banner

Mahkeme ÖSYM’yi haksız buldu




Sınavlara girişte kimlik olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport dışındaki belgeleri kabul etmeyen ÖSYM'ye idare mahkemesinden "dur" kararı çıktı.

osym ali demirHürriyet Gazetesi'nden Nurettin Kurt'un haberine göre, mahkeme nufüs müdürlüğünden alınan belgeyi geçerli saymayan ÖSYM’yi haksız buldu ve iptal edilen sınavın geçerli kılınması yönünde örnek bir karar verdi. Polis meslek yüksekokulu sınavına girmek için geçen yıl, İstanbul’dan memleketi Sivas’a giden Çağrı Murat Özdemir, otobüs terminalinde cüzdanını kaybetti. Durumu polise haber veren Özdemir, karakolda tutanağın tutulmasının ardından kayıtlı olduğu muhtardan fotoğraflı nüfus cüzdanı belgesi alarak Sivas Nüfus Müdürlüğü’nde nüfus cüzdanı çıkarmak istedi. Ancak sistem arızalı olduğu için yeni nufüs cüzdanı çıkarılamadı. Görevliler, Özdemir’e fotoğraflı nüfus cüzdanı kayıt örneği verip altına da “Sistemin çalışmaması nedeniyle nüfus cüzdanının çıkarılamadığı” notu yazdılar.

Özdemir, emniyet tutanağı ve nüfus müdürlüğünden alınan fotoğraflı nüfus cüzdanı belgelerini sunarak sınava girmek istedi. Ancak sınav sorumlusu, Ankara’daki ÖSYM merkezi ile görüştükten sonra Özdemir’i, bu belgelere sınava soktu. Özdemir, sonucu görmek için ÖSYM’nin internet sitesine giriş yaptığında “Sınavınız geçersizdir” ibaresi ile karşılaştı. Şok olan Özdemir, ÖSYM’ye sınavının geçersiz sayılmasının gerekçesini sordu. ÖSYM, adayların sınava sadece giriş belgesi, nüfus cüzdanı ya da pasaport ile girebileceklerini belirterek, “Bunun dışında merkezimizce hakkınızda yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Mahkeme, ‘hukuka ve hakkaniyete aykırı’ dedi

Özdemir, bu gelişme üzerine avukatı Oğuz Kaan Doğan aracılığıyla Ankara 5. İdare Mahkemesinde dava açtı. Yargılama esnasında önce yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, ardından verdiği kararla Özdemir’i haklı buldu. Mahkeme gerekçeli kararı özetle şöyle:

“Uyuşmazlık konusu olayda davacının sınavdan bir gün önce nüfus cüzdanını kaybettiği, Nüfus Müdürlüğü’nün bilgisayar sistemindeki arızadan dolayı da kendisine nüfus cüzdanı düzenlenemediği ve Nüfus Müdürlüğü’nce onaylanan fotoğraflı nüfus cüzdanı suretiyle sınava katıldığı gözönüne alındığında, durumunun mücbir sebep olarak kabul edilmesi gerektiği, kaldı ki sınav görevlilerince durumun sorun oluşturmayacağı kanaatine varılarak ve sınavının iptal edileceğine ilişkin herhangi bir uyarı yapılmadan sınava alınmasının davacıda haklı beklenti yarattığının da açık olması nedeniyle sonradan sınav sonucunun geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmamıştır.”

‘Kayıt yaptırıp, tazminat açacağız’

Özdemir’in avukatı Doğan, müvekkilinin bir yıl gecikmeli olarak temmuz ayında Yozgat Polis okuluna kayıt yaptıracağını belirterek, “Bir yıllık gecikmeden doğan maddi ve manevi kayıp için tazminat davası açacaklarını bildirdi.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.