banner

TÜSİAD: Eğitim sistemi kalitesiz




TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, eğitim sisteminde zihniyet değişikliği olması gerektiğini belirterek, "Zihniyet değişikliği sadece eğitimde değil, yeni anayasada da olmalıdır. Yeni anayasanın yazıları değil, ruhu da değişmeli" diye konuştu.

TÜSİAD Başkanı Ümit BoynerKayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'Dış Politikadaki Gelişmeler ve Ekonominin Gücü' konulu panele katılan TÜSİAD Başkanı Boyner, yeni eğitim sisteminde teknolojiye de ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek Fatih Projesi'ni desteklediklerini bildirdi. Eğitim sisteminin kalitesiz olduğunu bildiren Boyner, "2023 vizyonunu yakalayacak gençler yetiştirmek için eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve teknoloji ile desteklenmesi gerekir" diye konuştu.

Eğitimde zihniyet değişimine gerek olduğunun altını çizen Boyner, "Sadece eğitimde değil, demokraside ve hukuk anlayışında da zihniyet değişikliğine ihtiyaç var" diyerek şu şekilde konuştu:

"Zihniyet değişikliği olurken Kopenhag Kriterlerinden bahsetmemiz gerekiyor. Kopenhag Kriterlerinde demokrasinin geliştirilmesi, insan haklarının korunmasından söz ediliyor. Kopenhag Kriterlerinin gerçekleştirilebilmesi için zihniyet değişikliği gerekiyor. Yeni bir anayasa talebimiz, 'Yeni kitap eskisinden iyidir' şeklinde algılanmamalı. Biz bu konuda çeşitli akademisyenlerle araştırmalar yaptık ve 1982 Anayasası'nın yamalarla düzeltilemeyeceği ortaya çıktı. Kopenhag Kriterleri ancak yeni bir ruh ile yazılmış anayasa ile hayata geçirilebilir. Bu çağrıda bulunurken yeni anayasanın yeni olması gereken unsuru yazıları değil, ruhudur. 20 yıl geçtikten sonra, 'Değişiklik gerekiyor' demek istemiyoruz. Bugün hazırlanacak yeni anayasada, o metne yeni ruhu verecek olan zihniyet değişikliğine odaklanmalıyız. Zihniyet değişikliği, devletin bireye, siyasetin sivil topluma yaklaşımında yaşanmalıdır. Yargı reformunun bu zihniyet değişikliğinin itici gücü olacağı kanaatindeyiz. Türkiye'de her şey değişiyor zannederken çok az şeyin değiştiğini düşündüren olayların odak noktasında yargı bulunuyor. Bazen yargıya müdahale tartışmaları ile bazen de çağ dışı, insan hakları hukukuna aykırı kararları ile yargı hep tartışmanın odağında bulunuyor. Yargıyı bu siyasi tartışmaların hedefi olmaktan çıkarmalıyız. Bu tartışmalar en çok yargıya zarar veriyor. Bu nedenle yeni anayasada en çok beklentimiz kuvvetler ayrılığının ciddi bir biçimde ortaya konulmasıdır. Yasa süreci 12 Eylül ve 28 Şubat'ın yargı süreçlerinin başladığı bir döneme denk geldi. Askeri darbeler artık bu ülkenin siyasetinden silinmelidir. Türkiye ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin darbecilerden veya siyaset dışı kurumlardan medet umulmamalıdır."

(haber7)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.