banner

Eğitimde yeni dönem ve beklentiler




F. Nurullah DAL / Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

nurullah_dalÜlkemizde gerçekleştirilen Anayasa değişikliği ve 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçim sonucunda yeni yürütme sistemine geçildiği malumdur. Yeni sistemin gelişen ve büyüyen Türkiye için gerekli olduğuna inanıyorum. Her sektörün hizmet verdiği alanla ilgili olarak yeni sistem hakkında farklı bakış açısı ve değerlendirmeleri olabilecektir.

Yeni sistemdeki Mili Eğitim Bakanına ve Bakanlığına bakışı ve gelişmeleri eğitim hizmeti veren sektörümüzün penceresinden değerlendirirsek:

Milli Eğitim Bakanlığı görevine Prof. Dr. Ziya Selçuk'un getirilmesinin isabetli bir karar olduğunun kamuoyunda çoğunlukla kabul gördüğünü peşinen belirtmek isterim. Sayın Bakanımızın şimdiye kadar eğitim olaylarına hep gerçekçi ve mantıklı yaklaşımlarına tanık olduk. Bence her kesimin Yeni Bakanımıza karşı olan memnuniyetinde bu algının büyük payı vardır. Gerçi sorumluluk altındaki kararların ve ifadelerin çok daha bağlayıcı ve dikkat gerektirdiği biliniyor. Ancak daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından da tanıdığımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk'un, temel prensiplerinden vazgeçmeyeceği inancındayım.

Yeni Bakanımız merhum Avni Akyol gibi (tabiri caiz ise) eğitimin mutfağından geldiği için herkes sorunlarını, isteklerini, eleştirilerini veya memnuniyetini kolaylıkla anlatabilecektir. Eleştirdiği konu haklı ve doğru ise Bakanın kendisine teşekkür edeceği algısı eğitim camiasında yaygındır.

Son dönemlerde eğitim alanındaki ani kararlar, sık uygulama değişiklikleri veliler, öğrenci ve öğretmenler arasında ve genel anlamda kamuoyunda memnuniyetsizliklere sebep oldu. Tabii ki bu durum Sayın Bakana karşı beklentilerin çıtasını da yükseltiyor.

Sınav eğitimin temel ögelerinden biridir. Ancak şu anda maalesef kimsenin adını bile anmak istemediği bir kavrama dönüştü. Dolayısıyla öncelikle toplumda bir “Sınavla Barışma” bilinci oluşturulmalıdır. PISA ve benzeri sınavlarda ülkemizin alt sıralara düşmesi eğitim sistemimize ve ders programlarımıza, haklı veya haksız olarak birçok eleştiri getirmiştir. Bu durumun düzeltilmesi öğrencilerimize ve kamuoyuna güven duygusu verecektir.

Milli Eğitim Bakanlığının ne boyutlarda hizmet verdiği, bir çok ülkenin yönetimini geçtiğinin farkındayız. Beklentilerin yüksek olduğunu da az önce belirttik. Allah Bakanımıza güç kuvvet versin.

Tabii ki bu arada özel okullarımızın da beklentileri, çözümünü dilediği alanlar vardır. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün çaba ve gayretlerini her zaman takdir ettiğimizi belirtelim. Fakat yasal boyutlarda yapılması gerekenleri Sayın Bakanımızdan bekleyeceğiz.

Ancak, Milli Eğitim Bakanlığının bir çalışma yaptığını, üç yıllık süre için planlama hazırlıkları üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bu nedenle şu aşamada Sayın Bakanımızın duyuracağı bu sürece ait planlamayı bekliyoruz.

Eğitim dünyasında ve eğitim teknolojileri alanında sürekli ve hızlı değişimler her zaman olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Bu bağlamda bir şablon koyup hizmetleri sürekli onunla yürütme olanağı yoktur. Özel okullar olarak Bakanlığımızca eğitim alanında yapılacak her atılımda tarafımıza düşen görevi yapmaya hazırız.

Sayın Bakanımızı ve çalışma arkadaşlarını Tebrik ediyor şahsım, yönetim kurulumuz ve bütün üyelerimiz adına samimi başarı dileklerimi iletiyorum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.