banner

Türkiye AB’ye ne zaman vizesiz girebilecek?




AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Avusturya'nın Der Standart Gazetesi'nde yayımlanan makalesinde, Türkiye'nin vatandaşlarına AB tarafından vize uygulanan tek aday ülke olduğunu belirtti.

egemen bağışAvrupa Birliği'ne katılmak için ne bir ilgi ne de bir beklentisi olan uzaktaki üçüncü ülkelerin bile Schengen Vizesi'nin istisnai kurallarından faydalandığına dikkati çeken Bağış, "Türk vatandaşlarının maruz bırakıldığı vize hükümleri uygulamada çok masraflı ve yorucu bir prosedür ortaya çıkarmaktadır. Ve ayrıca olumlu yanıtlarda bile yakışık olmayan davranışlardan rahatsızlık duyulmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin bu tür davranış ve politikası çifte standart olarak algılanmakta ve Avrupa Birliği'ne karşı olan yabancılaşma duygusunu güçlendirmektedir" ifadelerini kullandı.

Bağış, Türkiye'nin Ankara Anlaşmasına göre Gümrük Birliği üyesi olduğunu hatırlatarak, şunları belirtti:

"Artan olumlu ekonomik görüntü ve siyasi istikrar sayesinde giderek artan sayıda Türk vatandaşı on yıllar boyunca refah seviyelerine katkıda bulundukları Avrupa ülkelerinden kendi vatandaşlarına dönüş yapmaktadır.

Diğer taraftan Avrupa ülkeleri ağır bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştır. Eğer bu küçük düşürücü vize uygulamaları kaldırılırsa, bu ülkeler giderek artan Türk ziyaretçi trafiğinden hem ekonomik hem de sosyal bakımdan faydalanma şansını yakalayacaktır. Türkiye kendi vatandaşları için vizesiz seyahat koşulunu hak etmiş durumdadır."

Türkiye'nin, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahat edebilmesinin sağlanmasında gerekli olan önlemleri yürürlüğe koyduğunu dile getiren Bağış, Entegre Sınır Yönetimi sisteminin uygulanması için hazırlıklar ve biyometrik pasaport verilmesi koşullarının yerine getirildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını henüz imzalamadığını belirten Bağış, "Bu gecikmenin sebebi şimdiye kadar Avrupa Komisyonu'nu Türk vatandaşlarının vize muafiyeti konusundaki diyaloğa izin vermeyi ertelemiş olan Avrupa Konseyi'nin tutumudur. Avrupa Birliği ve üye ülkelerden en sonunda doğru ve mantıklı adımı atmalarını ve serbest dolaşım hakkındaki müzakereyi gecikmeden ele almalarını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.