banner

Doktora öğrencisi ‘TEZ’i için bakın ne yaptı




Doktora öğrencisi, otellerde çalışıp 'barmen-turist' aşklarını tez konusu yaptı. ‘Turist-Çalışan Cinsel İlişkilerinin Eleştirel Gerçeklikle İncelenmesi’adlı teziyle de ’En İyi Lisansüstü Turizm Tezleri Yarışması’nda ’Çelik Gülersoy Özel Ödülü’nü aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Alper Aslan, tatil bölgelerindeki barmen-turist ilişkisini incelemek için iki sezon Marmaris’te barboyluk ve bulaşıkçılık yaptı. Aslan, ’Turist-Çalışan Cinsel İlişkilerinin Eleştirel Gerçeklikle İncelenmesi’ başlıklı doktora teziyle ’En İyi Lisansüstü Turizm Tezleri Yarışması’nda ’Çelik Gülersoy Özel Ödülü’nü aldı.

Üniversite öğrencisiyken çalıştığı Marmaris ve Bodrum’daki otellerde erkek turizm personeli ve kadın turist yakınlaşmalarına tanık olan Aslan, tez olarak da bu konuyu seçti. Tezin araştırma safhasında Marmaris’te biri apart otel, diğeri dört yıldızlı iki tesiste barboyluk ve bulaşıkçılık yapıp 49 sektör çalışanıyla görüşen Aslan, ‘erkek çalışan-kadın turist arasında karşılıklı isteğe bağlı ilişkileri’ inceledi. Aslan’a göre turistik aşklarda animatörler ve barmenler avantajlı, garsonlar ise şanssız.

“Bir genelleme yapmak doğru olmaz ama erkek turizm personeliyle kadın turistlerin ilişkilerinin belirli sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla hem çalışanlar hem de tatile gelen kadın turistler için tatilin bir parçası olduğunu gördüm” diyen Aslan apart otelde görüştüğü bir barmenin şu ifadelerini aktardı:

“Bara gelen kadın müşteri, ’Yorgunum’ diyor. Ben ’ Normal’ diyorum, kadın ’Niye normal’ diye sorunca, ’Dün gece benim yatağımdaydın’ muhabbeti yapıyorum. Turistle aşırıya kaçmadan istediğin şakayı yapabilirsin. Turist asık suratlı insanı sevmez. Güleceksin, fırlama olacaksın. Ne kadar seni sevdiler, müşteri o kadar burada kalır, tatili iyi geçer, eğlenir.”

‘Holiday feeling’

Alper Aslan, turistlerin tatilde rahatladıklarını, kendi ülkelerinde yapmadıkları ya da tasvip etmedikleri davranışları sergileyip, bu tür davranışlara maruz kaldıklarında da normal karşıladıklarını söyledi. Aslan, bir otel çalışanının turistlerin tatildeki rahat tavırlarını anlatırken ’Holiday feeling’ sözünü kullandığını da belirtti.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.