeni anayasa yapımını hukukçulara havale etmiş bir görünüm içinde. Ülkede yeni bir anayasa hazırlamaya yönelik ilgi de çok az. Henüz, çocuk görüşü de alınmış değil. Çocuğu da anayasa gibi en önemli toplumsal sözleşmenin tarafı gören bir anlayışa ihtiyacımız var. Türkiye, çocuğa yönelik özel bakım ve koruma yaklaşımına dayalı anayasalardan çocuğa özgü hakların bütünüyle görünür olacağı anayasa evresine geçmedikçe çocuk sorunlarının çözümüne yönelemeyiz. Bunun için de önce, çocuğa saygı temelinde çocukların görüşleri doğrultusunda bir anayasa öngörmeliyiz. Çocuk görüşü alınmadan hazırlanacak anayasa eksik bir anayasa olacaktır. Türkiye, yeni anayasa için çocukları dinlemeye hazır olmalıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.