banner

Bu araştırma Türk aile yapısını gözler önüne serdi




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 12 bin aile üzerinde yaptığı ''Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması''na göre, aile üyelerinin birlikte yaptığı faaliyetlerin başında televizyon izlemek geliyor.

insanlarAileler televizyonda en çok sırasıyla cinsellik, kötü, kaba ve küfürlü söz içerikli yayınlar, taraflı haber ve yorumlar ile reklamlar rahatsız edici buluyor. Aileler, rahatsız edici sahnelerde tepkilerini en çok kanal değiştirerek gösteriyor.

Araştırmaya katılanlardan ''hiç televizyon izlemediğini'' belirtenlerin oranı yüzde 8,1 olurken, televizyon izlediğini bildirenlerin oranı yüzde 91,9 olarak tespit edildi. 

Televizyon izleme süresi

Televizyon izleme sürelerinde 2006'daki araştırmaya göre artış gözlendi. Katılımcıların yüzde 18,6'sı 0-1 saat, 55,9'u 1-3 saat, yüzde 22,1'i 4-6 saat yüzde 3,4'ü ise 7 saat üzeri televizyon izlediklerini belirtti.

Kitap-tiyatro-sinema

Kitap okuma alışkanlıklarında ise katılımcıların yüzde 44'ünün hiç kitap okumadıkları belirlendi. Ara sıra okuyanlar yüzde 43,2, sık kitap okuyanların oranı ise yüzde 12,8 oldu.

Sinema ve tiyatroya gitme oranlarına yönelik soruya ise yüzde 74,7'si ''hiç'', yüzde 22'si ''ara sıra'', yüzde 3,3'ü ''sık sık'' yanıtını verdi. Geçmiş yıllara oranla sinema ve tiyatroya gitmede artış yaşanırken kenttekilerin kırdakilere, erkeklerin kadınlara, üst sosyoekonomik statüdekilerin alt statüdekilere göre daha sık sinema ve tiyatroya gittikleri tespit edildi.

Spor

Spor yapma alışkanlıklarına bakıldığında ise 18 yaş üzeri nüfusun yüzde 68,4'ünün spor yapma alışkanlığı bulunmuyor. Araştırmada yüzde 68,4'ü hiç spor yapmadığını belirtirken yüzde 26,2'si ara sıra, yüzde 5,4'ü ise sık sık spor yaptıklarını söyledi. Kenttekilerin kırdakilere, erkeklerin kadınlara, üst sosyoekonomik statüdekilerin alt statüdekilere göre daha sık spor yapmaları dikkati çekti.

Alkol-sigara

Katılımcıların yüzde 93,8'i bar, gece kulübü gibi yerlere gitme alışkanlıklarının bulunmadığını bildirdi. Ara sıra gidenler yüzde 5,2, sık sık gidenlerin oranı yüzde 1 oldu. Bu tür yerlere sık sık gidenlerin çoğunluğunu erkekler oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 82,5'i hiç alkol kullanmadığını belirtti.

Sigara kullanımına yönelik de katılımcıların yüzde 26,3'ünün her gün içtiği, yüzde 5,3'ünün ara sıra içtiği, yüzde 57'si kullanmadığını, yüzde 11,3'ünün de ''İçiyorum, bıraktım'' cevabını verdiği belirlendi.

Evlilik kararı

Araştırmada, ilk evlilik kararının nasıl verildiğiyle ilgili ilginç veriler ortaya çıktı. Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 44,2'si görücü usulü ve kendi kararıyla ilk evliliğini yaptığını bildirdi. Yüzde 38,7'si kendi seçimi ve ailesinin rızasıyla, yüzde 9,4'ü görücü usulü ve kendi görüşü sorulmadan evlendiğini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 4,3'ü kaçma ya da kaçırılma sonucu, yüzde 2,9'u da kendi kararıyla ancak ailesinin rızası olmadan, binde 5'i de berdel sonucu evlendiğini kaydetti.

Bu sonuçlara göre, Türkiye'de fikri alınmadan görücü usulüyle evlenenlerin oranının yıllar itibarıyla düşüş gösterdiği belirlendi.

Çalışmada evlenilecek kişinin sosyal özellikleri erkekler ve kadınlara göre ayrı ayrı araştırıldı. Araştırmanın erkeklere göre evlenilecek kişide aranan sosyal özellikler bölümünde ''ilk kez evlenecek olması'' bölümünü önemli bulanların oranı yüzde 85 oldu. 

Boşanma

Araştırmada, hem erkekler hem de kadınlar açısından "aldatma" en önemli boşanma nedenli olarak gösterildi.

Evin düzeni kadında

Araştırmaya göre, ailelerde evin düzeni, çocuklar, komşu, akraba ilişkileri ve alışverişle ilgili kararlarda kadın etkili oluyor. Erkeklerin kararları ise daha çok ev seçimi, tatil ve eğlence konularında ağır basıyor.

3 çocuk

Araştırma, ebeveynlerin, şartların uygun olması halinde ortalama 3 çocuk istediklerini ortaya koyuyor 

Tartışma konuları

Çocuklarıyla en çok internet, bilgisayar oyunları ve cep telefonu kullanımında tartışan anne-babalar, yaşlandıklarında daha çok erkek evladın yanında kalmak istiyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.