banner

Sıfır çekenler 50 bine yükseldi...




Sabah Gazetesi Yazarı YAŞAR ÖZAY’ın bugünkü yazısı.

YGS'de sıfır çeken aday sayısı 38 bin 269'dan 50 bin 805'e yükseldi. Türkçe testi, soru çözüm ortalaması yüzde 18'e düşerek belirleyici oldu

YGS'de puanı hesaplanamayan yani sıfır çeken aday sayısı yüzde 32.75 artarak 38 bin 269'dan 50 bin 805'e yükseldi. Uzmanlar, YGS'de, 40'ar soruluk 4 testin en az ikisinden 0.5 net alabilen yani 160 soruda 1 net çıkaran adayın puanının hesaplanabildiğini vurguladı. Bu nedenle binlerce adayın sınava "İş olsun" diye girmiş olabileceği ifade edildi. Sonuç, liselerdeki öğretimin düzeyini de gündeme taşıdı. 

TÜRKÇE BELİRLEYİCİ OLDU

Geçen yıl "Temel Matematik" testinde yaşanan soru çözüm ortalaması düşüşü, bu yıl "Türkçe" de yaşandı. Türkçede son sınıflar düzeyinde soru çözüm ortalaması yüzde 3.72 düşerek yüzde 18 oldu. 40 soruluk Türkçe testinde 35 ve üzerinde net çıkaran öğrenci sayısı yüzde 54 azalarak 142 bin 752'den 77 bin 429'a düştü. Lise bitirmiş adayların anadilleriyle ilgili testte soru çözüm ortalaması 100 üzerinden 45'te kaldı. 2011'deki YGS'de "Temel Matematik" testinin çözüm ortalaması, bir önceki yıla göre ortalama yüzde 3.9 oranında düşerek 11.4'ten 7.5'e inmişti. 35 ve üzerinde net yapan öğrenci sayısı da 74 bin 347'den 30 bin 633'e düşmüş, matematik testi eleyici ve belirleyici test olmuştu. Bu yıl da Türkçe eleyici test oldu. Final Dershanesi Sınav Koordinatörü Celil Vardar, YGS'de yüzde 10 ortalama başarıyı elde edenlerin 140 puan alabilmesine yönelik sistemin adaylara olumlu bir yansıması olduğunu dile getirdi. Bu durumun testlerdeki standart sapmalarda değişiklik yarattığını kaydeden Vardar, 2011 YGS'de 2012 YGS'deki bir adayla aynı puanı alanın başarı sırasının değiştiğini, durumun 2012'de sınava giren adayın lehine olduğunu açıkladı. Uğur Dershaneleri Sınav Koordinatörleri de, 2011'deki YGS'de en başarılı iller olan Yalova, Kırşehir ve Kayseri'nin bu yıl yerini Burdur, Ankara ve Karabük'e bıraktığını belirtti. Kayseri ve Yalova üst sıralardaki yerlerini korudu. İstanbul ise sıralamaya giremedi. 

ÖNEMLİ OLAN NETLER

En az başarılı iller sıralamasında ise 2011'de olduğu gibi Hakkâri ve Şırnak başta yer aldı. Deprem ve sonraki sürecin etkileri nedeniyle Van da bu illere eklendi. Artık adayların dikkat etmesi gereken en önemli noktanın LYS sınavları olduğunu belirten uzmanlar şunları söyledi: "Yapmaları gereken, LYS'ye gereken ağırlığı vererek geçmişe yönelik tüm eksiklerini sistematik olarak gidermeye gayret etmek ve yeni öğrenilecek konuları ertelemeden öğrenmeye çalışmaktır. Tercihler LYS ve YGS netlerinden elde edilen netlerin puansal değeri ile yapılmaktadır. LYS'de adayın tercih yapacağı puan türüne bağlı olarak yanıtlayacağı sorular sayıca daha fazla ve sadece alana yönelik bağımsız ya da ortak testlerden oluştuğundan öğrencinin LYS başarısı daha etkilidir. Her senenin kendine özgü yapısı olduğu, YGS sıralamasında kendi alanlarının haricinde adayların da bulunduğu dikkate alınmalı ve LYS'ye bu gerçek göz önüne alınarak hazırlanılmalı."

(Yaşar Özay-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.