banner

10 bin öğrenci müzakereye geliyor




Liselerde şiddeti bitirecek 10 bin müzakereci öğrenci geliyor

 İzmir'de 2006 yılında sadece tek bir lisede başlayan ve öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkları şiddetle değil, müzakere ederek çözmeyi hedefleyen mükazereci öğrenci yetiştirme projesi giderek büyüyor. Bugün Buca ilçesindeki bütün liselerde uygulanan proje, başta İzmir olmak üzere birçok ilin Milli Eğitim müdürlüğünün dikkatini çekti.

Projenin mimarı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, "Projeyle lise öğrencileri arasındaki sorunların yüzde 94'ü tatlıya bağlandı. Hedefimiz, 10 bin müzakereci öğrenci yetiştirmek." dedi. Projenin başladığı Aybars Hikmet Karabacak Lisesi'nde arabuluculuk eğitimini tamamlayan 208 öğrenciye de sertifika verildi.

Prof. Dr. Abbas Türnüklü, Buca'daki lisede 2006 yılında başlatılan projenin örnek sonuçlara ulaştığını belirtti. Okulda çeşitli bölgelerden gelen, sosyoekonomik düzeyi düşük, çok farklı kültürden öğrencilerin bulunduğunu bildiren Türnüklü, dolayısıyla öğrenciler arasında anlaşmazlık yaşanmasına yol açabilecek sebeplerin bulunduğuna işaret etti. Türnüklü, bu kapsamda her yıl öğretmenlerle 9. sınıf öğrencilerine anlaşmazlıkların doğasını, anlaşmazlığın kötü olmadığını, iletişim becerilerini, öfke yönetimini ve akran arabuluculuğunu anlattıklarını ifade etti.

Proje, Buca ilçesindeki 18 lisede uygulanıyor. Projenin başladığı lise olan Aybars Hikmet Karabacak Lisesi'nde 208 öğrenci daha müzakerecilik eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika aldı. Törende konuşan Türnüklü, 2006 yılında bir hayalle yola çıktıklarını belirterek, "Bir liseyi değiştirmek için yola çıktık. Bugün 18 liseyle yolumuza devam ediyoruz. Liselerde şiddeti azaltmak, önlemek, dönüştürmek ve yapıcı barışçıl yollarla yönetebilmek için öğrencilere arabuluculuk becerileri kazandırmaya karar verdik. 30 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan 208 öğrencimize sertifikalarını veriyoruz." diye konuştu.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Yanık da beş yıl sürecek projenin son derece faydalı olacağını belirterek, "Bu eğitimi alan öğrencilerimizin barış ve uzlaşmaya katkı vereceğine inanıyoruz. Öğrencilerimiz, anlaşmazlıkları barışçıl yöntemlerle çözmeyi öğreniyor." diye konuştu. Projeye destek olan DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cemile Gürçay ise projenin içerisinde yer almaktan çok mutlu olduğunu belirterek, bu proje ile toplumsal kültürdeki barış, uzlaşma ve birlikte yaşama becerilerinin bir problem çözme beceresi olarak öğrencilere eğitim ortamında verilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Okulun 12. sınıf öğrencisi ve "akran arabulucu" olarak görev yapan Buse Ergüldü, aldığı arabuluculuk eğitiminin, okuldaki akranları arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmede yardımcı olduğunu bildirdi. Ergüldü, bu eğitimin okul dışında karşılaştığı anlaşmazlıkları da çözme imkanı sağladığını ifade etti. Ergüldü, şöyle konuştu: "Annemle babamın kavgasında arabulucu oldum. Bir tartışmalarında babamı sakinleştirmek için başka bir odaya götürdüm. Onunla konuştum, sorun ve çözüme yönelik sorular sordum. Sonra annemin yanına götürdüm. Konuştular, çözüm için ne istediklerini sordum ve çözüme ulaştılar. İki üç senedir annemle babam bir problem yaşamıyor. Şimdi babam ne zaman sinirlense odaya götürüyorum. Böylece ailemi kopmaktan kurtardığıma inanıyorum."

Arabulucu öğrencilerin bugüne kadar müdahale ettiği anlaşmazlıkların yüzde 94'ü barışçıl yollarla çözüldü

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.