banner

Askeri liseler yeniden mi yapılandırılacak?




TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, “askeri okullardan ayrılmak zorunda bırakılan” öğrencilerle ilgili kurulan alt komisyon, Kara Harp Okulu’nda inceleme yaptı.

Askeri liseyle harp okulu arasındaki bağlantıda bir kopukluk olduğunu belirten Alt Komisyon Başkanı İsmail Aydın, “Askeri liselere ilişkin yeni yapılanmaya ihtiyaç bulunuyor. Öğrencilerin ve ailelerin mağdur durumda olduğuna inanıyorum” değerlendirmesini yaptı. Okuldaki eğitim hakkında brifing aldıklarını ifade eden Aydın, inceleme sonrasında tespitlerini şöyle anlattı: “Askeri liseyle harp okulu arasındaki bağlantıda bir kopukluk var. Sağlıklı bir irtibat sağlanamamış. Askeri liselerden mezun olan öğrencilerin üçte biri harp okullarına devam edebiliyor. Bu, yüksek bir rakam. Okul komutanı ve yetkililerin bize verdiği bilgi şu; ‘daha ziyade kendileri bırakıyor, ayrılıyorlar.’

Fazla var veya gereksiz

Şahsi kanaatim, ya askeri lisede kontenjan fazlası var ya da askeri liseler gereksiz. Gerçekten yerleştirilmeme veya açıkta kalma oranı çok yüksek. Çünkü, askeri liseden bir öğrenci diplomasını alamıyor, üniversite sınavına giremiyor. Ayrılan öğrenci bir yılını kaybediyor. Hem öğrenci velilerine hem öğrencilerin kendilerine haksızlık, sıkıntı. Biz raporumuzda bunları geniş olarak değerlendireceğiz. Askeri liselere ilişkin yeni yapılanmaya ihtiyaç bulunuyor. Öğrencilerin ve ailelerin mağdur durumda olduğuna inanıyorum. Velev ki bir an için askeri okul yetkililerinin verdiği bilgileri doğru kabul edelim. Yani bu öğrenciler, beyinlerinde harp okullarına gitmeyi bitirmiş olsunlar. Bunların da mağdur edilmeden bir şekilde sisteme entegre edilmesi lazım. Bu öğrencilere bu şekilde bir ayrılma hakkı tanınıyorsa, sisteme mutlaka entegre edilmeleri lazım. Ya askeri lise aşamasında iken bunlara üniversiteye giriş imtihanı serbest bırakılmalı ya da askeri lisenin son günü diplomalarını ellerine vermek gerekiyor ki bu mağduriyeti ortadan kaldıralım.”

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.